Tarımsal destekler ve kooperatifçilikte yeni düzenlemeler olacak

·

15 Kasım 2019

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Tarımsal destekler ve kooperatifçilikte yeni düzenlemeler olacak

15 Kasım 2019

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Tarımsal destekler ve kooperatifçilikte yeni düzenlemeler olacak

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 3. Tarım ve Orman Şurası’ndan çıkacak sonuçlara göre tarım destekleri ve kooperatifçilik alanında önemli düzenlemeler yapmak istediklerini söyledi. Tarım Şurası’nın 21 Çalışma Grubu’nun nihai raporlarının kendisine geldiğini ve hafta sonu hepsini okuyacağını belirten Pakdemirli, gelecek 5 yılın planlamasını ve 25 yıla ışık tutacak bir çalışma olacağını ifade etti.

İzmir’de düzenlenen Ege Ekonomik Forum toplantısından sonra Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile bir araya geldik.Önümüzdeki hafta sonuçları açıklanacak olan 3. Tarım ve Orman Şurası hakkında değerlendirme yapan Pakdemirli, tarımda önemli düzenlemelerin yapılması gerektiğini özellikle kooperatifçilik ve desteklemeler konusunda odaklanacaklarını anlattı.

Semerat Holding tekrar gündeme gelecek mi?

Bakan Pakdemirli ile sohbetimizde, daha öce hazırlanan tarımda Milli Birlik Projesi kapsamında kurulması düşünülen Semerat Holding’in tekrar gündeme gelip gelmeyeceğini sordum. Konunun anlaşılması için ,hatırlatmakta yarar var.Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımda Milli Birlik Projesi adıyla bir çalışma yapmıştı.Bu kapsamda Semerat Holding adında bir yapılanma ve bakanlığın taşra teşkilatı yerine de Tarımda Milli Birlik Kooperatifi kurulması öngörülüyordu. Geçtiğimiz Nisan ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bu projenin sunumu yapılacaktı. Sunum öncesinde, 17 Nisan 2019’da DÜNYA Gazetesi’nde bu projeyi ayrıntılarıyla yayınladık. Haberimiz üzerine sektörden gelen tepkiler üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan sunum toplantısını iptal etti.

Dünkü görüşmemizde Pakdemirli’ye Tarım Şurası’nda Semerat Holding konusunun yeniden gündeme getirilip getirilmeyeceğini, daha doğrusu, sektörde böyle bir endişe olduğunu, Şura’nın bu amaçla yapıldığını ve “sektörün görüşünü aldık” denilerek yeniden gündeme getirileceği yönünde kaygılar olduğunu anlattım.

Pakdemirli, özetle şu yanıtı verdi: “Öncelikle size sızdırılan sunum bizim 2018 yılında hazırladığımız 10-12 projeden birisi. Strateji birimimiz bir çok proje geliştiriyor. Bu da onlardan birisi. Benim de katılmadığım bölümleri var. Ama kooperatifçilik konusunda mutlaka bir şeyler yapmamız gerekiyor. Yani 14 binden fazla kooperatif var. Bazıları tabela şeklinde. Biz başarılı olan bu işi başaracak olanlarla yolumuza devam etmek ve onlara destek olmak istiyoruz. Tire Süt gibi çok önde olanlar da var. Bu lige yeni kooperatifleri taşımamız lazım.Kooperatifçiliği güçlendirmemiz ve bir üst birlik kurmamız tarım sektörüne ciddi katkılar sağlayacaktır.”

“Raporları henüz okumadım”

Ayrıca ,3.Tarım ve Orman Şurası ile ilgili 21 grup oluşturulduğunu ve 21 nihai rapor olduğunu belirten Pakdemirli, “Ben daha hiçbirinin raporunu okumadım. Neler olduğunu da bilmiyorum. Ama gelen raporları bir gözden geçirip damıtmak gerekiyor. Üç gün bunları yapacağız. Sonra kapanışı sayın Cumhurbaşkanımızla gerçekleştireceğiz.” dedi.

Desteklemelerde düzenlemeye ihtiyaç var

Destekleme konusunda mutlaka bir yeni düzenlemeye ihtiyaç olduğunu belirten Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, küçük çiftçileri daha çok destekleyecek bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Tarıma 2020 bütçesinden yüzde 35 artışla 22 milyar lira destek yapılacağını vurgulayan Pakdemirli: “Desteklerde yüzde 35 artış yaptık. Bu çok önemli. Bir çok bakanlığın bütçesi artmazken biz bu artışı aldık. Hazine ve Maliye Bakanlığını ikna ederek aldık. 2020’de 22 milyar lira destek vereceğiz.”dedi.

Destekler en az 3 yıllık açıklanamaz mı?

Desteklerin en az 3 yıllık açıklanmasının çiftçinin önünü görmesi açısından önemli olduğunu, zaten bütçenin ve genel olarak destek kalemlerinin belli olduğunu çok değişmediğini önceden açıklanmasının yararlı olacağını belirterek neden 3 yıllık açıklanmadığı sorumuza ise Pakdemirli şu yanıtı verdi: ” Bu olabilir. Bizim vereceğimiz ,açıklayacağımız destekle çiftçinin hangi ürünü ekeceğine karar vermesi gerekir. Yani desteklerin böyle bir etkisi ve amacı olmalı. Fakat gelecek sene de destekleri artırmak istiyoruz. Yani her yıl artış yapmak çiftçimiz için olumlu olur.”

Muhalefetle diyalog olmalı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin konuşmalarından edindiğim izlenim muhalefet milletvekilleriyle diyalog içerisinde olmak istiyor. Tarımın siyaset üstü kalmasını ve siyasetin malzemesi olmasını istemiyor. Bakanların parlamentoda olmasından yana olduğunu Cumhurbaşkanlığı sisteminin oturması için zamana ihtiyaç olduğunu vurguluyor.

Mühendislerin atanması

Bakan Pakdemirli ile görüşmemizde, sosyal medyadan en çok atanamayan mühendisler ve ödenmeyen desteklerle ilgili mesajlar aldığımızı hatırlatınca, destek ödemelerinin bütçe olanakları çerçevesinde yapıldığını anlattı. Fakat, atamalar konusuna girmedi.

Anladığım kadarıyla atamalar, Bakan Pakdemirli’den çok Cumhurbaşkanı düzeyinde karar verilen bir durum.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “şu kadar atama yapacağız” derse ancak o zaman atamalar yapılacak.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

  1. Yunus 15 Kasım 2019 - 17:22 - Yanıtla

    Atamaları sorduğunuz için teşekkürler

  2. Ramazan Demir 15 Kasım 2019 - 21:33 - Yanıtla

    Biz ısparta yakaören köyünde s.s yakaören tarımsal kalkınma kooperatifiyiz.3 yıldır köyümüze zirai ilaç gübre sera sarf malzemelerini ortaklarımız ve köyümüzün hizmetine sunmaya çalışıyoruz.daha önemlisi kooperatifimizde ziraat mühendisimiz ile köyümüze tarlada yerinde uygun ürünlerin kullanmalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz.Ama özel bayiler bizi büyütmemek için yıpratılıyoruz.tabiki sebeni sermayemizin olmayışından.okuduğum yazıda kooperatiflere destek konusunu okudum bizim gibi kooperatiflerin durumu ne olacak.bir çok projelerimiz var ama yurdumuzdaki kooperatifçiliğin önemini biz vatandaşlar anlamadığımız için büyüme gelişme gösteremiyor..
    Saygılarımızla.
    s.s.Yakaören köyü tarımsal kalkınma koop.yönetimi

  3. Çukurova Kan Ağlıyor 16 Kasım 2019 - 08:27 - Yanıtla

    Desteklemeler % 35 artırılmış diyor bakanımız, hangi ülkede acaba ben TÜRK ÇİFTÇİ siyim göremedim .Pamuk 2018 de dekar başına 630 tl iken, 2019 da 430 tl, bu rakamlar 2020 de ise 460 TL . Sayın Ali Ekber Yıldırım buradaki artışı bana anlatırsanız çok sevinirim .

  4. Bakan beye sormak lazım 16 Kasım 2019 - 12:20 - Yanıtla

    Tarımsal destekler %35 artmış ise gecen yıl 550 tl olan buzağı desteklerini bu yıl neden 450 tl olarak acıkladınız. ????

  5. Hasan ÖZDEMİR 16 Kasım 2019 - 19:31 - Yanıtla

    Tarım da destek çok güzel , ama tarlayı kiralamaya gidiyorsun tarla sahibi destek ÇKS benim diyor. Biz çiftçiler desteğin sadece ve sadece satılan mahsüle verilmesini istiyoruz. Ziraat Odasının, Çiftçi mallarını korumaınn, Tarım il ve ilçenin Tarsim sigorta ve Tarım Kredi kooperatiflerinden hiç memnun değiliz

  6. Sebahattin 16 Kasım 2019 - 21:10 - Yanıtla

    2018. Buzağı destekleri nezaman ödenecek çok gecikti

  7. Kudret 11 Mart 2020 - 23:11 - Yanıtla

    Martın 11 deyız ızmır ıcın mazot gubre desdegı vermedıler daha 58 ıl verdınız bırde dınden ımandan bahsedıyorsunuz desdegı verıyorsan ya komple ver yada hıc verme

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler