İnek sayısı artarken, süt üretimi düşüyor

·

13 Kasım 2019

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

İnek sayısı artarken, süt üretimi düşüyor

13 Kasım 2019

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

İnek sayısı artarken,süt üretimi düşüyor

Böylesi ancak Türkiye’de olur. İnek sayısı,hayvan varlığı artıyor ama süt ve süt ürünleri üretimi düşüyor. Tarım ve Orman bakanlığı hayvan sayısının arttığını,inek başına süt veriminin arttığını söylerken, Türkiye İstatistik Kurumu, süt üretiminin düştüğünü açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı Süt ve Süt Ürünleri Üretimi verilerine göre Eylül ayında toplanan inek sütü miktarı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7.3 azaldı.

Eylül ayında ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi 112 bin 983 ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.2 azalış gösterdi.

İnek peyniri üretimi 55 bin 486 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4.6 azalırken, koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise 2 bin 120 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20.9 arttı.

Yoğurt üretimi ise 101 bin 449 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.1 azaldı. Ayran üretimi aynı dönemde 65 bin 45 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0.3 azalış gösterdi.

Yılbaşından beri düşüş devam ediyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun geçmiş aylara ilişkin verilerine bakıldığında 2019 yılının ilk 9 aylık döneminde toplanan inek sütü miktarı geçen yılın 9 ayına göre hep daha az oldu. Türkiye’nin 2018 yılı çiğ süt üretimi 22.1 milyon ton. Sığırlardan elde edilen süt yani inek ve manda sütü üretimi 20 milyon 36 bin ton. Fakat bunun sadece 10 milyon 34 bin tonu sanayi tarafından toplanıyor. Yani sütün yaklaşık yarısı sanayiye gidiyor.

Yılbaşından bu yana geçen yıla göre düşüş devam ediyor

Tarım Bakanlığı ile TÜK verileri çelişkili

Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü verilerine bakıldığında sığır sayısı,inek sayısı, sağılan inek sayısı, inek başına süt verimi hepsinde artış var. Fakat toplanan süt miktarında düşüş var. Burada bir yanlışlık var. Ya bakanlığın verileri doğru değil ya da Türkiye İstatistik Kurumu’nun verileri. Belki de ikisi de yanlış. Ama en azından kendi içerisinde tutarlı değil. Bu kadar büyük farkı evde yapılan yoğurtla veya çiftliklerin çiğ süt satışıyla açıklamak da mümkün değil.

İnek kesimi sürüyor

Maliyetlerin yüksek olması ve çiğ süt fiyatının düşük olması nedeniyle inek kesimi devam ediyor. Ancak bir yandan da besicilik sektöründen tekrar süt sektörüne geçiş yapanlar da var. Yani et fiyatlarının üreticide düşük olması nedeniyle  ve ithal besi hayvanı alamayanlar damızlık alarak süt hayvancılığına giriyor. Çelişkili gibi görünse de bir yandan süt inekleri kesilirken bir yandan az da olsa yeni aktörler süt üretimine giriyor. Mevcut işletmelerden bazıları inek sayısını artırıyor. Bu nedenle üretimdeki düşüşü sadece inek kesimi ile açıklamak da doğru değil.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

  1. İsa 13 Kasım 2019 - 15:52 - Yanıtla

    Tam olarak böyle değil. Bu bahsedilen üretim miktarı kayda giren miktar. Millet artık direk üreticiden veya sokak sütçüsünden alıyor. Adamlar kapıya kadar getiriyor. Ve süt firmalarına vereceği fiyatın nerdeyse iki katına ve peşin parayla veriyorlar.

  2. Galip Yılmaz 24 Mart 2020 - 07:29 - Yanıtla

    Neden mi düşüyor çünkü sütun birim fiyatı kırsal kesimde 1.60 kuruş çifçi mandiraya sütü vermek yerine buzağı ya veriyor en azından o para ediyor..

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler