Bankalar kırmızı etçileri 'kara liste'ye aldı

·

14 Şubat 2008

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Bankalar kırmızı etçileri 'kara liste'ye aldı

14 Şubat 2008

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Kırmızı et sektöründe faaliyet gösteren 3-4 firmanın sıkıntıya girmesi, bankacılık sektörünü harekete geçirdi. Bankalar, bu firmaların 40 milyon YTL’yi bulan kredilerinin geri dönmemesini gerekçe göstererek et sektörünü kara listeye aldı. Sektöre yönelik krediler donduruldu. Türkiye Süt,Et,Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği(SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, et sektöründe yaşanan finansman krizinin Anadolu’daki besicileri vuracağını söyledi.

Ali Ekber Yıldırım
İZMİR- Bankacılar kırmızı et sektörünü kara listeye aldı. İstanbul merkezli  birkaç firmanın kullandığı ve 30 – 40 milyon YTL olduğu tahmin edilen kredinin geri ödemesinde sıkıntı yaşanması bankaları harekete geçirdi. Bazı bankalar, et sektörüne kredi vermeyi durdururken, bazıları şubelerine gönderdiği yazıda kırmızı et sektörüne kredi verirken çok iyi araştırma yapılmasını istedi. Daha önce kredi alan firmalar da sıkı takibe alındı.
Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği(SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, DÜNYA’ ya yaptığı açıklamada İstanbul’da faaliyet gösteren 3-4  kırmızı et toptancısının  ödeme güçlüğü yaşaması üzerine bankacılık sektörünün tüm sektörü kara listeye almasının kabul edilemeyeceğini söyledi. Bankacılık sektörünün son yıllarda hayvancılık yatırımlarına destek vermesinin sektörü belli noktalara taşıdığını belirten Bahçıvan: ” Ancak, İstanbul’da 3 – 4 toptancı firmanın finansman sıkıntısına girmesi üzerine, tüm sektörün kara listeye alınması kabul edilebilir bir yaklaşım değil. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile ve bankacılık sektörü temsilcileri ile görüşerek sorunu çözmeye çalışıyoruz. ” dedi.
Kriz Anadolu’yu vuracak
Yaşanan krizin Anadolu’daki besicileri vuracağını ileri süren Bahçıvan, sektörde ciddi bir panik yaşandığını söyledi. Firmaların sıkıntıya girmesinde yönetim hatası olabileceğini hatırlatan Bahçıvan, şu değerlendirmeyi yaptı: “Asıl sorun işletme sermayelerinin erimesi. Sektörde yaşanan aşırı rekabet, girdi maliyetlerinin hızlı artışı, bunun fiyatlara yansıtılamaması ve vadelerin çok açılması finansman krizine neden oluyor. Besiciden peşin para ile hayvan alan firmalar daha önce marketlere, 20-30 gün vade ile et ve et mamulleri satarken bu vadeler 4-5 aya çıktı.Dayanmak olanaksız hale geldi. Besiciden son tüketiciye kadar herkes bu zincirin halkalarını oluşturuyor. Bu halka bir kez koptu mu herkes bundan olumsuz etkileniyor. Anadolu’dan İstanbul’a getirilen besi hayvanları geri gönderilmeye başlandı. Sorun sadece bir iki firmanın değil. Sektörün tamamı bundan olumsuz etkileniyor. Korkarım bunun faturası Anadolu’daki besiciye çıkacaktır.”
Güngör: Bankalar yakında hayvancılık yapmaya başlar
Avrupa Holstein Konfederasyonu Başkanı ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Sedat Güngör ise,  et sektörüne çalışan yetiştiricilerin büyük bir endişe ve korku içinde olduklarını belirterek, bankaların yakında hayvancılık yapmaya başlayacağını ileri sürdü. Bankaların son yıllarda yaygın olarak kredi verdiğini, yetiştiricilerin bu kredileri ödememesi durumunda firmaların bankalara kalacağını hatırlatan Güngör: “Bankalar hayvancılığı öğrenseler iyi olacak. Bir dönem sanayi işletmelerini alan bankalar şimdi hayvancılık işletmelerini alacaklar” dedi.
Sorunun çözümü için devlet,özel sektör ve üreticilerin işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Güngör, “Damızlık yetiştiricileri birliği üyesi olan yetiştiriciler, süt ürettikleri için kırmızı et sektöründe yaşananlardan direkt olarak etkilenmiyor görünebilir. Fakat, sektör bir bütün. Bir kesimde yaşanan endişe her kesimi tedirgin ediyor. Süt fiyatları düşünce hayvanlarını kesime göndermek zorunda kalan yetiştiriciler et fiyatlarındaki düşüşten olumsuz etkileniyor. Zararına hayvanlarını kesmek zorunda kalıyorlar.  Geçmişte et fiyatlarının düşmesi nedeniyle hükümet kilo başına 1 YTL et teşviki verdi. Fakat bu teşvik verilmeye başlanınca sektörde fiyatlar daha da düşürüldü ve üreticinin cebine bu para girmedi. Şimdi et sektöründeki sıkıntıya çözüm aranırken geçmişteki bu deneyimden ders çıkarılmalı. Yani sadece et teşviki vermek yetmiyor. Bunun denetimi olmalı. Sektörde herkes duyarlı davranarak kalıcı çözüme katkıda bulunmalı.” görüşünü dile getirdi.
Büyük sanayici yatırımdan vazgeçmiyor
Et sektörünün önde gelen firmalarından Canet Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Servet Can, bankacılık sektörünün 2004’ten itibaren et sektörüne yaygın olarak kredi vermeye başladığını söyledi. Besicilerden peşin parayla hayvan alan ancak marketlerden etin parasını 80-90 günlük vadelerle alabilen et üreticilerinin açıklarını banka kredisi ile kapatmaya başladığını hatırlatan Can: “Sektörde yaşanan rekabet ve fiyatların düşük seyretmesi bazı üreticileri zor durumda bıraktı. Bankalar para batırma korkusu ile telaşlandı ve sektörü baskı altına aldı. Aslında sorunu yaşayan sadece birkaç firma. Fakat bankaların katı tutumu iyi çalışanları da tedirgin etti. Fakat söylendiği gibi büyük sanayicilerin yatırımdan vazgeçmesi gibi bir durum yok. Bankaların ve sektörün  duyarlı yaklaşımı ile sorunun atlatılacağına inanıyorum” dedi.

14.2.2008 Dünya Gazetesi                             

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler