Kaçak su, Suruç Ovası’nı bataklığa çevirdi

·

03 Ocak 2019

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Kaçak su, Suruç Ovası’nı bataklığa çevirdi

03 Ocak 2019

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 23, 2024

Kaçak su, Suruç Ovası’nı bataklığa çevirdi

Böylesi ancak Türkiye’de olur. Büyük yatırımlarla Şanlıurfa’nın Suruç Ovası’na getirilen sulama suyu altyapı eksikliği nedeniyle ovayı bataklığa çevirdi. Suruç Ovası’nda tarımsal üretim yapan çiftçiler, yıllarca suya hasret kaldıklarını, tam suya kavuşmanın sevincini yaşarken su kanalları ve borulardan sızan suyun tahliye edilememesi nedeniyle tarlalarına giremiyor.

İlçe su altında kaldı

Bir haftadan beri Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’nde etkili olan aşırı yağış ile meydana gelen sel ilçede yaşamı felç etti. Suruç Belediyesi, kaymakamlık ve diğer ilgili kurumlar selden zarar gören vatandaşların yaralarını sarmaya çalışıyor. Oluşturulan kriz masası hasar tespit çalışmalarını sürdürüyor.

Tarım ürünleri büyük zarar gördü

Suruç’ta yaşanan sel felaketinin de etkisiyle Suruç Ovası’ndaki tarım ürünleri büyük zarar gördü. Çok sayıda küçükbaş hayvan telef oldu. Konuştuğumuz çiftçiler, yaşanan sel felaketinden çok önce de Suruç Ovası’ndaki kaçak su sorunu nedeniyle tarlalarına giremediklerini dile getirdi. Çiftçiler Ova’da ekili pamuğun yüzde 30’unun tarlada kaldığını ayrıca ikinci ürün mısırın da bir bölümünün hasat edilemediğini iddia etti.

2 milyar liralık yatırım yapıldı

Atatürk Barajı’nın güneyinde yer alan Suruç Ovası’nda çiftçiler yıllarca açtıkları kuyular ile sulama yapıyordu. Yaklaşık 1 milyon dönümlük ovanın büyük bölümü su olmadığı için sulanamıyordu. Atatürk Barajı’nın yapılmasından sonra suya hasret ovaya su getirilmesi için 2 milyar lira yatırım yapıldı. Suruç Ovası’na su taşımak için 30 kilometre açık kanal ve Bozova ile Suruç arasına 17 kilometre tünel inşa edildi. Tünel çıkışından itibaren 10 kilometrelik daha kanal yapıldı.Ayrıca bir de gölet yapıldı. Ova, sağlı sollu toplam 70 kilometre su kanalı ile Harran Ovası’na bağlanıyor.

Projede olmasına rağmen tahliye kanalları yapılmadı

Yapılan yatırımlar, suyun ovaya taşınması ile tarımsal üretim artarken, bölgenin de kaderi değişti. Ancak, su taşıma işinin üstlenen inşaat firması altyapı yatırımlarını tam olarak yapmadığı iddia ediliyor.Çiftçilerin anlattığına göre, projede yer alan 207 kilometre su tahliye kanalları yapılmadı. Su kanallarından sürekli su sızdığı için ova bataklığa döndü. Çiftçiler tarlaya girip ürününü toplayamıyor. Kaçak olarak tarlalara akan suyun tahliye edilmesi gerekiyor.Fakat tahliye kanalları yok. Çiftçiler, konuyu Devlet Su İşleri’ne aktardıklarını ancak çözüm bulunamadığını söylüyor.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler