Zeytin katliamının önü açıldı

Tarım Haberleri

·

01 Mart 2022

·
Zeytin katliamının önü açıldı

01 Mart 2022

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerine izin veren yönetmelik değişikliği Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu değişiklikle ülke genelinde zeytin katliamının yaşanacağı endişesi var. Kazdağları başta olmak üzere zeytinlik alanların büyük bölümünde madencilik faaliyeti için çok sayıda izin alındığı biliniyor.

Madencilik Yönetmeliği’nin 115. maddesine eklenen bir fıkra ile zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerine izin verilmesi, madencilik faaliyetleri için zeytinliklerin taşınması, taşınan, yok edilen zeytinlik alan kadar alanın zeytinlik olarak tesis edilmesi kararlaştırıldı.

Mecliste defalarca reddedildi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden Yönetmeliğinde değişiklik yaparak madencilik faaliyetleri için zeytinlikleri yok edecek düzenleme 1 Mart 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı. Daha önce defalarca Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne getirilen ve zeytinliklerin madencilik faaliyetine açılmasını öngören düzenlemeler tüm siyasi partilerin karşı çıkması ile engellenmişti

Zeytinciliğin idam fermanı

“Zeytinciliğin idam fermanı” olarak adlandırılan, zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerine izin veren düzenleme bu kez Madencilik Yönetmeliği’ne eklenen bir fıkra ile gündeme geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 1 Mart 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan “Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile maden sahalarına denk gelen zeytinlik alanların taşınması öngörülüyor.

Madencilik faaliyeti için zeytinlikler taşınacak

Bakanlığın 21/9/2017 tarihli ve 30187 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Maden Yönetmeliğinin 115 inci maddesine eklediği fıkra şöyle: “Ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda madencilik faaliyeti yürütecek kişinin faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini taahhüt etmesi şartıyla Genel Müdürlük tarafından belirlenen çalışma takvimi içerisinde zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Bakanlıkça izin verilebilir. Zeytin sahasının taşınmasının mümkün olmadığı durumlarda sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Bakanlıkça izin verilebilmesi için madencilik faaliyeti yürütecek kişinin madencilik faaliyetleri bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini ve Tarım ve Orman Bakanlığınca uygun görülecek alanda dikim normlarına uygun, faaliyet yürütülecek saha ile eşdeğer büyüklükte zeytin bahçesi tesis edeceğini taahhüt etmesi zorunludur. Bu fıkra kapsamında zeytin sahasının taşınmasına ilişkin tüm masraflardan ve zeytin sahasının taşınmasından kaynaklanan tüm taleplerden madencilik faaliyeti yürütmesi yönünde lehine karar verilen kişi sorumludur. Bu fıkra kapsamında zeytin sahasının taşınmasına ilişkin usul ve esaslar Tarım ve Orman Bakanlığının uygun görüşü alınarak Bakanlıkça, zeytin bahçesi tesis edilmesine ilişkin usul ve esaslar Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenir.”

Yönetmelik Resmi Gazete’de yayınlandığı 1 Mart 2022 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Yönetmelik hükümlerini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı yürütecek.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

  1. Hulu 1 Mart 2022 - 20:29 - Yanıtla

    Yazık ya ben gerçekten şu hükümetin bu saçma işlerine bir anlam veremiyorum. Arkadaş bu ağaçlar oldukları yerde güzeller. Torosların katledilişine canlı canlı şahit oldunuz mu hiç? Çakıl taşı çıkarmak için ağaçlar, dağlar yok ediliyordu zaten. Bu karardan sonra olacakları ben tahmin etmek bile istemiyorum ya gerçekten ağlamak istiyorum sadece.

  2. Faruk g. 3 Mart 2022 - 12:42 - Yanıtla

    Siz zeytinlere daha siyah olsun diye gıda boyası, suyunun içine çeşitli demir parçaları atarsanız,
    Normal süresinden daha çabuk olgunlaşsın diye yediğimiz zeytinlere sodyum hidroksit yani kostiği basarsanız,
    Taklit ve tağdiş listelerinde yüzlerce ege firması zeytinyağına olmadık şeyler karıştırıp hileli ürünleri insanlara satarsa,
    İşini layıkı ile yapmak yerine, sadece “para gelsin de nasıl gelirse gelsin” diye insan sağlığını hiçe sayarsanız
    Bu insanların sizin zeytinliklerini talan etmesine de şaşırmayacaksınız. Çünkü belayı ellerinizle çağırdınız.
    Şimdi çekin bakalım cezanızı.

  3. Mümin Yavuz 12 Aralık 2022 - 17:34 - Yanıtla

    Zeytin çıktığı yerde güzel her yerde yetişmez niçin katledilmek isteniyor zeytinin getirisi madenden kat be kat fazladır uzmanlar hesaplasınlar zeytin dünyada en çok yaşayan ağaçlar arasında baş sırada gelir bulunduğum bölgede yaşı 3000 yılı geçen zeytin ağaçları var gövde çevreleri 10 metre 9,5 metre hala ürün yapıyorlar ve bugüne nasıl geldilerse hiç dokunulmaz ise daha ne kadar yaşayacağını bilemeyiz lütfen duyarlı olalım ve zeytinleri koruyalım maden arkası olmayınca 5 – 10 senede biter ama o madeni çıkartmak için üzerindeki zeytin ağaçlarını söker ve başka tarafa dikerseniz tutmaz düşünün 3000 yıldır zeytin veren ağacı söküp taşıyacaksınız hiç tutarmı yazık düşünmek bile insanı rahatsız ediyor eğer aksini savunan varsa mutlaka madenden menfaati vardır nemalanmıştır bilim adamı bile olsa bana göre menfaatperestir. Öyle kişilerin bilim insanı olmasına bile inanamam .Zeytinlerimizi yok etmiyelim birkaç madenciye peşkeş çekmeyelim o torba yasanın çıkışını engelliyelim güzel Ülkemizi koruyalım gelecek nesillere dünya kurulalı beri gelen bitki örtüsünü ve ZEYTİNLERI gelecek nesillere ulaşmasını sağlıyalım

: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler