Karkas et ithalatı gündemde

·

18 Eylül 2010

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Karkas et ithalatı gündemde

18 Eylül 2010

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Ali Ekber Yıldırım
İZMİR- Hükümet et fiyatını düşürmek için son çare olarak karkas et ithalatına da izin vermeye hazırlanıyor.
Bugüne kadar canlı kasaplık sığır, canlı besilik dana ithalatına izin veren ve deli dana riski nedeniyle 14 yıldan beri ithalata kapalı olan Avrupa ülkelerini de ithalata açmaya hazırlanan Hükümet, karkas et ithalatı için de çalışma başlattı.
DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre karkas et ithalatı ile ilgili hazırlanan bakanlar kurulu kararı Başbakanlıkta. Yakın zamanda Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girecek kararname ile özel sektöre karkas et ithalatının önü açılıyor. Hazırlanan kararnameye göre karkas et, bugüne kadar ithalata açılan ülkelerden yapılacak. Karkas et ithalatı 31 Aralık’a kadar serbest olacak.
Hükümet et fiyatını düşürmek için son 4 ayda Et ve Balık Kurumu aracılığı ile 6 ihale yaptı. Bugüne kadar 38 bin baş kasaplık canlı sığır ülkeye girdi. Bu ayın sonuna kadar 21 bin baş daha canlı sığır ülkeye girecek. Et ve Balık Kurumu’nun 10 bin tonluk kasaplık canlı sığır ithalatına ilişkin 7. ihalesi 27 Eylül’de yapılacak.
Hükümet, kurban bayramında kurbanlık hayvan ihtiyacını karşılamak üzere ithalat yapılmasını öngören düzenlemeyi yaptı. Ayrıca, 14 yıldan bu yana deli dana riski nedeniyle ithalata kapalı olan Avrupa Ülkeleri’nin ithalata açılması çalışmaları sürüyor.
Son çare olarak karkas et ithalatı yapılacak. Ancak, hayvancılık sektörü uzmanları bunun da işe yaramayacağını ve ithalatla et fiyatının düşmeyeceği gibi, hayvancılığın daha büyük darbe yiyeceği görüşünde ısrar ediyor.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

  1. omer eroglu 1 Kasım 2010 - 14:41 - Yanıtla

    balkan ulkelerinden ete hic guvenmiyorum orda insana deger vermiyorlar degilmi hayvana degr versinler. ben hollanda da yasayan bir turk vatandas olarak burdaki yasalari ve hayvanin dogumdan kesimine kadar gecen sureci gordugum zaman ve onca kantrolleri gorunce bunlar degil turkiyede hic bir balkan ulkesinde yapilamadigini zannediyorum. bence turkiye et politikasini bati avrupadan almali ve bu polita ta ki turkiyedeki et fiyatlarinin avrupa seviyesine gelinceye kadar da devam etmelidir

  2. omer eroglu 1 Kasım 2010 - 14:43 - Yanıtla

    ve burdaki et fiyatlari ise 8 ila 10 tl kadradir

  3. Numan Öztürk 9 Aralık 2010 - 07:28 - Yanıtla

    Ömer beyin görüşlerine katılıyorum.
    Yanlız insanların kafa yapıları öyle ha deyice değişmiyor hele hele de başkaları yani hekümet veya kanun ile geğişiklik yapmak kendi alt yapısı olmayan kitleler için alışılması zor olur. Ö yüzden türkiyede bu tip değişimlerin geç te olsa yapılması memnuniyet verici. Çünkü Türk Milleti her şeyin en iyisine layık ve Dünyada da artık Kafkaslarla Balkanlar arasında sıkışıtırılmış bil ülke olmaktan çıkması lazım. İsteyen ithal etsin isteyen ihraç aşalım artık şu mantıksız komünist sınırlamaları.

  4. mehmet karaman 11 Aralık 2010 - 04:32 - Yanıtla

    sayın tarım bakanım ve bakan larım ve başbakanım bu şikayeti mi mutlaka okuyun biz afyon da yaşayan ve elimizden geldiği kadar besicilikle uğraşan köylü kardeşleriniziz biz üretici olarak çok sıkıntıdayız yemin çuvalını biz 35 37 tl arasın da alıyoruz ama karkas et ise kiloğramını 16 tl den veriyoruz bunun nersin de kar va düşünsenize bu son 2 haftada afyona gitren ithal hayvanlarla beraber piyasa burada alt üst olmuş durumda buna lütfen çağre bulun biz buradan 16 tly verdiğimiz e3tri kg mını istanbul ğibi büyükşehirlerde aracı 30 liraya satıyor yani burada üreticinin kazandığı hiçbirşey yok anlıcağnız işi götüren aracılardır bu ithalin de sadece üreticiye zararı var aracı yine de kazanacağını fazlasıyla kazanıyor lütfen bu duruma el atın yoksa üretici diye bir şe kalmayacak!!!!!!!!!!!

  5. EFE09 12 Ocak 2011 - 10:44 - Yanıtla

    Öncelikle Et ve Balik kurumu özellestirildi ve soygun icin alt yapi hazirlandi! Eger bu özellestirme yapilmasaydi etin kilosu bu kurum tarafindan halka ithal yoluyla en fazla 12 TL ye ulasacakti. Simdi nedir olay? Tüm bu ticaret fettullah ci ve sakalli takimi dindar islami gecinen ve amerikan kürtcü partisinin adamlari tarafindan yapilmakta! Tamamen bir vurgun ve bu adamlar 1 tir ette ortalama 40.000 TL kazaniyorlar bundan emin olabilirsiniz! Eh artik 2 gemicik daha alirlar evlatlarina!
    Saygilarimla
    Efe

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler