Elde kalan kurbanlıklar zararına satılacak

·

24 Temmuz 2021

·
Elde kalan kurbanlıklar zararına satılacak

24 Temmuz 2021

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Kurban Bayramı bitti. Yetiştiricilerin satamadığı kurbanlık hayvanlar Et ve Süt Kurumu tarafından satın alınacak.

Tarım ve OrmanBakanı Bekir Pakdemirli,29 Haziran‘da Habertürk televizyonunda katıldığı programda yetiştiricide 1 kilo karkas et maliyetinin 45 lira olduğunu ancak yetiştiricilerin 43 liraya hayvanlarını kestirmek zorunda kaldıklarını belirtmişti.Et ve Süt Kurumu, maliyeti bir ay önce 45 lira olarak açıklanan karkas eti kurbanlık olarak üreticiden 42 liraya, ikinci kalite eti 40 liraya satın alacak.

Küçükbaş hayvanlarda ise birinci kalite toklu kurbanlıkların eti kilo başına 42 liradan, ikinci kalite koyunların eti kilo başına 38 liradan satın alınacak.

Devlet bile hakkımızı vermiyor

Yetiştiriciler, Et ve Süt Kurumu’nun kurbanlıkları almasının olumlu olduğunu belirterek, “Devlet bile üreticinin hakkını vermiyor. Fırsatçılık yapılıyor. Bakan kendisi karkas etin maliyeti 45 lira diyor. Ama 40-42 liradan alınacağını açıklıyor. Kurbanlıkların karkas et olarak kilosunun en az maliyetine alınması gerekir.  Nasıl olsa üretici bunları geri götüremeyecek diye ucuza alınıyor”diyerek tepki gösteriyor.

Süt inekleri kurbanlık oldu

Yem fiyatının yüksek, çiğ süt fiyatının düşük olması nedeniyle kurbanlık olarak çok sayıda inek kesildiğini belirten Yetiştiriciler, yem fiyatlarındaki artışa bağlı olarak artık süt hayvancılığı yapmanın çok zor olduğunu bu nedenle inek kesiminin kurbanla birlikte arttığını ifade etti.

Yem fiyatı yüzde 70, et fiyatı yüzde 12 arttı

Süt hayvancılığı yapan da, besicilik(et hayvancılığı) yapan da yem fiyatının yüksek, süt ve et fiyatının düşük olmasından şikayetçi. Yem fiyatı son bir yılda yüzde 70 zamlanırken, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin açıklamasına göre son 19-20 ayda karkas et fiyatı sadece yüzde 11-12 arttı. Bakan Pakdemirli maliyeti 45 lira olan karkas etin kilosunun 43 liradan satıldığını itiraf etmişti.

Pakdemirli ne demişti?

Habertürk televizyonunda29 Haziran’da  Serap Belet’in sorularını yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli et ve süt fiyatları ile ilgili şunları söyledi:

“Türkiye’nin bugün ithalatla ilgili bir gündemi yoktur. İthalatla ilgili bir problemi yoktur. Gündemi de yoktur.

Ben size söyleyeyim. Besilik ve kasaplık ithalatı 2018 yılında 1.5 milyon başa yakındı. Bugün tahmin ediyorum besilikle alakalı geçen ay itibariyle 7 bindeydik. Yani bunlar da mücbir sebeplerden değil, bazı ihtiyati sebeplerle yani ahırların boş kalmaması için yapılan işlerden dolayı. Yani bunlara da Türkiye’nin ihtiyacı yok. Ama, pandemi dönemi ihtiyati davranmak. Yani bugün itibariyle Türkiye’nin ithal et gibi bir problemi yok. Üreticimiz üretiyor.

Son 19-20 ayda etteki fiyat artışı yüzde 11-12’dir. Bakın kasaptaki etteki artış yüzde 11-12’dir. En iyi regüle edilen fiyatlardan bir tanesidir aslında. Yeni yeni de et üreticilerimiz para kazanmaya başladı ve sürdürülebilir bir şekilde bu işi sürdürmeye çalışıyorlar aslında.

Bugün karkas et fiyatları, maliyetler 45 lira civarında, hatta mecburen bugün ortalamada 43 liradan üreticimiz kestirmek durumunda kalıyor. Kurbana doğru da gidiyoruz. Biraz bolluk da olduğu için, kurban ve kurbanı takip eden en az iki ay daha, biz fiyatlarda herhangi bir yukarı yönlü yükseliş beklemiyoruz.”

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler