Sahte evrakla hayvan ithal etmekle suçlanan Kazım Aşuk:”Asıl Mağdur biziz”

·

26 Temmuz 2019

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Sahte evrakla hayvan ithal etmekle suçlanan Kazım Aşuk:”Asıl Mağdur biziz”

26 Temmuz 2019

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Sahte evrakla hayvan ithal etmekle suçlanan Kazım Aşuk:
“Asıl mağdur biziz”

İspanya’dan ithal ettiği hayvanların sağlık sertifikasının sahte çıkması ile gündeme gelen MKA Hayvancılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin sahibi M.Kazım Aşuk, hayvanları İskenderun Limanı teslimi aldıklarını evrakların hazırlanmasına,değiştirilmesine müdahil olamayacaklarını belirterek, İspanya firmasının yaptığının büyük sahtekarlık olduğunu ve tahkim mahkemesinde gerçeğin ortaya çıkacağını söyledi. Aşuk:”Zoruma giden enayi yerine konulmamız. Asıl mağdur biziz. Ama sahtekar olarak lanse ediliyoruz” dedi.

Telefonla aradı,süreci anlattı

Sahte evraklarla İspanya’dan Lübnan’a gönderilen hayvanları Türkiye’ye ithal etmekle suçlanan MKA Hayvancılık A.Ş’nin sahibi M.Kazım Aşuk, konuyla ilgili yazdığımız haber ve yorumlar üzerine telefonla aradı ve süreci anlattı.

MKA Hayvancılığın hayvan ithalatı yapan önemli firmalar arasında yer aldığını belirten Kazım Aşuk :” Yazdıklarınızın tamamı doğru. Yaptığımız basın açıklamasını aynen yayınladığınız için de teşekkür ederiz. Biz yatırım yapmak için Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan hibe aldık. Biliyorsunuz o hibeyi almak için önce yatırım yapmanız ve bunları belgelendirmeniz gerekiyor. Biz hak ettiğimiz halde bir kaç yüz bin lira hibeyi de alamadık. İyi ki o yatırımı yapmışız. Ama biz daha çok yaptığımız hayvan ithalatı ile sektörde bilinen bir firmayız. Yıllardır ithalat yapıyoruz hiç bir üreticinin bizde bir kuruşu kalmamıştır. İşimizi düzgün yaparız.” dedi.

Hayvanlar,kurbanlık değil besilik

İspanya’dan ithal ettikleri besilik hayvanlarla ilgili evrakların İspanyol firması Pinsos Ursa tarafından hazırlandığını hatırlatan Kazım Aşuk, ithalatla ilgili süreci şöyle anlattı:” Geçen Mayıs ayında bu firmayla görüştük. Daha önce Fransa’dan hayvan aldığımız bir firmanın tavsiyesi ile tanıştık.Önce biz İspanya’ya gittik görüştük. Sonra onlar Türkiye’ye geldiler.
31 Mayıs 2019’da bir gemi besilik hayvan almak için anlaşma yaptık. Anlaşmamıza göre hayvanlar 300-350 kilo aralığında olacaktı. Anlaşma yaptıktan sonra Haziran ayı başında hayvanları satacağımız besicilerimizle birlikte İspanya’ya gittik. Uçak biletlerimiz,otel rezervasyonlarımız hepsi kayıtlı. Hayvanlarımızı seçtik. Karantina süresini bekledik ve 27 Haziran’da hayvanlarımızın yükleneceğini söylediler. Biz 27’sinde bir daha İspanya’ya gittik ve hayvanları Tarragona limanında yükledik. Aldığımız hayvanlar belli.Evrakları var, 57 adet kamyon kantar fişi elimizde.”

İspanya firmasına 3 milyon 350 bin Euro ödendi

Besilik hayvanları CIF (mal bedeli,navlun ve sigortası ödenmiş teslim şekli) olarak aldıklarını ve “İskenderun Limanı’ndan teslim alınacak” şeklinde sözleşme yaptıklarını anlatan Aşuk:” Hayvanları Türkiye teslimi aldık. Bu nedenle yurtdışı evrakların hazırlanması, sağlık sertifikaları ve diğer evrakların hepsi İspanyol firmanın sorumluluğunda. Bizimle bir ilgisi yok. Yani fatura, konşimento,hayvanların sağlık sertifikası ve diğer evraklar hepsi İspanya firması tarafından hazırlandı. Çünkü onların sorumluluğunda. Biz İskenderun teslimi şeklinde anlaşma yapmışız. Ben o evrakları değiştirebilir miyim?. Değiştiremem. Sözleşme yaptıktan sonra 11 parça halinde toplamda bu firmaya 3 milyon 350 bin Euro para ödedik. Bunun dekontları da elimizde. Biz,4 Temmuz 2019’da İskenderun Limanı’nda İspanya firmasının temsilcisinin de getirdiği fatura,konşimento,sağlık sertifikası belgesi ve bizim teslim almak için hazırladığımız belgeleri de vererek ön inceleme yapıldıktan sonra hayvanları tahliye ederek çiftlik sahiplerine teslim ettik. Hayvanlar Ankara ve Kırşehir’deki işletmelerde karantinaya alındı.” bilgisini verdi.

Bakanlık ihbar üzerine harekete geçti

Hayvanların tesliminden 8 gün sonra Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü’nden kendilerine gemi ile ilgili sıkıntı olduğunu ve bakanlığa çağrıldıklarını anlatan Kazım Aşuk, sonraki gelişmeleri şöyle özetledi: ” Bir ihbar olmuş. Bakanlık da bunu ciddiye alarak soruşturmuş. Bize haber verdiler. Hemen akabinde İskenderun Veteriner Sınır Kontrol Müdürlüğüne resmi yazı yazılmış. Bu yazı bir kaç saat sonra sosyal medyaya sızdırılmış. Aynı zamanda savcılığa suç duyurusunda bulunulmuş. Ben yurtdışındaydım. Viyana’dan sadece Kayseri’ye bir uçak vardı. Onunla geldim ve doğrudan bakanlığa gittim. Bakanlık soruşturma başlatmış. Bizim ve İspanyol firması Pinsos Ursa için suç duyurusunda bulunmuş. Firma olarak hazırlıklarımızı yaptıktan sonra Pinsos firması hakkında İskenderun Cumhuriyet başsavcılığına biz de suç duyurusunda bulunduk. Çünkü bu olayda asıl mağdur olan biziz.”

İnanılmaz bir olay!

İthal ettikleri hayvanların kurbanlık veya kasaplık değil, besilik hayvan olduğunu bu nedenle kurbanlık olarak kullanılamayacağını anımsatan Aşuk: ” Bakanımızın açıkladığı gibi, bu hayvanları kasaplık olarak Lübnan’a gümrüklemişler. İnanılmaz bir olay. Yıllardır gemilerle,tırlarla hayvan getiriyoruz. Ben böyle bir şey görmedim.İlk kez karşılaşıyoruz. Fakat nasıl bir işlem yaptılar,nasıl bir menfaatleri var bunu bilemiyorum. Avrupa Birliği’nden destek almak için böyle bir sahtekarlık yapmış olabilirler. Fakat bunun için elimizde bir kanıt yok. Bizim asıl zorumuza giden enayi yerine konulmamız. Biz 3 milyon 350 bin lirayı bu firmaya ödedik. Lübnan ile hiçbir ilgimiz yok. Biz gidip hayvanlarımızı kendimiz seçtik. Bizden hayvan alacak 10 müşterimizden 5’i bizimle geldi, Otel konaklamaları vs. hepsi var.” dedi.

Gemi Lübnan’a gümrüklenmiş

İspanya’daki gemiyle, evraklarla ilgili hiç bir sorumlulukları olmadığını iddia eden Aşuk: “Bakanlığımız bizi uyardıktan sonra geminin evraklarıyla ilgili hızlı bir araştırma yaptık. Geminin İspanya’daki acentesi ile görüştük. Gümrükleme evraklarını istedik. Belgeler bizde var. Evet, gemi İspanya limanından kasaplık hayvan olarak Lübnan’a gümrüklenmiş.Geminin kargo manifestosu yani geminin sevk irsaliyesi,fatura firmamız adına düzenlenmiş ve teslim yeri Türkiye. Elimizde manifesto var. İnanılmaz bir olay var. Bu firmanın bu malları Lübnan’a gümrüklemesindeki kastı nedir bilmiyoruz. Fakat, bunların bu işten kurtulma şansları da yok. Sözleşmemiz gereği bir sorun yaşanırsa İngiliz Tahkim Mahkemesi bunu çözecek. Biz bu konuda ihtarımızı çektik mahkemeye de gideceğiz.” değerlendirmesini yaptı.

Tahkim mahkemesinde gerçek ortaya çıkar

İspanya’nın İstanbul’daki Ticaret Ataşeliğinden kendilerini arayarak bilgi aldıklarını belirten Aşuk sözlerini şöyle sürdürdü: ” Biz evrakta sahtekarlık yaptıysak, İspanyollara 3 milyon 350 bin lirayı niye ödeyelim? Evraklar sahte, bizim banka havaleleri de mi sahte. Gerçek mağdur biziz, ama sahtekar olarak lanse ediliyoruz. İspanya firması neden böyle bir yola başvurdu bilemiyorum. İngiliz Tahkim Mahkemesi’nde bunlar hepsi ortaya çıkacak.”

Canlı hayvan gelmezse et ithal edilir

İthalat yapan firmaların bu tarz suçlamalarla küstürülmesi durumunda sektörden çekilmek zorunda kalabileceklerini hatırlatan Aşuk şunları söyledi: “Eğer bizim gibi firmalar küstürülür ve sektörden çekilmek zorunda kalırsa, ette fiyat istikrarı sağlanamaz. Üreticiler bundan zarar görür. Canlı hayvan ithalatı bitme noktasına gelir. Çünkü çok zor bir iş bu. Canlı hayvan ithal edilmezse ülkenin et açığı nasıl karşılanacak? Et ithal edilir.”

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

  1. atakan 26 Temmuz 2019 - 09:11 - Yanıtla

    Ali Ekber bey sizin gibi güvenilir birinin bu şahsiyetin yalanlarını yaymasını doğru bulmuyorum. Hiçbir somut bilgi vermeden mağdur biziz deyip durmuş. Kolay para kazanmak için besilik değil de direk kasaplık hayvan ithal etmişler yakalanınca da mağdur olmuşlar. Gülüyorum

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler