Çiğ süt fiyatında anlaşmazlık…

Tarım Haberleri

·

02 Ekim 2015

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Çiğ süt fiyatında anlaşmazlık…

02 Ekim 2015

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 22, 2024

Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu çiğ süt referans fiyatını görüşmek üzere toplandı. Süt sanayicileri çiğ süt fiyatının yüksek olduğunu ve 10 kuruş indirim yapılması gerektiğini savunurken, üretici temsilcileri maliyetlerin arttığını belirterek fiyatın 10 kuruş artırılması gerektiğini savundu. Toplantı sonunda çiğ süt fiyatı değiştirilmedi. Böylece çiğ süt referans fiyatı 1 Temmuz 2014 tarihinden beri 1 lira 15 kuruş olarak sabit kaldı. Bu fiyatın yıl sonuna kadar korunması bekleniyor.
Sanayiciye göre fiyat yüksek
Ambalajlı Süt Üreticileri Derneği(ASÜD) ve Türkiye,Süt,Et,Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu üyeleri Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu’yu ziyaret etti. Yapılan görüşmede Rusya’nın batılı ülkelere uyguladığı gıda ambargosu nedeniyle, dünyada özellikle süt ve süt ürünleri ticaretinde sıkıntılar ortaya çıktığını iddia eden Ulusal Süt Konseyi ve Ambalajlı Süt Üreticileri Derneği Başkanı Harun Çallı, “Süt ürünlerinin ihracat fiyatlarında yüzde 20, bazılarında yüzde 50’ye varan oranlarda düşüş oldu. Bazı ülkeler buna adapte olabildiler. Çiğ süt fiyatları Avrupa Birliği ortalamasında 38 euro/centten, 30,5 euro/cente geriledi, yüzde 20 düştü. Bizim ihracatımızda da 2015 yılının ilk yedi ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 30 düşüş var. Çünkü bizim maliyetimiz yukarda kaldı. Bizim maliyetleri nasıl düşürebiliriz, verimliliği nasıl artırabiliriz buna odaklanmamız lazım. Ülke olarak da sektör olarak da, aslında bu görev hepimizin” görüşünü dile getirdi.
Ulusal Süt Konseyi’nin sütte tavsiye fiyat belirlediğini, bunu yaparken de üreticinin maliyetini en yüksek fiyatlardan hesapladıklarını vurgulayan Çallı, daha önce yüksek fiyat verilip, ardından dönemsel olarak düşen çiğ süt fiyatlarında, 2011 yılından itibaren gerileme olmadığını kaydetti.
Ambalajlı Süt Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri ise görüşmede, Avrupa ile karşılaştırıldığında, Türkiye’de üretim maliyetlerinin, özellikle yem fiyatlarının yüksekliğine dikkat çekerek, yem fiyatları aşağıya çekildiği takdirde üreticinin de, süt fiyatları artmayacağı için tüketicinin de mutlu olacağını dile getirdi.
Üretici sütten değil,buzağıdan para kazanıyor
Türkiye,Süt,Et,Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Başkanı Zeki Ilgaz da, ağırlıklı olarak kırmızı et sektöründe yaşanan sıkıntılara değindi. Ilgaz, “Sütle et arasında bir ilişki var. Süt hayvancılığının çıktısı olan buzağı, et tarafının girdisi. Çiftlikte süt üreticisinin gelirinin yarıdan fazlası, sütten değil, sattığı buzağıdan elde ediliyor. Ama bu sütün kabahati değil. Yani süt fiyatı düşük olduğundan değil, buzağı fiyatının çok yüksek olmasından. Avrupa Birliği’nde besilik buzağı 100-120 avro civarında iken, yani 400-450 TL civarında iken bizde 2.400 TL. Bu bir taraftan süt üreticisinin artı bir geliri olduğu için avantaj, ama kırmızı et tarafında daha işe başlarken pahalı bir hammadde olarak bir handikap oluşturuyor” dedi.
Et ithalatı konusundaki görüşlerini de aktaran Ilgaz, yüzde et ithalatında yüzde 15 gümrük vergisi konusunda bir çalışma yapılmasının yararlı olabileceğinin altını çizdi.
Her şey çok pahallıGıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu hayvancılık desteklerinin devam edeceğini söylerken, et ithalatındaki gümrük vergisi konusunda b,r çalışma yapılacağını söyledi.Bakan Arzu, “Bizim coğrafyamızda yağış nedeniyle yem pahalı. Girdi maliyetleri nedeniyle bizim çiftçiden aldığımız ürün pahalı. Mesela dünyada mısır fiyatları düşüyordu ama biz mısır fiyatlarına bu yıl bir miktar zam da yapmak zorunda kaldık. Sonuçta bizim üreticimizin girdisi pahalı. Mazotu pahalı, gübresi pahalı, bu üretimin de sürdürülmesi lazım” dedi.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler