Tarım sektörü de destek istiyor

Tarım Haberleri

·

19 Mart 2020

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Tarım sektörü de destek istiyor

19 Mart 2020

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Tarım sektörü de destek istiyor

Koronavirüs önlemleri kapsamında açıklanan ekonomi paketinde tarımla ilgili hiç bir desteğin yer almaması tepkiye neden oldu Tarım sektörü temsilcileri ilave destek yerine hak ettikleri 2019 yılı desteklerinin bile ödenmediğini belirterek bu desteklerin hemen ödenmesini istiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Perakende, AVM, demir-çelik, otomotiv, lojistik-ulaşım, sinema tiyatro, konaklama, yiyecek-içecek, tekstil-konfeksiyon ve etkinlik organizasyon, ihracat, ticaret sektörlerine yönelik ekonomi paketinde tarım sektörü yer almadı. Esnaftan ihracatçıya, tüccardan imalatçıya kadar koronavirüsünden etkilenen hemen her kesime destek sağlanırken tarımın yer almaması tarımcıların tepkisine neden oldu.

Tarımcıların 3 isteği var

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan 100 Milyar liralık ekonomik paket içinde tarım kesiminin olmadığını belirterek, tarımın ve dolayısıyla gıdanın da bu kapsama alınmasını istedi. Doğru, tarıma yönelik yapılması gereken 3 isteği ise şöyle sıraladı;

1- Amaç piyasaya likidite sürmek ve insanları harcamaya yönelterek ekonomiyi canlı tutmaksa en geniş sektör tarım. 2019 tarım destekleri hemen ödense piyasaya canlılık getirir. Özellikle de bu krizden en çok etkilenecek küçük esnafa çiftçinin yapacağı alışveriş can suyu olur.

2- Zirai kredilerin vadesi Mart Nisan Mayıs da olanların geri ödemesinin de en az 3 ay faizsiz ötelenmesi gerekir.

3- Krizden etkilenecek sektörlere hammadde temin eden tarım kesimi de nakit akışında aksama yaşayacağından açılacak KGF(Kredi Garanti Fonu) kredilerinde tarım işletmeleri de faydalanmalıdır.

En azından hak edilen destekler ödensin

Ekonomik önlem paketinin açıklanmasından sonra çok sayıda üretici, diğer sektörlere ilave destek sağlanırken, kendilerinin hak ettikleri destekleri bile alamadıklarını dile getirdi. Özellikle sosyal medya üzerinden yapılan açıklamalarda çiftçilerin, mazot,gübre, prim, hayvancılık ve diğer desteklerinin en azından hemen ödenmesi dile getiriliyor. Açıklamalarda bu desteklerin 2019 üretim yılına ait olduğu da hatırlatılıyor.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler