2017 Organik,iyi tarım,tohumculuk ve fidan destekleri

·

06 Haziran 2017

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

2017 Organik,iyi tarım,tohumculuk ve fidan destekleri

06 Haziran 2017

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 23, 2024

2017 Organik,iyi tarım,tohumculuk ve fidan destekleri

Bakanlar Kurulu Kararı olarak yayınlanması beklenen 2017 üretim yılı tarım destekleri kapsamında organik,iyi tarım,tohumculuk, fide, fidan, desteklerinde 2016 yılına göre ciddi bir değişiklik yapılmadı.
İyi tarımda sertifikaya göre destek
Bu yıl iyi tarım uygulamaları desteğinde alınan sertifikaya göre destek verilecek. Bireysel sertifika lan üreticilere daha yüksek,grup olarak sertifika alanlara daha düşük oranda destek ödemesi yapılacak.

Tarım danışmanı desteği 5 bin lira arttı
Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Desteği kapsamında ziraat odaları ve üretici örgütlerinin en fazla 5 tarım danışmanı istihdamına geçen yıl danışman başına verilen 30 bin lira destek 2017’de 35 bin liraya çıkarıldı.

Ali Ekber YILDIRIM
İZMİR-
Bakanlar Kurulu Kararı olarak yayınlanması beklenen 2017 üretim yılında uygulanacak tarım desteklerinin büyük bölümünü ilk kez gazeteniz DÜNYA dün yayınladı. Kararname kapsamında yer alan organik,iyi tarım,tohum,fide,fidan desteklerini de yine ilk kez DÜNYA yayınlıyor.
Resmi Gazete’de yayınlanması beklenen 2017 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı’na göre, organik tarım,tohum,fide,fidan ve diğer desteklerde 2016 yılına göre ciddi bir değişiklik yapılmazken, iyi tarım uygulamalarında sertifikaya göre destek verilecek. tarım danışmanlığı desteği ise 30 bin liradan 35 bin liraya çıkarıldı.
Organik tarım desteği artmadı
Bitkisel üretimde 2017 yılı üretimleri için Çiftçi Kayıt Sistemine ve Organik Tarım Bilgi Sistemine kayıtlı olarak organik tarım yapan çiftçilere geçiş iki süreci ve üzeri üretimlerine alan bazlı destekleme ödemesi yapılacak. Buna göre 1. kategori kapsamında Acur, Ahududu, Alıç, Altınçilek, Altıntop, Armut, Avokado, Ayva, Badem, Bakla, Balkabağı, Bamya, Barbunya Fasulye, Barbunya Fasulye (kuru), Bergamot, Biber, Böğürtlen, Brokoli, Ceviz, Çay, Çilek, Dereotu, Domates, Dut, Elma, Enginar, Erik, Fasulye (kuru), Fasulye, Fındık, Gilaburu, Hıyar, Ispanak, İğde, İncir, Kabak, Kuşüzümü, Karnabahar, Karpuz, Kavun, Kayısı, Kereviz, Kestane, Kızılcık, Kiraz, Kivi, Kuşkonmaz, Kuzukulağı, Lahana, Limon, Mandalina, Mantar, Marul, Maydanoz, Meyve Fidanı, Sebze Fideleri, Muşmula, Muz, Nane, Nar, Nektarin, Örtü Altı Fidecilik, Palamut, Patlıcan, Pazı, Pepino, Pırasa, Portakal, Roka, Sarımsak, Semizotu, Soğan, Şalgam, Şeftali, Tere, Trabzon Hurması, Turp, Turunç, Üvez, Üzüm, Üzüm Kurutmalık, Üzüm Sofralık, Vişne, Yenidünya, Yerelması, Zerdali üretimi yapanlara dekara 100 lira ödeme yapılacak.
Adaçayı, Anason, Antep Fıstığı, Biberiye, Civanperçemi, Çemen, Çörekotu, Defne, Ebegümeci, Fesleğen (reyhan), Hünnap, Kekik, Isırganotu, Kantaron, Kimyon, Kişniş, Kuşburnu, Melissa, Mercanköşk, Rezene, Safran, Şerbetçiotu, Tarçın, Zahter, Zencefil ve Zeytinin yer aldığı 2. kategoride dekar başına 30 lira organik üretim desteği verilecek.
Ayçiçeği, Bakla (kuru), Bezelye, Börülce, Çeltik, Gül, Kenevir Lif, Keten Lif, Mercimek, Mürdümük, Nohut, Pamuk, Sarımsak (kuru), Soğan (kuru), Soya, Susam, Tütün, Yerfıstığı olarak kabul edilen 3.kategori üretime dekar başına 30 lira, 1.2. ve 3 kategori dışında kalan diğer ürünlerin organik üretimine ise 4.kategori üretim kapsamında dekara 10 lira destek ödenecek. Organik hayvancılık desteği kapsamında arılı kovan başına 10 lira destek verilecek.

Sertifikasına göre iyi tarım desteği
İyi tarım desteğinde bu yıl farklı bir uygulamaya geçilecek. İyi tarım uygulaması kapsamında bireysel sertifika alanlara daha yüksek, grup sertifikası alanlara daha düşük destek verilecek. Buna göre, meyve sebze üretiminde bireysel sertifika sahiplerine dekar başına 50 lira,grup olarak sertifikası olanlara dekara 40 lira ödenecek. Süs bitkileri ve tıbbi aromatik bitkilerde bireysel sertifikası olanlara dekara 100 lira, grup sertifikasına 80 lira ödeme yapılacak. İyi tarım uygulamalarında en yüksek destek örtüaltı üretime sağlanıyor. Örtüaltı üretimde iyi tarım uygulamalarına bireysel ve grup sertifikası olanlara dekara 150 lira destek ödenirken çeltik üretiminde bireysel ve grup sertifikasına aynı destek, dekara 10 lira verilecek. Su ürünlerinde ise alabalık,çipura,levrekte 250 bin kiloya kadar kilogram başına 25 kuruş destek ödemesi yapılacak.

Biyolojik ve Biyoteknik mücadeleye 5 liralık artış
Bitkisel üretimde zararlı organizmalara karşı mücadele ve kimyasal ilaç kullanımının azaltılması amacıyla verilen biyolojik ve biyoteknik desteğinde açık alanda üretim yapanlar için geçen yıla göre dekar başına 5 lira artış sağlandı. Geçen yıl olduğu gibi biyoteknik mücadele desteği dekar başına 110 lira, biyolojik mücadele desteği 350 lira olmak üzere örtüaltı mücadelede paket toplamı 460 lira olarak uygulanacak. Açık alanda üretim yapanlara biyoteknik mücadele desteği olarak dekara 45 lira, biyolojik mücadele desteği dekara 35 lira olmak üzere toplam 80 lira destek verilecek.

Tohumculuk desteklerinde artış yok
Bu yıl uygulanacak yurt içi sertifikalı tohum üretim ve kullanım desteklerinde geçen yıla göre herhangi bir değişiklik yapılmadı. Geçen yıl olduğu gibi 2017 üretim yılında, yurt içi sertifikalı tohum kullananlara buğday ve arpada dekar başına 8.5 Lira,yonca ve yer fıstığında 15 Lira, tritikale,yulaf ve çavdar için 6 Lira, çeltikte 8 lira, nohut,kuru fasulye, mercimek, soya fasulyesinde 20 lira, susam,kanola ve aspirde 4 Lira, patateste 80 lira,korunga,fiğ, yem bezelyesinde ise dekara 10 lira destek ödenecek.
Yurtiçi sertifikalı tohum üretim desteğinde de geçen yıla göre artış yapılmadı. Arpa, çavdar, tritikale ve yulafta kilogram başına 8 kuruş,buğday ve patateste 10 kuruş,çeltikte 25 kuruş, soyada 35,aspir,kuru fasulye,nohut ve mercimekte 50 kuruş,susamda 60 kuruş, fiğ, korunga, yem bezelyesi için 75 kuruş,yer fıstığında 80 kuruş, kanola için 1 lira 20 kuruş,yoncada ise sertifikalı tohum üretimi için 2 lira destek verilecek.

Tohum desteklerinde “Orijinal” değişiklik
Geçen yıl sertifikalı tohum kullanım desteğinde “orijinal ve üstü tohumluk” kullananlara yüzde 50 daha fazla destek verilirken 2017’de bu destek kaldırılıyor.Sertifikalı tohum üretim desteğinde ise , geçen yıl orijinal ve üstü tohumluk üretimi yapanlara yüzde 50 ile yüzde 2 bin oranında ilave destek sağlanırken, bu yıl sadece yüzde 100 ilave destek verilecek.

Fidan desteği sadeleştirildi
Yurt içi sertifikalı fidan desteğinde geçmiş yıllara göre sadeleşmeye gidildi. Daha önce, bodur,yarı bodur sanayiye yönelik çeşitler olmak üzere toplam 10 ayrı kalemde verilen fidan ve fide desteği kategori olarak yarı yarıya azaltıldı ve destek miktarlarında da bazı değişiklikler yapıldı. 2017 Destekleme Kararnamesine göre, bodur,yarı bodur meyve türleri ile bahçe tesis edecekler standart fidan kullandıklarında dekar başına 100 lira,sertifikalı fidan kullanırlarsa dekar başına 400 lira destek alacak. Çilekte sadece sertifikalı fide desteklenecek ve dekar başına 400 lira ödenecek. Bağ ve nar hariç diğer meyve fidanları ile bahçe tesis edenlere standart fidan kullanımına dekar başına 100 lira, sertifikalı 280 lira destek ödemesi yapılacak.Zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu için verilen dekar başına destek geçen yıl olduğu gibi 2017’de de 100 lira olacak.Geçen yıl olduğu gibi 2017’de de sertifikalı ve aşılı fidan üretenlere fidan başına 1 lira, aşısız fidan üretenlere fidan başına 50 kuruş destek ödemesi yapılacak.

Tarım danışmanı desteği 5 bin lira arttı
Geçen yıl tartışma konusu olan Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Desteği kapsamında ziraat odaları ve üretici örgütlerinin tarım danışmanı istihdam desteğinde bu yıl artış yapıldı. 2016 yılı destekleme kararnamesinde önce en fazla 2 danışman istihdamı ve her danışman için yıllık 20 bin lira olarak belirlenen destek, tepkiler üzerine en fazla 5 danışman ve danışman başına 30 bin lira destek ödenmesi şeklinde değiştirildi. 2017 üretim yılında Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Desteği kapsamında ziraat odaları ve üretici örgütlerinin en fazla 5 tarım danışmanı istihdamında danışman başına yıllık 35 bin lira destek ödenecek.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler