Et ihalesinde 5 firma yarışıyor…

Tarım Haberleri

·

20 Mayıs 2010

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Et ihalesinde 5 firma yarışıyor…

20 Mayıs 2010

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Et ve Balık Kurumu’nun açtığı 8 bin ton kasaplık canlı sığır ithalatı ihalesine 6 firma taklif verdi, biri belgeleri uygun olmadığı için elenirken, 5 firmanın teklifi kabul edildi. Ancak, ihaleyi kimin kazandığı henüz belli değil.
İhale Komisyonu Başkanı Yusuf Gül’ün verdiği bilgilere göre teklif veren firmalardan
Danimarka merkezli Mb Food A/S firmasının geçici teminatının olmadığı ve bazı belgelerinin uygun bulunmadığı için ikinci aşamada elendi.
Teklifi geçerli firmalar şunlar: 

İhalede 8 bin tonluk alımın tamamı için teklif veren tek firma Ürdün menşeli Khaled Hijazi&Ghosheh Ltd. Co, oldu. Firma, 29 milyon 730 bin dolarlık teklif verdi.
Yunanistan menşeli Kreata-Dermata Konotinis E.P.E firması da 500 tonluk bölüm için birim tutarını 2,96 avrodan 2,78 avroya, toplamda da 1 milyon 390 bin avroya düşürdü.
Avusturya menşeli Altıntern Handels Gmbh firması da fiyatı bin tonluk ürün için 2 milyon 740 bin avroya düşürdü. Birim maliyetini 2,78 avrodan 2,74 avroya çekti.
Slovakya menşeli Dituria-S Sro firması Sakarya teslimi 500 ton sığır için 1 milyon 272 bin 500 avro teklifte bulunurken, birim maliyeti 2,54 avro olarak hesaplandı. Almanya menşeli Hacılar Helal Et Kombinası da Sakarya teslimi bin tonluk sığır için daha önce 5,4 milyon dolar olarak önerdiği fiyatı ikinci aşamada, 5,1 milyon dolara çekti. Ankara teslimi bin tonluk sığır için de tutarı 2 milyon 700 bin avro olarak sundu.
İhale Komisyonu Başkanı Yusuf Gül, ihalenin teknik olarak sonuçlandırıldığını, nihai kararı yönetim kurulunun vereceğini söyledi.
Besiciler ihaleye tepki gösterdi
İhale yapılırken bazı besiciler Et ve Balık Kurumu önünde basın açıklaması yaptı. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Üst Birliği Başkanı Mustafa Demir,
ihaleden sonra oluşan fiyatları değerlendirirken, kilogramı 2,54 avroluk teklif dikkate alındığında ithal edilecek hayvanların Türkiye’ye maliyetinin şu anda besicilerin satış fiyatıyla aynı olduğunu söyledi.
Konya Kırmızı Et Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, Et ve Balık Kurumunun (EBK) yurt dışından et ithali halinde 1 kilogram etin 13,5 lira civarında bir fiyata mal olacağını belirterek, “Konya’dan 13 liraya EBK’ya mal vermeye, hayvanlarımızı kestirmeye hazırız” dedi.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

  1. SALIM YURT SEVER 22 Mayıs 2010 - 14:09 - Yanıtla

    biz eti kendimiz niye üretemiyoruz
    kombassan

  2. Hasan KURT 23 Mayıs 2010 - 09:19 - Yanıtla

    Bence oldukça başarısız bir ihale geride kaldı. Ama bu ihaleninde iptal edileceği umudundayım. Zira adil bir rekaber ortamı oluşturulamadı. Özellikle Amerika kıtasından sadece bir firmanın teklif vereceği kesinken neden bu firma ihaleye tabi tutulduki. İhale direk kendisine verilebilirdi.
    Teklifleri değerlendirmek gerekirse:
    1)Bugünkü kur üzerinden Ürdünlü firmanın birim fiatı yaklaşık 2.900 Avro. Kendisinden sonraki en düşük teklif 2.740 Avro olduğuna göre ürdünlü firma rekabet olmadığı için 2.900 – 2.740 = 160 Euro x 5.500 ton = 880.000 Avro rekabetsizlikten dolayı elde edilen aşırı kar.
    2) Sakarya için S.r.o firmasının birim teklifi 2.545 Avro iken gene Sakarya için teklif veren Avusturyalı firmanın teklifi 2.740 Avro.
    2.740 – 2.545 = 195 x 1000 ton = 195.000 Avro. Merak ettiğim Avusturyalı firmanın teklifi ile S.r.o firmasının teklifi arasında 195 Avro luk bir fark varken S.r.o firmasına Avusturya firmasının tedarik edeceği 1000 tonu tedarik edip edemiyeceğinin sorulup sorulmadığı. Veya Avusturya firmasına verdiği birim fiatı dahada aşağı çekip çekemiyeceğinin sorulup sorulmadığı. Aynı şehir için bu büyük farkın oluşmasına ihale komisyonu hangi zihniyetle olumlu bir katkıda bulunmuş olabilir?Bilemiyorum. Ama bildiğim devletin aleyhine 195.000 + 880.000 = 1.075.000 Avroluk bir farkın olması. Rekabete kapalı Amerika kıtası yerine Avrupanın diğer ülkelerinide kapsayan yeni bir ihale ile tüketici ve devlet için dahada uygun bir rekabet ortamı oluşturularak fiatlar dahada aşağı çekilebilir. Eminimki S.r.o 2.545 Avroluk birim fiatı ile yeterince kar etmektedir.
    Hacılar firması ilk ihalede 500 ton için birim fiatı olarak 2.598 Avro teklif etmişken bu ihalede 1000 ton için 2.700 Avro teklif etmiş ve karını 102 x 1000 ton = 102.000 Avro olarak yükseltmiştir. Buda ekstra bir negatif farktır.

    Sonuç olarak ihalede asıl olan amaç ihaleye çıkan kurumun en avantajlı sonuca ulaşmasıdır. Burda açıkca görülen odurki bu amaç kulak ardı edilmiştir. Buda ihale şartnamelerinin ve ihaleye verilen tekliflerin değerlendirilmesinin yetersiz olduğunu gösterir. Komisyon ya teklif veren firmalardan fiatlarında indirim istemek, yada ihaleyi iptal etme yoluna gitmelidir.

    Konuyal ilgisi direk olarak olmasada bir şeye işaret etmek istiyorum:

    Neden dibimizdeki Avrupa duruken taa Amerikadan damızlık inek ve kasaplık sığır ithal etmek ve bile bile, en azından yüksek nakliye maaliyetinden dolayı, zarar etmek zorundayız? Sakın deli dana (BSE) demeyin. Amerikalı akıllıda Avrupalı delimiki deli dana yesin. Milyonlarca Avrulaı et yiyor ve kimseyede birşey olmuyor. Amerikadan gelen hayvanlarda rekabet olmadığından maaliyetler Avrupaya göre aşırı yüksek. Bakanlığa ve diğer yetkililere tavsiyem, Avrupadan ithalatı kontrollü bir şekilde serbest bırakmalarıdır.

    Saygılarımla

    Hasan Kurt

: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler