Tarımsal girdilerde ÖTV ve KDV kaldırılsın teklifi

·

09 Kasım 2019

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Tarımsal girdilerde ÖTV ve KDV kaldırılsın teklifi

09 Kasım 2019

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Tarımsal girdilerde ÖTV ve KDV kaldırılsın teklifi

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, tarımsal girdilerde Katma Değer Vergisi(KDV) ve Özel Tüketim Vergisi(ÖTV) alınmaması için kanun teklifi verdi.

Tarımsal üretim, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yapan çiftçilerin girdi olarak kullandığı, motorin, gübre, zirai ilaç, tohum, yem ve elektrikte ÖTV ve KDV’den muaf tutulmalarını öngören kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunuldu.

Önlem alınmazsa tarım biter

Gülizar Biçer Karaca’nın verdiği kanun teklifinin yasallaşması halinde tarımsal üretim, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta kullanılan motorin, gübre, zirai ilaç, tohum, yem ve elektrikten KDV ve ÖTV alınmayacak.

Son 10 yılda tarımsal alanda ciddi bir azalma olduğuna dikkat çeken Gülizar Biçer Karaca 2002 yılında 26.5 milyon hektar olan tarım alanlarının, 2018’e kadar 3.35 milyon hektar azalarak 23.2 milyon hektar alana düştüğünü belirtti. Tarımın Gayri Safi Yurtiçi Hasıla(GYSH) içindeki payının 2002 yılında yüzde 10.27 iken 2018 yılında söz konusu pay yüzde 5.76’ya düştüğünü hatırlatan Karaca ‘Üreticilerimizin yanında olmazsak ülkemizin en önemli geçim kaynağı tarım ve hayvancılık bitme noktasına gelecek.

Milletvekillerine çağrı

Tarımla uğraşanların en önemli sorununun yüksek girdi fiyatları olduğuna dikkat çeken Karaca: “Her geçen gün fiyatlardaki artış üreticilerimizi olumsuz etkiliyor.Gübre,ilaç,mazot,tohum, elektrik gibi girdi fiyatlarının yüksekliği karşısında çiftçiliğe ve hayvancılığa devam etmek çok zor. Ülkemizin geleceği için çiftçimizin,üreticimizin sorunlarına çare olacağız. Mecliste ki tüm milletvekillerine çağrıda bulunuyorum. gelin hep beraber çiftçimizin,üreticimizin derdine derman olalım. Üreticilerimizin kullandığı girdilerden ÖTV ve KDV’yi kaldıralım.” dedi.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

  1. Hasan ÖZDEMİR 16 Kasım 2019 - 19:36 - Yanıtla

    İnşaallah KDV ve ÖTV kalkar. Çiftçinin belini doğrultmuş olunursunuz. Eğer uygulanırsa mazot gübre desteği istemiyoruz

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler