Süte zam isteyen çiftçiye “ucuz” arpa verilecek

Tarım Haberleri

·

04 Kasım 2020

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Süte zam isteyen çiftçiye “ucuz” arpa verilecek

04 Kasım 2020

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Günlerdir yazıyoruz. Çiğ süt üreticisi 15 Kasım 2019 tarihinden bu yana süte 1 kuruş zam alamadı. Çiğ süt referans fiyatı yaklaşık 1 yıldır litre başına 2 lira 30 kuruş. Buna karşılık yem hammaddelerinin fiyatı bu dönemde ortalama yüzde 77 arttı. Süt yeminin fiyatı yüzde 63, besi yeminin fiyatı yüzde 60 arttı. Siz bu satırları okurken muhtemelen yeme yeni bir zam daha gelecek.

Üretici bu yüksek maliyet altında ezilirken, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli çiftçiye iki müjde verdi. Birincisi, Temmuz ve Ağustos ayına ait süt destekleme primlerinin bugün itibariyle ödenmesi. İkincisi, üreticiye 3 ay vadeli toplam 100 bin ton arpa satışı. Yani üretici süte zam beklerken, bakanlık bir kaç kilo arpa verelim diyor. Üstelik bu arpa alımından kim ne kadar yararlanabilecek belli değil.

Bakan Pakdemirli’nin açıklamasında yer verildiği gibi süt destekleme primi alacak üretici sayısı 246 bin 649. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin satışa çıkardığı arpa miktarı sadece 100 bin ton. Yani 246 bin 649 üreticiye 100 bin ton arpa yeter mi? Arpanın bir bölümünü de yem fabrikaları alacaktır.

TMO’nun ucuz arpa satışı derde deva olur mu?

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, elindeki kısıtlı olanaklarla bir şeyler yapmaya çalışıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi aracılığıyla besici ve yetiştiricilere vadeli arpa satışı başlatılıyor. Pakdemirli’nin açıklamasına göre, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından yem piyasalarında istikrarı korumak, besici ve yetiştiricilerin üretim maliyetlerini düşürmek için 3 ay vadeli vade farksız arpa satışı yapılacak.

Üretici maliyet artışını fiyata yansıtamıyor

Kasım ayında, 100 bin ton arpa tonu 1.425 liradan satılacak. Toprak Mahsulleri Ofisi arpa alım fiyatını Mayıs ayı başında ton başına 1275 lira olarak açıklamıştı. Şu anda serbest piyasada arpanın tonu 1650-1700 lira civarında. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin satış fiyatı düşük. Ama, aldığı fiyatın üzerine maliyeti ekleyerek satış yapabiliyor. Yani üreticiden tonu 1275 liraya alınan arpa, üreticiye 1425 liradan satılacak. Çiğ süt üreticisi 15 Kasım 2019’dan bu yana artan süt üretim maliyetinin 1 kuruşunu dahi fiyata yansıtamıyor.

Yem fiyatları 100 bin ton arpa ile düşmez

Bakan Pakdemirli’nin açıkladığı 100 bin ton arpa satışı ile yem fiyatlarının düşmesi, piyasanın düzenlenmesi mümkün görünmüyor. Üreticiye 1 ay süreyle büyükbaş hayvan başına günlük 5 kilo, küçükbaş hayvan başına günlük 1 kilo arpayı piyasaya göre ucuza temin etmekle yem piyasası düzenlenebilir mi? Yem hammaddesinin yüzde 50’den fazlası ithalatla karşılanıyor. Döviz arttıkça fiyatlar artıyor. Üstelik verilecek arpayı kaç üretici alabilecek? Bu önlem yaraya pansuman yapmaya bile yetmez. Değil 3 ay vadeli 100 bin ton arpayı bedava verseniz sorunu çözemezsiniz. Sorunun kısa vadede çözülmesi için çiğ süt fiyatının maliyetler oranında artırılması ve yem hammaddeleri üretiminin desteklenerek önümüzdeki yıl için planlı olarak artırılmasıdır.

Çiğ süt primleri ödeniyor

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, çiğ süt desteği kapsamında üreticilere 607 milyon liralık ödemeyi, bugün (4 Kasım 2020) saat 18.00 itibariyle yapacaklarını açıkladı. Pakdemirli: “Geçtiğimiz günlerde Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarına ait çiğ süt desteğini 40 kuruş olarak ödeyeceğimizi kamuoyuna açıklamıştık. Bu kapsamda ilk etapta 246 bin 649 üreticimizin; işlemleri tamamlanan Temmuz ve Ağustos aylarına ait 1 milyon 629 bin ton çiğ sütü için 607 milyon TL destek ödemesini, bugün saat 18.00’den itibaren yapacağız. Eylül ayında üretilen çiğ süte ait çalışmalar ise halen devam etmekte olup; işlemlerin tamamlanmasının ardından bu aya ait desteği de ödeyeceğiz.” dedi.

Ödemeler nasıl olacak?

Bakan Pakdemirli’nin, litre başına 40 kuruş ödeneceğini açıkladığı süt destekleme priminde süt birliği, damızlık birliği, kooperatif ve benzeri örgütler üzerinden prim alacak üreticiye litre başına 40 kuruş, her hangi bir üretici örgütü üzerinden değil, bireysel olarak başvuran üreticilere litre başına 35 kuruş, soğutulmamış, soğuk zincire girmemiş sıcak süt için ise litre başına 20 kuruş ödeniyor.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

  1. Samet Eroglu 5 Kasım 2020 - 13:36 - Yanıtla

    Siz biz ciftciyi hic kollamiyonuz bu isi birakcaz sizde peynir yerine ne yersiniz bilemeyiz

  2. Kemal 5 Kasım 2020 - 13:56 - Yanıtla

    Geçen sene de aynı haber çıktı TMO ya gittik öyle birşey yok denildi bu hükümete hakkımı helal etmiyorum

  3. Bozkurt 5 Kasım 2020 - 22:55 - Yanıtla

    İyi ama arpa süt yapmıyor ki siz bu işi biliyor musunuz yok bilmiyormusunuz yada bizimle eğleniyorsunuz syn ikdidar seçtiğiniz bakanlar yüzünden muhteşem bir çöküşe gidiyorsunuz başarılar

  4. Yusuf 5 Kasım 2020 - 22:56 - Yanıtla

    İyi ama arpa süt yapmıyor ki siz bu işi biliyor musunuz yok bilmiyormusunuz yada bizimle eğleniyorsunuz syn ikdidar seçtiğiniz bakanlar yüzünden muhteşem bir çöküşe gidiyorsunuz başarılar

  5. Çiftçi 5 Haziran 2021 - 20:11 - Yanıtla

    Üzerinden çok zaman geçmiş ama yinede yazayım. Devlet ucuz arpa sattı Yem piyasası aşağı düşsün düşmesin umrumda değil hayvanvının maliyeti düşsün diye destekledi. Kendini akıllı sanan bazı kişiler TMO dan arpayı ucuza alıp piyasa fiyatına sattı gitti o parayla Yem aldı aklınca kar etti. Biri de yazmış arpa süt yapmıyor arpa yapmıyorsa saman mı süt yapacak akıllı arpanın yanına ayçiçek küspesi al 6 kilo arpa 4 kilo ayçiçek küspesi karıştır al sana en kaliteli Yem.

: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler