Hayvan ithalatını sadece devlet yapacak

Tarım Haberleri

·

03 Mayıs 2016

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Hayvan ithalatını sadece devlet yapacak

03 Mayıs 2016

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 22, 2024

Canlı hayvan ithalatını sadece devlet yapabilecek bir karar alındı.Bakanlar Kurulu Kararı ile, Et ve Süt Kurumu’na 400 bin baş besilik dana, Tarımsal İşletmeler Genel Müdürlüğü’ne 150 bin baş damızlık düve ve 20 bin baş koyun keçinin gümrüksüz ithal edilmesi için yetki verildi.
Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı’na göre, Et ve Süt Kurumu 31 Aralık 2016 tarihine kadar 400 bin baş besilik dana ithal edecek. İthal edilecek danalar ihtiyacı olan yetiştiricilere satılacak.
Özel sektöre izin yok
Et ve Süt Kurumu’na sıfır gümrükle ithalat yetkisi verilirken, özel sektörün besilik dana ithalatında yüzde 60 gümrük vergisi uygulanacak. Bu uygulama ile besilik dana ithalatı sadece Et ve Süt Kurumu tarafından yapılması öngörülüyor. Bir süreden beri Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı özel sektörün ithalat taleplerini kabul etmiyordu.
Damızlık ithalatı TİGEM’den
Bakanlar Kurulu’nun kararı ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü(TİGEM)’ne 150 bin baş damızlık sığırın 31 Aralık 2016 tarihine kadar sıfır gümrükle ithalat yetkisi verildi. Ayrıca aynı tarihlerde 20 bin baş canlı koyun ve keçi ithalatı yetkisi de verildi. Besilik dana ithalatında olduğu gibi damızlık hayvan ithalatında da özel sektörün ithalat yapması engelleniyor. Yüzde 135 gümrük vergisi nedeniyle damızlık hayvan ithalatını özel sektörün yapması mümkün değil. Damızlık ithalatı sıfır gümrükle sadece TİGEM yapabilecek.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

  1. rıdvan 3 Mayıs 2016 - 11:08 - Yanıtla

    yine hayancılar 2012 de olduğu gibi mağdur edilecek ve her zaan ki gibi yine iflas edecekler …. buda hayvan besicilerini yok edecek !

  2. Yasar 3 Mayıs 2016 - 21:33 - Yanıtla

    Ali Ekber bey bu durumu yorumlarmisiniz? Bu konuda yatirim dusunuyordum acaba ertelemelimiyim?

  3. bahar koç 4 Mayıs 2016 - 19:43 - Yanıtla

    Kırsal da yaşayan biz çiftçiler bu hayvan ithalatından en çok zarar gören çiftçilerin alternatif gelirimi olmadığın dan hayvancılık la gecinmekteyiz yem ve saman fiyatlarının yüksek olmasın dan maliyet yükseliyor bu yüzden boşuna hayvana hamal lık yapıyoruz Bu yüzden kimse hayvan yetiştir miyor devlet ithal yerine maliyet i düşürsün yem ve saman fiyatlarını aşağı çeksin fakir zaten et yiyemiy or zengin ucuza et yesin diye fakirin üretti ği ete oyun oynanıyor

: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler