TMO hububat alımına başladı…

Tarım Haberleri

·

24 Mayıs 2013

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

TMO hububat alımına başladı…

24 Mayıs 2013

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 22, 2024

Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO) henüz fiyat açıklamamasına rağmen taahhütname karşılığı hububat alımına başladı. Hava şartlarının olumlu geçmesi nedeniyle üretimin geçen yıla göre artması bekleniyor. Geçen yıl 20 milyon ton olan buğday üretiminin bu yıl 21 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor.Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker 2013 ürünü hububat müdahale alım fiyatını yakın zamanda açıklanması bekleniyor. Geçen yıl Anadolu Kırmızı ve beyaz sert buğdayın kilosu 66.5 kuruş olarak açıklanmıştı.Makarnalık buğdayın alım fiyatı ise 70.5 kuruş olarak belirlenmişti. Ofis geçen yıl, arpa,yulaf, tritikale ve çavdar için fiyat açıklamamıştı.Geçen yıl olduğu gibi buğday,arpa,Yulaf,Çavdar ve Tritikale de kilo başına 5 kuruş prim ödemesi yapılacak. Fiyatın ise yüzde 10 civarında artırılması tahmin ediliyor.
Toprak Mahsulleri Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, 2013 yılı hububat müdahale alım fiyatı açıklanıncaya kadar tüm kesimlerden taahhütname karşılığı ürün teslim alınacak. Taahhütname karşılığı alımlar randevulu olarak yapılacak.Taahhütname karşılığı alımlarda uygulanacak şartlar ise şöyle:
1- Üreticiler (Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgesi olanlar), alım fiyatlarının açıklanmasını müteakip talepleri halinde; ürününün tamamını geri alabilecek.Çiftçi Kayıt Sistemi(ÇKS)’ndeki üretim miktarı kadar ürünü Ofis’e satabilecek.Ürününü emanete bırakabilecek.  Ürünün tamamının TMO’dan çekilmesi veya ÇKS’de belirtilen miktar kadarının peşin alıma dönüştürülmesi halinde, depo kira ücreti alınmayacak.
2- Tüccar ve Sanayiciler (ÇKS belgesi olmayanlar), alım fiyatlarının açıklanmasını müteakip talepleri halinde; ürününün tamamını geri alabilecek veya ürününü emanete bırakabilecek.
Ürünün geri çekilmesi halinde, depo giriş tarihinden itibaren 0,1 TL/TON/GÜN+KDV depolama ücreti alınacak.
3-Taahhütname karşılığı bırakılan ürün, müdahale alım fiyatlarının açıklandığı tarihten itibaren 10 takvim günü içerisinde; üreticilerce geri alınması, peşin alıma çevrilmesi (ÇKS’de kayıtlı miktar kadar) veya emanete bırakılması; Tüccar ve sanayiciler tarafından ise geri alınması veya emanete bırakılması hususlarında, ürünün bırakıldığı TMO işyerine müracaat etmeleri gerekiyor.
4-Üretici, tüccar ya da sanayicilerin, belirtilen süre içerisinde müracaat etmemesi halinde, 10 takvim günü sonunda, taahhütname karşılığı teslim alınan ürünün tamamı emanet alıma çevrilecek.
Randevusuz ürün alınmıyor
Toprak Mahsulleri Ofisi, bu hasat döneminde, tüm ürün alımlarını randevulu olarak gerçekleştirecek.Randevu almadan ürün teslimatı yapılamayacak. TMO’ya ürün vermek isteyenler www.tmo.gov.tr veya randevu.tmo.gov.tr adreslerinden randevu alabilecekleri gibi, TMO şube müdürlükleri ve ajans amirliklerine başvurarak randevu alabiliyorlar.
Randevu alma işlemi, gerçek kişiler için T.C. Kimlik Numarası, tüzel kişiler için Vergi Numarası ile yapılacak.Üreticilere, ÇKS’de kayıtlı ürün miktarı kadar randevu verilecek.
ÇKS kaydı olmayan üreticiler sistemden randevu alamayacağı için, ÇKS kayıtlarının mutlaka güncellenmesi gerekiyor.ÇKS’si olmayan kesimler; her bir işyeri için günlük en fazla 250 ton emanet randevusu alabilecek.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler