Makarna,un ve bulgura 2 ay zam yok

·

03 Nisan 2020

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Makarna,un ve bulgura 2 ay zam yok

03 Nisan 2020

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Koronavirüs vakalarının görülmeye başlanması ve “evde kal” uyarılarından sonra tüketicinin en fazla satın aldığı ürünler arasında yer alan un,makarna ve bulgurda en az iki ay zam yapılmayacak. Zam yapmama kararı, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal’ın makarna,un ve bulgur üreticileri ile telekonferansla yaptığı toplantıda alındı.

Un,makarna ve bulgurun hammaddesi olan buğday stoklarının yeterli olduğunu ve hiç bir sorun yaşanmayacağını belirten Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal,sektör temsilcilerinin yeni harman zamanına kadar bu ürünlerde fiyat artışı yapmayacaklarını söyledi.

Buğdayda yeterli stok var

Sektör temsilcileri ile yaptıkları telekonferans toplantısında fiyat artışı yapılmaması konusunda ortak karar alındığını belirten Güldal şu bilgileri verdi: “Un,makarna ve bulgur sektörünün bu zor dönemdeki duruşu bizi çok memnun etti.Tüketicinin bu dönemde en çok tercih ettiği bu ürünlerde üretim ve piyasaya arz kesintisiz devam etti. Üreticiler fiyatlarında bir değişiklik yapmadı. Şimdi yeni hasat dönemine kadar yani harmana kadar yine fiyat değişmeyecek,tüketici talepleri karşılanacak. Toprak Mahsulleri Ofisi olarak biz de satış fiyatımızı artırmadan Ocak fiyatından sektörün hammadde talebini karşılamaya devam edeceğiz. Ocak’taki buğday satış fiyatımız ile Nisan ve Mayıs satış fiyatımız aynı olacak. Hammadde sıkıntısı olmayacak.”

TMO’nun buğday satışı artacak

Hem koronavirüs nedeniyle hem de Ramazan öncesi piyasada un, makarna, buğday arzında sıkıntı olmaması için fiyatı artırmadan buğday satış miktarını artıracaklarını belirten Güldal, Mart’ta un sektörü için 499 bin ton olan buğday tahsisatını 660 bin tona çıkaracaklarını makarnalık buğday tahsisat miktarını ise 110 bin tona çıkaracaklarını söyledi.

Satışlar normalin altında

“Evde kal” uyarıları yapıldıktan sonra, sokağa çıkma yasağı ihtimali de göz önünde bulunduran tüketiciler makarna,bakliyat,un,bulgur ve diğer ürünlerden ihtiyaçlarının çok üzerinde alışveriş yaptı. Bu nedenle market rafları boşaldı. Yerine yeni ürün konuldukça tekrar boşaldı. Ancak bu hafta satışların normale döndüğü hatta bazılarında normalin de altına düştüğü ifade ediliyor. Ramazan alışverişi ile satışların bir miktar artacağı tahmin edilirken ürün temininde önemli bir sorun beklenmiyor.

İhracat azalınca iç piyasaya yönelme oldu

Türkiye un ihracatında dünyada ilk sırada, makarna ihracatında ise ikinci sırada yer alıyor. İç piyasadaki yoğun talep ve ihracatta yaşanan sorunlar nedeniyle üreticiler ve ihracatçılar iç piyasaya yöneldi. Un, makarna, bulgur fiyatlarında artış yapılmamasında ihracattaki azalmanın da rolü var. İhracat olmayınca ürünler iç piyasaya verilmeye başlandı.

Toplantıya kimler katıldı?

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Günhan Ulusoy
Anadolu Un Sanayicileri Derneği Başkanı Ali İhsan Özkaşıkçı
Çukurova Un sanayicileri Derneği Başkanı Bekir Bağış
Dicle Un Sanayicileri Derneği Başkanı Veysi Duyan
Ege Bölgesi Un Sanayicileri Derneği Başkanı Haluk Tezcan
Güneydoğu Un Sanayicileri Derneği Başkanı Mesut Çakmak
Karadeniz Un Sanayicileri Derneği Başkanı Kamil Erdem
Marmara Bölgesi Un Sanayicileri Derneği Başkanı Ahmet Engin Okandeniz
Konya Orta Anadolu Un Sanayicileri Derneği Başkanı Selçuk Aydınalp
Makarna Üreticileri ve Sanayicileri Derneği Başkanı Nihat Uysallı
Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu
Mardin Bulgurcular derneği Başkanı Faysal Sun
Bulgur Sanayicileri Derneği Başkanı Bekir Sıtkı Dayıoğlu

 

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler