Fındıkta rekolte düştü, fiyat artacak

·

12 Temmuz 2016

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Fındıkta rekolte düştü, fiyat artacak

12 Temmuz 2016

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Fındıkta rekolte düştü,fiyat artacak

Fındık rekoltesi 468 bin ton olarak açıklandı. Geçen yıla göre yaklaşık yüzde 30 düşük olan fındık rekoltesi, piyasada fiyatın yükselmesine neden olacak. Fındık rekoltesindeki düşüş fiyatın artması nedeniyle üreticiyi memnun ederken ihracatçılar için sıkıntı doğuracak. Tüketici ise zaten pahallıya tükkettiği fındığı daha da pahallıya tüketecek.
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 2016 yılı fındık rekoltesini 468 bin ton olarak açıkladı. Geçmiş yıllarda ihracatçı birlikleri,ziraat odaları, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ayrı ayrı açıklanan fındık rekoltesi bu yıl ilk kez tek elden açıklandı.
Fiyat artışı kaçınılmaz
Fındık rekoltesinin 500 bin tonun olduğu yıllarda fiyatın yükseldiği dikkate alındığında halen serbest piyasada 9-10 lira olan kabuklu fındığın kilosunun yıl sonuna kadar 15 liraya yükselmesi ve daha sonraki aylarda daha yüksek fiyat artışının yaşanması bekleniyor. Fındık hasadının yoğun olduğu Ağustos döneminde piyasaya yoğun olarak ürün girişi nedeniyle fiyatlar düşük seyredebilir. Ancak ürün üreticiden çıktıktan sonra fiyat artışı beklenebilir.
İhracat geliri 2.8 milyar dolar
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye’de 702 bin hektar alanda fındık yetiştirildiğini belirterek yıllık ortalama rekoltenin 550 bin ton olduğunu söyledi. Çelik: “Ülkemiz dünya fındık üretiminin yüzde 68’ini gerçekleştiriyor. Tarımsal ürün ihracat gelirlerimizin yaklaşık yüzde 15’ini fındık oluşturuyor. Fındıktan 2014-2015 yıllarında 2,8 milyar dolarlık bir ihracat geliri elde edilmiş bulunuyor.” dedi.
Bakanlık müdahale edecek mi?
Fındığın Türkiye için stratejik bir ürün olduğunu vurgulayan Faruk Çelik, geçen yıl fındık rekoltesinin 646 bin ton olduğunu hatırlattı. Çelik: “”Arz fazlaysa fiyatlarda ister istemez bir düşüş oluyor. Böyle bir süreç yaşanmıştı. Ama 2016 itibarıyla da aksi bir durum olacağı görülüyor. Şimdi fiyatların çok yüksek olacağı izlenimi söz konusu. Geçen yıl fiyatlar inişli çıkışlı seyretti ama bu yıl biz böyle bir tablo beklemiyoruz. Üreticimiz çok yüksek oranda taleple karşı karşıya kalacak. Ama biz sektörün sorunlarıyla yakinen ilgilenmeye devam edeceğiz. Stabil bir şekilde önlerini görecekleri bir piyasanın oluşması ve piyasada spekülatif oyuncular söz konusu ise onlarla da mücadele ederek, bu konudaki haksızlıkları ortadan kaldıracak çalışmaları yapacağız.”

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler