Tarımsal desteklerde başvurular uzatıldı,ödemeler gecikecek

·

19 Mart 2020

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Tarımsal desteklerde başvurular uzatıldı,ödemeler gecikecek

19 Mart 2020

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Tarımsal desteklerde başvurular uzatıldı,ödemeler gecikecek

Tarım ve Orman Bakanlığı, bitkisel üretim destekleri kapsamında yer alan fark ödemeleri, iyi tarım uygulamaları ve organik tarım desteklemelerinin son başvuru tarihlerini koronavirüs önlemleri kapsamında uzattı. Başvuru yapamayanlar açısından süre uzatımı avantaj sağlasa da desteklerin ödenmesi daha çok gecikecek. Çünkü genelde başvuruların tamamı alınmadan ödeme yapılmıyor.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi: “Dünya’da pandemi olan ve ülkemizde de etkisini gösteren COVİD-19 salgını, günlük yaşamı etkileyecek konuma gelmiştir. Bu doğrultuda hükümetimiz tarafından kamu sağlığını gözeten tedbirler ivedi olarak alınmakta ve uygulanmaktadır.

Bu çerçevede; kamu sağlığının korunması için alınan tedbirler nedeniyle, üreticilerimizin fark ödemesi desteğine başvuramaması ve neticesinde mağdur olmamaları amacıyla 2019 yılı ürünü olan;

– Yağlı Tohumlu Bitkiler ile Dane Zeytine yönelik fark ödemesi destekleri son başvuru tarihi 30 Nisan 2020’ye,

– Hububat, Baklagil ve Dane Mısır fark ödemesi destekleri son başvuru tarihi 29 Mayıs 2020’ye,

– İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım desteklemeleri son başvuru tarihi 30 Nisan 2020’ye uzatılmıştır.”

ÇKS başvuruları e-devlet üzerinden yapılacak

Pakdemirli, açıklamasında, Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) yapılan başvuruların, 30 Haziran 2020’ye kadar devam etmekle birlikte, çiftçilerin il/ilçe müdürlüklerine gitmeden ÇKS başvurularını (Çiftçi Kayıt Sistemi) e-devlet üzerinden de yapabileceklerini duyurdu.

Destekler daha geç ödenecek

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin açıklamasına bakılırsa başvuru süreleri uzatılan destek kalemlerinde uzatmaya bağlı olarak daha geç ödenmesi bekleniyor. Yapılması gereken, başvurusunu yapan çiftçilerin ödemelerinin yapılması,ancak bugüne kadarki uygulamalarda başvurular tamamlandıktan sonra ödeme yapılıyor.

Başvuru yapamayan çiftçiler için avantajlı olan süre uzatımı, başvurusunu yapan çiftçiler için dezavantaja dönüşmemeli.

e- Çiftçi portalı devrede

Türkiye’de kurum ve kuruluşlar yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı önlem alırken, vatandaşların daha çok online işlem yapması öneriliyor.Tarım ve Orman Bakanlığı da işlemlerin kolay yapılması için e-Çiftçi portalı oluşturdu.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen e-Çiftçi portal, kayıtlı bulunan 2 milyon 132 bin 698 işletme, 33 milyon tarım parseli, 80 milyon 101 bin 846 baş (büyükbaş ve küçükbaş) hayvan varlığı ve ürün çeşitliliği göz önünde bulundurulduğunda, dünyanın en geniş ve en kapsamlı tarım bilişim altyapılarından biri olma özelliğine sahip.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, üreticilerin tarımsal desteklere ilişkin başvurularını e-Çiftçi portalı üzerinden online yapabileceklerini bildirdi. Pakdemirli, üreticilere çağrıda bulunarak, “Üreticilerimiz https://eciftci.tarbil.gov.tr adresinden mobil uygulamamızı indirerek ya da e-Devlet şifresiyle giriş yaparak tarım, hayvancılık, genel ve destek başvuruları gibi birçok işlemi online yapabilirler.” dedi.

Portalda neler yapılabilir?

Birçok desteklemeye ilişkin ön başvurunun yapılabildiği sistemde, tarımsal alanda faaliyet gösteren çiftçi işletmeleri ile ilgili bilgiler yer alıyor ve bunlara bilgisayar ve mobil cihazlar üzerinden erişilebiliyor. Bu portal üzerinden e-Çiftçi Sistemi’ne giriş yapan kullanıcı, işletmesinde kayıtlı tarım arazilerinin ada-parsel bilgilerine, bu parseller üzerinde kayıtlı ürün detaylarına, kulak küpesi ile kayıtlı hayvanların yaş, ırk, cinsiyet bilgilerine tek yerden ulaşıp işlem yapabiliyor.

Bildirimler anlık olarak bakanlığa iletiliyor

Kullanıcılar işletmelerinde yer alan büyükbaş ve küçükbaş hayvanları ile ilgili doğum, ölüm, hastalık, satış gibi durumlardaki bildirimlerini uygulama üzerinden yapabilirken, bu bildirim anlık bakanlığın ilgili birimine ulaşıyor.

Çiftçilerin zamandan da kazanmasına imkân sağlayan uygulamayla üreticiler sorunlarını ilçe müdürlüklerine gitmeden yetkililere iletebiliyor.

Sistemle çiftçiler, bitkisel ve hayvansal üretim faaliyetlerine yönelik birçok destekleme ön başvurusunu portal üzerinden yapabiliyor. Sistem sayesinde tüm tarımsal faaliyetler raporlanarak, geçmiş sezonlar karşılaştırılabiliyor.

e-Devlet üzerinden alınabilecek bazı hizmetler

— 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında, kurum alacaklarının takip ve tahsil işlerinin yürütülmesi.

– Alan Kılavuzluğu Başvurularının Alınması, Değerlendirilmesi, Belgelerin Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne Gönderilmesi Maksadıyla Bölge Müdürlüğüne Gönderilmesi

– Amatör Balıkçılık Turizm İzin Belgesinin İptal Edilmesi

– Amatör Balıkçılık Turizm İzni Verilmesi

– Anaç Koyun/Keçi Destekleme Listesine Yapılan İtirazların Değerlendirilmesi

– Anaç Manda Desteklemesi İçin Başvuruların Alınarak İcmal 1 Listelerinin Askıya Çıkarılması

– Araştırma Fidanlığı Faaliyetlerinin Yürütülmesi

– Arazi Toplulaştırma Çalışmalarında Uygulama Alanlarında Tarım Arazisi Nitelikli Taşınmazların. Satış, İpotek, Rızai Taksim Gibi Konular İçin Gerekli İzinlerin Verilmesi

– Arıcıların Arı Konaklama İşleri İçin Bal Ormanları Ve Ormanlık Alanlardan Faydalanma Taleplerinin Alınması

– Büyükbaş Hayvancılık İşletmesi İçin Karantina Yeri Ve İşletme Uygunluk Belgesi Verilmesi

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

  1. Mustafa Kemal Anaç 19 Mart 2020 - 19:03 - Yanıtla

    Eğer sokağa çıkma yasağı gelirse arazileri nasıl Eker biceriz destekler baş vuru yapanlara ivedilikle verilmeli çiftçinin maaşı yok toprak mi yiyecegiz

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler