Organik tarım ve iyi tarıma destekleme cezası

·

10 Kasım 2019

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Organik tarım ve iyi tarıma destekleme cezası

10 Kasım 2019

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Organik tarım ve iyi tarıma destekleme cezası

Son günlerde artan gıda zehirlenmeleri, pestisit(zirai ilaç) kalıntısı nedeniyle ihraç edilen tarım ürünlerinin geri dönmesi hem üreticileri hem de ihracatçıları zarara uğratıyor. Çözüm olarak sunulan kontrollü,sertifikalı iyi tarım ve organik tarım yöntemleri ile üretim yapanlar 2019 Destekleme Kararnamesi ile cezalandırılıyor.

Cumhurbaşkanlığının 2019 Tarımsal Destekleme Kararnamesi ile organik tarım ve iyi tarım destekleri azaltılırken, üç yıl üst üste iyi tarım desteği alanlara 2019 yılı için destek ödenmeyecek. Organik tarımda ise 2017 ve 2018’de destek alanlar 2019’da destek alamayacak. İyi tarım,organik tarımla sağlıklı güvenilir üretim yapanlar cezalandırılıyor.

Desteklemelerden yararlanamayacaklar

Resmi Gazete’nin 24 Ekim 2019 tarihli sayısında yayınlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığının, “2019 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar” ın uygulama tebliğinin “Desteklemelerden yararlanamayacaklar” başlıklı 24. maddede iyi tarım ve organik tarımla ilgili düzenlemeler özetle şöyle:

— 2016 yılından başlamak üzere aralıksız olarak üç yıl İyi Tarım Uygulamaları(İTU) desteğinden yararlananlar, 2019 üretim yılı İyi Tarım Uygulamaları desteğinden faydalanamaz.

— 2019 yılında düzenlenmeyen İTU sertifikaları veya önceki yıllarda düzenlenmekle birlikte
geçerliliği 2019 yılında da devam eden İTU sertifikaları ile yapılan başvurular İTU desteklemesinden faydalanamaz.

— İTU sertifikası iptal edilen araziler, İTU desteklemesinden faydalanamaz.

— Organik tarım desteğinden yararlandırılan araziler İTU desteğinden, İTU desteğinden yararlandırılan araziler Organik Tarım Desteği OTD)’nden faydalanamaz.

— 2017 ve 2018 üretim yılında organik statüde OTD’den faydalanan araziler, 2019 üretim yılında OTD’den faydalanamaz.

Organik tarım destekleri düşürüldü

Organik tarım yapan çiftçilere yapılacak desteklemeler ürün sertifikasına göre farklılaştırıldı. Geçen yıl üç kategoride ödenen organik tarım desteği bu yıl bireysel ürün sertifikası ve üretici grubu ürün sertifikasına göre ödeme yapılacak. Toplamda destek miktarı azaltılıyor. Geçen yıl 1. kategoride toplamda dekar başına 100 lira destek sağlanırken bu yıl bireysel ürün sertifikasına dekara 70 lira, üretici grubu sertifikasına göre dekara 35 lira ödeme yapılacak. Yani sadece 5 kuruşluk bir artış var. Fakat diğer kategorilerde düşüş var. İkinci kategoride geçen yıl toplamda dekar başına 70 lira ödenirken bu yıl 60 lira ödenecek. Üçüncü kategoride ise 30 lira olan toplam destek bu yıl 15 liraya düşürülüyor.

İyi tarıma sertifikasyona göre destek

Geçen yıl iyi tarım destekleri meyve,sebze,süs bitkileri,tıbbi aromatik bitkiler,örtüaltı,çeltik,su ürünleri gibi ürün gruplarına göre verilirken, 2019 üretim yılında bireysel veya grup sertifıkasyonu seçeneğine göre düzenlenmiş iyi tarım uygulamaları sertifikasına sahip olan çiftçilere destek verilecek.

Üretici cezalandırılıyor

Organik tarım ve iyi tarım bir çok ülkede sağlıklı ve güvenilir gıda üretimi için özel olarak desteklenir. Türkiye’de ise bu kararname ile sağlıklı,güvenilir üretim yapan cezalandırılıyor.İhraç edilen ürünlerde ilaç kalıntısı çıktığı için İyi Tarım Uygulamaları başlatıldı.Narenciyede iyi tarım uygulayan bir çiftçi 2016,2017 ve 2018’de destek aldıysa şimdi neden cezalandırılıyor. İyi tarımda ve organik tarımda her şey konrollü yapılıyor. Denetim firmaları çok sıkı denetleyerek sertifika veriyor. Hangi akla hizmet bu üretim şekli desteklenmeyecek. İyi tarım yapanlara Ziraat Bankası daha yüksek limitle kredi sağlıyor. Şimdi bundan da yararlanamayacaklar

Üst üste 3 yıl aynı ürünü ekene destek yok

Aynı tarlaya 3 yıl üst üste aynı ürünü ekene kararname kapsamında destekleme ödemesi yapılmayacak. Kararnamede şöyle deniliyor:” 2018 üretim yılından başlamak üzere, örtüaltı üretimler ve çeltik hariç olmak üzere bir parsele aynı tek yıllık bitki arka arkaya üç kez ekilirse, üçüncü üretim için bu Tebliğde belirtilen destekleme ödemeleri yapılmaz.”

Münavebe doğru, ama cezalandırıcı olmamalı

Kararname ile, 3 yıl üst üste aynı parsele aynı ürünü ekenlere 3. yıl destek verilmemesi öngörülüyor. Münavebe( dönüşümlü ekim) doğru bir uygulama. Ancak cezaya dönüşmemesi gerekir. Aynı parsele üst üste 3 yıl aynı ürünü ekene aynı destek verilebilir. Farklı ürün ekerek münavebe uygulayanlara ilave destek sağlanarak ödüllendirilmeli. Bazı araziler var ki başka ürün yetişmiyor. Çiftçi mecburen aynı ürünü ekmek zorunda kalıyor. Onun desteğini kesmezsiniz ama artırmazsınız. Yani ceza değil, iyi ve doğru yapanın ödüllendirilmesi gerekir.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

  1. Umut ÖZKAN 10 Kasım 2019 - 20:26 - Yanıtla

    2000 sonrası, Organik Tarım-İTU büyük bi umutla, heyecanla başladı.. ama zamanla belge satışına döndü, destek paylaşımına döndü.. Yurtdışı satılan ürünler hariç, ülke içindeki ürünlerin çoğu doğru dürüst kontrol edilmiyor.. tamamen ticari, kar-zarar mantığı hakim.. kağıt üzerinde herşey dört dörtlük ama gerçekte öyle değil.. bunu senelerce bu sektörde çalışmış, mücadele vermiş en sonunda da bu sektörden ümidini kesmiş, bırakmış biri olarak söylüyorum.. Kapitalizmin başka bi oyunu sadece.. ülke tarımı için gerçekten doğru, samimi işer yapılmalı.. göz boyamaktan başka bişe değil şuan ne yazıkki..

    • Ilyas cimen 11 Kasım 2019 - 05:21 - Yanıtla

      Aynen öyle dediklerinize katılıyorum biçok üretici organik desteği alıp daha çok kazanmak için gübre ve ilaç kullanıyor

  2. Nazım Karamam 11 Kasım 2019 - 10:44 - Yanıtla

    İnsan ahlak sahibi olmazsa her sektörde olduğu gibi organik tarım dada çok büyük sahtekarlıklar yapılmaktadır organik denen bir çok ürün maalesef organik değil Allah c c den ahlaklı insanların çoğalması için dua da bulunalım

  3. Vahap karakılıç 11 Kasım 2019 - 17:07 - Yanıtla

    Hocam destekleme kesintisi meyve bahçelerinide kapsıyor mu, sadece tek yıllık ürünleri mi kapsıyor?

    • Ali Ekber Yıldırım 14 Kasım 2019 - 02:25 - Yanıtla

      Uygulama tebliğinde genel olarak yazıyor.Meyve veya tarla bitkileri diye ayırmamış.

  4. Ibrahim AYDEMİR Şenbolluk 11 Kasım 2019 - 17:34 - Yanıtla

    10 yılı aşkın süredir organik fındık üreticisinin,aynı zamanda ikizce bolluk organik fındık üreticileri dernek başkanlığını yürütüyorum,kâğıt üzerinde değil organik fındık üreticisiyiz, bir kısım üreticim rapunzel firmasına çoğunluklu üreticimde giresun YAVUZ Gıdaya ürünlerini müstahsil olarak teslim eder paralarını banka hesaplarına yatar alırlar,bu desteklerin kesilmesi üreticiyi organik tarımdan vazgeçirme ve yıldırmak için yapılan bir uygulamadır, organik fındık üreticisine büyük bir darbe vurulmuştur

  5. Fuat kart 11 Kasım 2019 - 18:51 - Yanıtla

    Yıllardır toprak analizi diyorlar toprağı götürüyorsun ne bir belge ne bir analiz gördük. Toprağı var örnek sadece buğday yetişiyor ben bunu nasıl çözecek ozaman hepimiz ekliyelim kimse zarar etmesin…zaten kacta girdisi dekara 200 kg masraf …kaçın vereceği 250.canlarlaysa 300..2 seneye bölersen 50 şer kg düşer.akli selim insanlara soruyom zen gine hammalliga değermi??

  6. Vildan karaarslan 12 Kasım 2019 - 10:33 - Yanıtla

    Resmi gazetede yayımlanan destek kararı 13 madde 24. maddeyi nereden çıkardınız

    • Ali Ekber Yıldırım 14 Kasım 2019 - 02:24 - Yanıtla

      Destekleme kararının değil,uygulama tebliğinin 24.maddesi.

  7. Umut ÖZKAN 15 Kasım 2019 - 14:42 - Yanıtla

    Üretici sayısı hızla düşer.. ardından da ÇKS sayısı.. senelerdir az-çok artmıştı.. şimdi sil baştan.. iş bilmeyen çavuşlar..!

  8. Bilge Orhon 17 Kasım 2019 - 15:50 - Yanıtla

    insanlar kendilerine dokunan şeyleri yememeli.

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler