Yaş çay alım fiyatı 1.38 lira

Tarım Haberleri

·

09 Mayıs 2014

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Yaş çay alım fiyatı 1.38 lira

09 Mayıs 2014

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2014 yılı yaş çay alım fiyatını kilo başına 1 lira 38 kuruş olarak açıkladı. Çaya geçen yıl olduğu gibi 12 kuruş destekleme pirimi ödenecek.
Bakan Mehdi Eker, Rize’de Çaykur Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen, 2014 Yılı Yaş Çay Alım Kampanyası açılış törenindeki konuşmasında, enflasyonu dikkate alarak fiyat belirlediklerini söyledi. Eker: “2013 yılında yıllık Üretici fiyat endeksi (ÜFE) yüzde 6,97 arttı, Tüketici Fiyat Endeksi(TÜFE) yüzde 7,40 arttı. Geçen sene fiyatımız bildiğiniz gibi 1 lira 23 kuruştu. 12 kuruş da ayrıca prim desteği verdik ki toplam 1 lira 35 kuruşa tekabül ediyordu.Bu sene de 1,23 liraya, 5 kuruş ilave etmek suretiyle 1,38 lira, 12 kuruş da prim vermek suretiyle 1,50 lira toplam üreticinin eline fiyat geçecek inşallah. Bu da yüzde 12’lik artış demektir. Yani enflasyonun oldukça üzerinde bir fiyat.” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’de 202 bin üreticinin yaklaşık 758 bin dekar alanda ortalama 1 ile 1,3 milyon ton yıllık yaş çay üretimi gerçekleştirdiğini, ortalama verimin dekar başına 1.5 ton olduğunu vurguladı.
Türkiye dünya üretiminin yüzde 5’ini üretiyor
Dünyada çay üretim alanlarının yüzde 46’sının Çin, yüzde 18’inin Hindistan, yüzde 7’sinin Srilanka, yüzde 6’sının Kenya, yüzde 4’ünün Vietnam, yüzde 4’ünün Endonezya, yüzde 2’sinin Myanmar ve yüzde 2’sinin Türkiye’de bulunduğunu vurgulayan Eker, konuşmasını şöyle sürdürdüi:”Türkiye toplam çay üretiminin yüzde 5’ini karşılamaktadır. Dünyanın bütün kıtalarında milyarlarca insan çay tüketmekte. Bunun için önemli temel bir içecektir. Her millet kendi kültürüne göre, coğrafi şartlarına göre, kendi örfüne, adetine, yiyecek içecek kültürüne göre bunu tüketmekte. Kimi yeşil formda, kimi bizdeki gibi çoğunlukla siyah formda, kimi sütle, kimi şekerle, kimi başka bir takım maddelerle karıştırarak çeşitli şekillerde tüketmekte. Bizim için son derece de önemli. Ülkemizde 202 bin üretici yaklaşık 758 bin dekar alanda ortalama 1 ile 1,3 milyon ton yıllık yaş çay üretimi gerçekleştirmektedir. Ortalama verim dekar başına bin 500 kilogramdır. Bunun tabi kalitesinin artırılması, bizim dünya pazarlarında daha etkin olmamıza yol açar. O nedenle miktar olarak bunu artırmak yerine kısa vadede kar gibi görünse de aslında sektörümüze de bölgemize de bütün vatandaşlarımıza, milletimize de yarar getirecek bir şey değil, aksine zarar getirebilecek potansiyeli olan bir tutumdur. O nedenle mutlak suretle kalitenin artırılması gerekiyor. Yeni çaylıkların özellikle düzenlenmesi konusu üzerinde duruyoruz. Bundan sonraki süreçte özellikle dünya pazarlarında bunu daha etkili, etkin şekilde satabilmemizin temel şartlarından birisi.”
 

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler