Et ve Süt Kurumu 54 bin ton karkas et ithal edecek

·

06 Ağustos 2015

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Et ve Süt Kurumu 54 bin ton karkas et ithal edecek

06 Ağustos 2015

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Hükümet, Et ve Süt Kurumu’na ithalat yetkisi vererek kurban bayramı öncesinde piyasayı rahatlatmak istiyor. Yerli besiciler ve besilik hayvan ithal edenler karkas ete karşı çıkarken et sanayicileri ithalat konusunda ikiye bölünmüş görünüyor. Bazıları acilen ithalat yapılması gerektiğini savunurken bazıları karkas et yerine besilik dana ithalatının artarak devam etmesini istiyor.
Ali Ekber YILDIRIM
İZMİR-
Kırmızı et fiyatındaki artış bir kez daha karkas et ithalatını gündeme getirdi. Zamanında gerekli önlemleri almayan Hükümet,kurban bayramı öncesinde Et ve Süt Kurumu’na Bakanlar Kurulu Kararı ile 54 bin ton karkas et ithalat yetkisi verecek. Ayrıca, devam eden besilik hayvan ithalatı kolaylaştırılacak. Küçükbaş hayvan eti tüketimini artırıcı önlemler alınacak.Yerli besiciler ve besilik hayvan ithal edenler karkas et ithalatına karşı çıkarken, et sanayicileri ithalat konusunda ikiye bölündü. Bazı sanayiciler karkas et ithalatı için sadece Et ve Süt Kurumu’na değil,kendilerine de izin verilmesini, gümrük vergisinin düşürülmesini istiyor. Bazı sanayiciler ise, karkas et yerine besilik dana ithalatının artarak devam etmesini istiyor. Besilik danaların 7-8 ay Türkiye’de besleneceği için ülkeye katma değer açıcından daha yararlı olacağını savunan sanayiciler yerli besiciliğin yok edilmemesi gerektiğini ifade ediyor.
Bakan Eker,”ithalat zarar verir” demişti
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker geçen Cuma gazetecilerle sohbetinde kurbanlık sıkıntısı olmadığını ve sık sık ithalatın önünün açılması halinde üreticinin zarar göreceğini söyledi. Bu açıklamadan sadece 3 gün sonra bakanlıkta yapılan toplantıdan ithalat kararı çıktı. DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre, Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda kırmızı et sektörü temsilcilerinin katılımı ile yapılan değerlendirme toplantısında, et fiyatının düşürülmesi için besilik hayvan ithalatının kolaylaştırılarak devam etmesi, Et ve Süt Kurumu’na karkas et ithalatı için yetki verilmesi, küçükbaş hayvan eti tüketiminin artırılmasının teşvik edilmesi kararı çıktı.
Besilik dana ithalatı kolaylaşacak
Bakanlık ilk etapta besilik dana ithalatını kolaylaştırarak daha çok ithalat yapılmasını sağlayacak. Bakanlık besilik dana ithalatını geçen yıl Ekim ayında açtı. Ancak belli koşullar getirdi. İşletmesinde 100 besi danası olanlara 40 dana ithalat etme hakkı tanındı. Belli büyüklükteki işletmeler dışında ithalat yapan olmadı. Bu kez 100 hayvanı olana 100 hayvan ithal hakkı tanındı. Geçtiğimiz aylarda kota kaldırılarak, kesimhanelerle sözleşme yapmak kaydıyla ithalat izni verildi. Bu kapsamda Ekim 2014’ten bu yana 200 bin besi danası ithalatına izin verildi. Bunun 160 bini ülkeye girdi. Ancak, ithal edilen besilik danaların kesime hazır hale gelmesi için 7-8 ay beslenmesi gerekiyor. Bu hayvanların bir bölümü kurban bayramı öncesi kesime hazır hale gelecek.
Karkas et ithalatı
Hükümet, fiyatı düşürmek için ikinci bir önlem olarak Et ve Süt Kurumu aracılığıyla karkas et ithal edecek. Bu amaçla Kurum’dan görevli teknik heyet ithalat yapılabilecek ülkelerde incelemeler yapıyor. DÜNYA’nın edindiği bilgiye göre gümrüksüz olarak 54 bin ton karkas et ithalatı için Et ve Süt Kurumu’na kararname ile yetki verilecek. Kurum, piyasayı düzenlemek için bu ithalatı aşamalı olarak yapacak. Amaç, kurban bayramı öncesinde kırmızı et fiyatını kontrol altına almak. Bayramda kurban kesimi nedeniyle et arzı artacağı için fiyatın düşmesi bekleniyor. Kurban Bayramı sonrasında 1-2 ay et talebinde ciddi düşüş yaşanıyor. Et ve Süt Kurumu’na sıfır gümrükle verilecek ithalat yetkisi, özel sektöre verilirse 2010’da olduğu gibi çok sayıda besicinin sektörden çekilmesine yol açacak. Ancak, bu yetki sadece Et ve Süt Kurumu’nda kalırsa kurban öncesi fiyatlar psikolojik olarak bir miktar düşürülmesi hedefleniyor.
Küçükbaş hayvan eti teşvik edilecek
Hükümetin kırmızı et fiyatını düşürmek için alacağı bir başka önlem ise küçükbaş yani koyun, oğlak,kuzu eti tüketimini artırmak. Türkiye’de 1 milyon tonun üzerindeki kırmızı et tüketiminin sadece 100 bin tonu küçükbaş hayvan eti. Bu, toplam tüketimin yüzde 10’u bile değil. Bu oran yüzde 20-25’e çıkarılması halinde kırmızı et fiyatının dengelenmesi bekleniyor. Bu nedenle küçükbaş hayvan eti tüketiminin artırılması teşvik edilecek. Et ve Süt Kurumu’nun küçükbaş hayvan kesimini yaygınlaştırması ve tüketiciye ulaştırılması konusunda daha yoğun çalışacak.
Kurbanlıklar yola çıktı
Yerli besiciler her türlü ithalat karşı çıkıyor. Besicilere göre, kurban bayramı öncesinde ve besilik hayvan satışının yoğun olduğu Ağustos-Eylül aylarında fiyatın düşürülmesi ile yerli besiciliğin darboğaza sürükleneceğini iddia ediyor. DÜNYA’nın görüştüğü besiciler şu değerlendirmeyi yapıyor: ” Doğu Anadolu’dan kurbanlık hayvan sevkiyatı başladı. Bu seneki talihsizlik, kurban sevkiyatı, besilik hayvan alımı ile yetiştiricilerin meradan dönüşünün aynı döneme denk gelmesi. Tam satışlar başladı. Kurbanlık sevkiyatı yapılıyor ve bu dönemde ithalat gündeme getiriliyor. Bu dönemde yapılacak ithalat yerli besicinin sonu olur. Ondan sonra sürekli ithalat yapılsa bu sorun çözülmez. Besici aylardır emek veriyor. Tam satış aşamasına gelmiş onu ithalatla boğmak hayvancılığın geleceğini yok eder.”
Terör olumsuz etkileyecek
Türkiye Kurban Bayramı öncesinde karkas et ve canlı hayvan ithalatını konuşurken, son günlerde Doğu ve Güneydoğu’da sona eren çatışmasızlık dönemi hayvancılığı da olumsuz etkilemesi bekleniyor. Bölgede terör olaylarının yeniden başlaması hem yetiştiricileri hem de bölgeden hayvan alanları tedirgin ediyor.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler