TMO, buğday, arpa ve mısır zamlarını geri çekti

·

06 Ocak 2022

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

TMO, buğday, arpa ve mısır zamlarını geri çekti

06 Ocak 2022

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Toprak Mahsulleri Ofisi, Ocak ayında zamlı olarak satışa sunduğu 1 milyon 220 bin ton hububatı gelen tepkiler üzerine eski fiyattan satacağını duyurdu ve yaptığı zamları geri çekti.

Ofis’in 2 Ocak’ta duyurduğu buğday, arpa ve mısırdaki fiyat artışları üzerine fırıncılar ekmeğe zam yapılmasını istedi. Toprak mahsulleri Ofisi, ekmek ve yeme gelecek zamları önlemek için bu ürünleri Aralık ayı fiyatından satmaya devam edeceğini duyurdu. Böylece zamlar uygulamaya konulmadan geri çekilmiş oldu.

Toprak Mahsulleri Ofisi, 2 Ocak 2022 günü yaptığı açıklamada toplam 1 milyon 220 bin ton hububat ürününü (buğday, arpa, mısır) satış fiyatlarında ton başına 450 ile 700 lira arasında değişen zamlı fiyatla satışa sunulacağını duyurdu. Yapılan zam nedeniyle ekmek ve yem fiyatlarında yüksek artışlar olacağı dile getirilince Toprak Mahsulleri Ofisi geri adım attı.

Toprak Mahsulleri Ofisi 3 gün arayla ikinci bir açıklama yaparak Ocak ayında satılacak hububat ürünlerinin Aralık ayı fiyatından satılacağını duyurdu.

Buna göre, Ocak ayında ekmeklik buğdayın tonu 3 bin 225 ile 3 bin 275 lira yerine Aralık’ta olduğu gibi 2 bin 650 liradan satılacak. Makarnalık buğday 3 bin 900 ile 3 bin 950 lira yerine 3 bin 200 ile 3 bin 250 liradan, arpanın tonu 2 bin 550 lira yerine 2 bin 50 liradan, mısırın tonu 2 bin 950 lira yerine 2.500 liradan satışına devam edilecek.

Açıklamanın ayrıntıları

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin ” Kamuoyu Açıklaması” başlığı ile yaptığı duyurunun ayrıntıları özetle şöyle:

“Son günlerde Toprak Mahsulleri Ofisi’nin 2022 yılı Ocak ayı satış fiyatlarıyla ilgili olarak kamuoyunda özellikle ekmek fiyatlarında aşırı artışa neden olacağına yönelik değerlendirilmeler yapıldığı gözlemlenmektedir.

Toprak Mahsulleri Ofisi, hasat başından bu yana hammadde fiyatlarının tüketicilerimiz ile hayvan yetiştiricilerimizi olumsuz etkilemesini önlemek amacıyla un ve yem regülasyonu kapsamında piyasa fiyatlarının oldukça altında bir seviyeden ilgili sektörlere satış yapmaktadır.

TMO, Kasım ve Aralık aylarında buğday, arpa ve mısır satış fiyatlarını değiştirmemiş, stoklarındaki ekmeklik buğdayları un üreticilerine; ekmeklik un satış fiyatlarının peşin, 185-200 TL/çuval aralığında olması şartıyla satışa sunmuştur.

Her yıl olduğu gibi 2022 yılı Ocak ayında da TMO satış fiyatlarında güncelleme yapılarak, ilgili un ve ekmek sektörleri ile paylaşılmıştır.

Ancak yapılan bu fiyat değişikliği bahane edilerek ekmek fiyatlarında yüksek oranda artış yapılması gerektiği gibi kamuoyunu yanıltıcı değerlendirmeler ve iç piyasa hububat  fiyatlarındaki gerilemeler de dikkate alınarak; TMO’nun 2022 Ocak ayı hububat satışlarına 2021 Kasım ve Aralık ayı fiyatlarıyla devam edilmesi kararı alınmıştır.

Bu kapsamda ekmeklik buğday satışlarına (No:2); önceki aylarda olduğu gibi 2.650 TL/ton, ekmeklik un satış fiyat taahhütlerine 185-200 TL/çuval, arpa satışlarına 2.050 TL/ton, mısır satışlarına ise 2.500 TL/ton fiyatlarla devam edilecektir.

TMO olarak ilgili sektörlerle işbirliği içinde gıda enflasyonuyla etkin bir şekilde mücadele etmeye devam edeceğimizi, un üreticilerimize, kanatlı, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiricilerimize yönelik ürün temininin yeni hasat dönemine kadar kesintisiz devam edeceğimizi bir kez daha belirtmek isteriz.”

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

  1. GÜRDAL YEM ENERJİ GID TAR VE HAY SAN TİÇ YÖN KRBŞ DURDU GÜRDAL KAHRAMAN MARAŞ 5 Mart 2022 - 22:58 - Yanıtla

    Toprak mahsülleri genel müdürlügünün sadece büyük baş veküçük baş ve kanatlı sekturu ve un sanayicilerine tmo nun uygun fiatlarla arpa ve mısır satışlarının olcagına bülten yayınlaması
    Türkiye yem sanayisi yem fabrikalarına satışların ocak ve şubat ayları ve mart ayındada yapılmayacagı duyurusunun ayrıcalık oluşturumasını türkiye yemsanayicilerimizi derinden üzmüştür türkiye yemsanayicilerimiz türkiye cümhürüyeti devletimizin kanun ve nizamlarının cercevesinde tüm resmi kurumlarından üretim izin lerini alarak yasalar geregi norumlarında üretim yapmaktadır kaldıki yemsanayicinin kurmuş oldu sanayii yatırım ve istidamını sadece şirket manfaatleri düşünülerek degil türkiye hayvancılıgının hem isdidamına ve hemde daha kalite ve dengeli bir yem rasyonlarını yaparak bir çok yeni tek noloji ekitmanları büyük büyük bir sermayesini yatırım yaparak hayvancılıgının beslenmede verim artırımlarında ürün kalitesini artırma bir bilim hesaplarını yok saymak dünya tarım ve hayvancılık sektöründe son teknoliji kullanarak ülkenin ekonomisine daha karlılık oluşturulurken biz türkiyede 30 .40 yıl geri gidilmeyi elbet dogru bir hesap görmüyoruz hayvancımıza ve tavukculuk sektöründe yem ünütesi olan sektörün sayı %20 geçmez diger üreticilerimizin TMO DAN aldı arpa ve mısırı yine piyasaya satarak muftelif kepek arpa kusbe bugday kırı gibi yan ürünleri alarak hayvanına bilimsel olmayan bir beslemeye devam ediyor işin özü ve dogrusudu devletimiz zararına arpa ve mısır satışlarını güncel faattan TMO NUN toptancısı olan yemsanayii cilerine vererek hayvan cılık ve kanatlı sektörünün aldıgı karma yeme desdeklemesi daha dogru olacagının türkiye zirat fakültelerimizin akademik besleme uzmanlarının da görüşünü almak daha dogru oldugu kanıtlanacak yemsanayicisini bu kararın dışında tutmak isdidam yönünden yanlış yem sanayicisi işci elektirik dogalgaz sigorta vsaire pirimi vergi ödemeyen bir sektörmü ki sayın yetkililerimizden bu konuyu düzetilmesi başta (tüyem) türkiye yem sanayii birligi ve üyelerini memnun edecektir saygılarımızla

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler