Tohumcuların “döner sermaye” isyanı

·

06 Ocak 2020

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Tohumcuların “döner sermaye” isyanı

06 Ocak 2020

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Tohumcuların “döner sermaye” isyanı

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2020 yılı için belirlediği döner sermaye ücretleri tohumcuların sert tepkisine neden oldu. Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve Ekonomik İş Birliği Teşkilatı Ülkeleri Tohumcular Birliği (ECOSA) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan, Hazine ve Maliye Bakanlığının belirlediği ve Tarım ve Orman Bakanlığının açıkladığı döner sermaye ücretlerini yüzde 25 artıran kararın,tohumculuk sektörünün üretim maliyetlerini daha da yükselteceğini,ancak tüm engellere karşın milli tohumculuğun gelişmesinin durdurulamayacağını ifade etti.

Enflasyonun iki katı artış

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan Tohum Sertifikasyon Test Müdürlükleri Döner Sermaye İşletmeleri 2020 Yılı Fiyat Listesi’ndeki artış oranlarını değerlendiren Akcan:”Tohumculuk sektörünün en önemli girdi maliyetleri arasında Tohum Sertifikasyon Test Müdürlükleri tarafından tescil denemesine alınan çeşit adayları ile tohumlukların tarla ve depo kontrolleri için tahsil edilen ücretler çok önemli bir yer tutmaktadır. Tarımsal değerleri ölçme, teknolojik analiz, teknik inceleme, test, yıllık işlem, kontrol, etiket, sertifikasyon, çeşit tespiti gibi çok farklı kalemde alınan bu bedellerin 2020 yılında bir önceki yıla oranla ortalama yüzde 25 oranında artırıldığını görüyoruz.Geçtiğimiz yıl da aynı oranda artan bu ücretler sektörümüzü çok zor durumda bırakmıştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı başta olmak üzere tüm ekonomi yönetiminin enflasyonun tek haneye inmesini hedeflediği bir ortamda resmi enflasyonun iki katı oranındaki bu artışı biz kendimize izah edemiyoruz.”dedi.

Destek yerine engel görüyoruz

Tohumculuk sektörü olarak konuyu başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere ilgili tüm kurumlar nezdinde defalarca gündeme getirdiklerini hatırlatan Akcan sözlerini şöyle sürdürdü: ” Rapor ve görüş belgelerimizde döner sermeye ücretlerinin düşürülmesini tavsiye ettik. Hatta 2020 yılı için artış olmayacağı yönünde söz bile almıştık. Her fırsatta özel sektörümüzün daha çok milli çeşit geliştirmesini ve araştırma – geliştirme (AR-GE) faaliyetlerine daha fazla kaynak ayırmasını tavsiye eden ve kendilerinin de bu amaçla çalıştıklarını ifade eden yetkililerin, bu artış oranlarını onaylayarak sektörün önünü tıkadıklarının farkında olmadıklarını düşünüyoruz.”

Başarı cezalandırılmasın

Tohumluk üretiminin de diğer tarımsal ürünler gibi mazot, elektrik, gübre, işçilik gibi maliyetlerin artışından aynı oranda etkilendiğini söyleyen Akcan: “Biz tohumculuk sektörü olarak yaklaşık 2 yıldır çok yüksek oranlarda artan bu maliyetleri tohumluk fiyatlarına yansıtmamak için elimizden geleni yaptık. Devletimizin Enflasyonla Topyekûn Mücadele Kampanyasına destek verdik. Milli ve yerli tohumculuğun gelişmesi, sertifikalı tohum üretiminin ve kullanımının artması için çalışan, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli’nin de açıkladığı gibi üretim ve ihracatını her yıl artıran, 2018 yılında ilk kez ihracatı ithalatını geçen, dünyada söz sahibi olmaya gayret gösteren tohumculuk sektörümüzün bu çabaları karşılıksız kalıyor hatta cezalandırılıyor. ” bilgisini verdi.

Çeşit tescili 12-30 bin lira

Son artışlarla birlikte tek bir çeşidin sadece tescil edilmesi için12 bin lira ile 30 bin lira arasında döner sermeye ücreti ödemek zorunda kalacaklarını anlatan Akcan, milli tohumculuğun önünde hiçbir engelin duramayacağını söyledi.

Akcan, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararını da değerlendirerek: ” Kararda, yurt içi sertifikalı tohum, fide, fidan üretiminde kullanılacak kredinin üst limitinin 10 milyon liradan 20 milyon liraya yükseltildi. Bu konuda hem Ziraat Bankası hem de ilgili bakanlıkların yetkileriyle birlikte yoğun çaba harcadık. Sonuç vermesinden dolayı çok memnunuz ve teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu kredileri işletme ve yatırım için kullanmayı düşünüyorduk ancak sanırım bir bölümünü Tarım ver Orman Bakanlığının döner sermayesine aktarmak zorunda kalacağız.’’ dedi.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler