Tarım ve gıda çalışanları sokağa çıkma yasağından muaf olacak

·

15 Nisan 2020

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Tarım ve gıda çalışanları sokağa çıkma yasağından muaf olacak

15 Nisan 2020

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Tarım ve gıda sektöründe faaliyet gösterenler, çalışanlar sokağa çıkma yasağından muaf tutulacak. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüşerek sokağa çıkma yasağı ile ilgili kırsalda yaşanan sıkıntıları anlattı.

İki bakanın görüşmesinden sonra gıda tedarikinde ya da tarım ve hayvancılık sektöründeki üretimde herhangi bir aksaklık yaşanmaması için tarımsal ve hayvansal faaliyetlerde bulunan çiftçiler, üreticiler ve gıda sektöründe faaliyet gösterenler ve çalışanların sokağa çıkma yasağından muaf tutulmasına karar verildi.

Kimler muaf olacak?

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yaptığı açıklamada sokağa çıkma yasağından muaf olacakları şöyle sıraladı:

— Reyon ömrü kısa olan ve hızlı bozulan (et, balık, meyve ve sebze, süt ve süt ürünleri) grupların ünitelerinde çalışanlar ile un ve makarna sektöründe çalışanlar, hafta sonu üretimlerine devam edebilecekler.

— Perakende sektöründe de sorun yaşanmaması için Pazar akşamı saat 18.00 den sonra haller ve marketlerin depoları, mal kabul üniteleri açık olacak. Buralarda çalışanlar, iş yerlerine ulaşımda sorun yaşamayacaklar.

— Geçtiğimiz hafta olduğu gibi bu hafta da Veteriner hekimlerimiz, hafta sonu uygulanacak olan iki günlük sokağa çıkma yasağı kapsamının dışında olacaklardır. İl ve ilçelerde, köylerimizde üreticimize ve besicimize ulaşımda bir problem yaşamayacaklar.

— Veteriner hekimlerimize ait klinik, poliklinik, hastaneler ve veteriner hekimlik hizmeti veren özel kuruluşlar ve çalışanları hafta sonu hizmet vermeye devam edebilecekler.

— Hafta sonu uygulanacak sokağa çıkma yasağının, genelge ile istisnai kapsamında olacak bir grup da tarım ve hayvancılık üretimindeki çiftçilerimiz, üretimlerini aksatmadan devam edebileceklerdir

–Aynı şekilde, mevsimlik işçilerimizin koordinasyonu il valilerimize verilmiştir. Hijyen ve sağlık önemleri, il ve ilçe pandemi kurullarınca takip edilmektedir. Barınma ve diğer ihtiyaçlara ilişkin önlemleri almaya da devam ediyoruz.

Sorun olursa bu kurumlara başvurulacak

Bakan Pakdemirli, üretimin aksamaması için gerekli ihtimamın gösterileceğini ancak üreticiler veya veteriner hekimlerin bulundukları yerlerde herhangi bir sıkıntı olması halinde Mülki Amirlere (Kaymakamlık, Valilik, Tarım ve Orman İl, İlçe Müdürlükleri) başvurabileceklerini de belirtti.

Vali ve kaymakamlar farklı yorumluyor

Daha önce 65 yaş üstü ve 20 yaş altı yurttaşlar için uygulanan sokağa çıkma yasağında da kırsalda yaşayanlar için ve mevsimlik tarım işçileriyle ilgili İçişleri Bakanlığı genelge yayınladı. Ancak bu genelgeyi vali ve kaymakamlar farklı yorumladı. Bazı vali  ve kaymakamlar mevsimlik işçilere izin verirken bazıları izin vermedi. Geçen hafta sonu 31 ilde uygulanan sokağa çıkma yasağında da farklı uygulamalar yaşandı. Bazı il ve ilçelerde kırsalda yaşayanların tarlasına gitmesine izin verilirken bazı il ve ilçelerde izin verilmedi. Hatta aynı ilde bir kaymakam tarlada çalışmaya izin verirken bir başkası izin vermedi. Gelecek hafta sonu uygulanacak sokağa çıkma yasağında aynı karmaşanın yaşanmaması için vali ve kaymakamların farklı yorumlamayacağı net bilgilerin yer aldığı bir genelge gönderilmeli.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

  1. Deniz Özcan 16 Nisan 2020 - 08:20 - Yanıtla

    Tarım hasattan ibaret değildir

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler