Büyüme rakamları ne kadar inandırıcı?

·

11 Eylül 2008

·

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Büyüme rakamları ne kadar inandırıcı?

11 Eylül 2008

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Eyl 11, 2008

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bu yılın ikinci çeyrek büyüme rakamlarını açıkladı. Durum hiç de iç açıcı değil.
Ekonomideki durgunluk rakamlara yansıyor. TÜİK’ in verilerine göre, nisan-haziran döneminde ekonomideki büyüme yüzde 1.9 oldu. Aynı dönemde tarım sektöründe ise yüzde 3.5 küçülme yaşandı. Genel olarak ekonomi kötüye gidiyor, tarım sektörü daha da kötüye gidiyor. Geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle tarım için tam bir felaket yılıydı. Bu felaketin 2008’e de yansıdığı görülüyor. Tarımdaki küçülme aynen devam ediyor. Tarımdaki küçülmenin temel nedeni üreticinin üretimden kaçması. Girdi fiyatlarındaki aşırı yükselme, ithalata dayalı politika üretim yapmayı olanaksız hale getiriyor. Tarımdaki küçülme önümüzdeki dönemde de sürecek. 
Tarımdaki küçülmenin nedenlerini her fırsatta yazıyoruz. Bugün size TÜİK tarafından açıklanan verilerin doğruluğu, güvenirliliği konusundaki  çarpıcı bilgileri paylaşmak istiyoruz. TÜİK, 30 Haziran’da  2008’in 1. çeyrek büyüme rakamlarını açıkladığında tarımdaki büyümeyi 5.6 olarak açıklamıştı. Bu rakam ekonomi çevrelerinde çok büyük bir sürpriz olarak değerlendirilmişti. Herkes tarımdaki bu büyümeyi şaşkınlıkla karşılamıştı. Çünkü 2007’de yüzde 7.2 küçülen tarım sektörünün 3 ayda yüzde 5.6 büyümesini kimse beklemiyordu. Dün ikinci çeyrek büyüme rakamları açıklanınca gerçek ortaya çıktı. TÜİK’ in dünkü açıklamasında görülüyor ki, tarım sektörü ilk çeyrekte yüzde 5.6 değil, 2.6 büyüme kaydetmiş. İki rakam arasında yüzde yüzden fazla bir sapma var.
Balıkçılık konusundaki sapma daha da büyük. TÜİK’ in 30 Haziran tarihli açıklamasında balıkçılık sektörünün bu yılın ilk üç ayında yüzde 4.4 küçüldüğünü açıklamıştı. Dünkü açıklamasında ise balıkçılığın ilk üç ayda yüzde 4.7 büyüdüğünü söylüyor. Balıkçılık konusundaki büyüme rakamlarında sapma yüzde 200’den de büyük. Diğer sektörlere ilişkin rakamlarda da benzer sapmalar var. Tam bir rezalet. Birkaç ay sonra üçüncü çeyrek büyüme rakamları açıklandığında belki bu rakamlar da revize edilecek. Türkiye İstatistik Kurumu adeta Türkiye istatistiklerini revize kurumu gibi çalışıyor. Açıkladığı rakamlar güvenilmez oldu. Bu nedenle TÜİK verilerine dayanarak yapılacak her türlü yorum ve değerlendirme yanıltıcı olur.
İstatistiklerle ilgili bir başka önemli nokta var. Bu kadar büyük bir sapma var ise, bunun gerekçeleri ile kamuoyuna açıklanması gerekmez mi? TÜİK yöneticileri bu sapmayı kamuoyuna açıklamak yerine, açıklanan tablolarda ilgili rakamın yanına bir yıldız koyarak, altına “ilgili bölümde güncelleme yapılmıştır” ibaresini koyuyor. Bunu ancak çok dikkatli istatistik uzmanları fark edebilir. Tarım konusunu yakından izleyen bir gazeteci olarak açıklanan rakamlara hep kuşku ile baktığımız için bu ayrıntıyı fark ettik.
TÜİK yöneticilerine soruyoruz, bu nasıl bir güncellemedir ki, 70 gün önce yüzde 5,6  büyüyor dediğiniz tarım sektörü için bugün kusura bakmayın aslında tarım yüzde 5.6 büyümemiş sadece yüzde 2.6 büyümüş diyebiliyorsunuz.
Bu nasıl güncellemedir ki 70 gün önce ‘yüzde 4.4 küçülüyor’ dediğiniz balıkçılık sektörü için bugün ‘kusura bakmayın yanlışlık olmuş aslında balıkçılık yüzde 4.7 büyümüş’ diyorsunuz.
Bu vahim hatayı yapanlara kurumda nasıl bir ceza veriliyor acaba?
Bu kadar çelişkili istatistiklerinize kim inanır?
Üçüncü çeyrek rakamlarını açıkladığınızda yine bu güncellemeler yapılacak mı? TÜİK’ i “güvenilmez kurum” haline getiren yöneticiler o koltuklarında nasıl bu kadar rahat oturabiliyorlar?
TÜİK’ in güvenilmez rakamları bile tarımdaki vahim durumu gösteriyor. Geçen yıl tarım sektörü için “felaket” yılıydı. Felaketin etkileri devam ediyor. Ama asıl felaket, bu verileri bile doğru dürüst ortaya koyamayan TÜİK’ te.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. şahin 11 Eylül 2008 - 08:03 - Yanıtla

    sayım alıbey küçülme degil buna yok olma dıyelım.ben hersene yaklaşık 1400 dönüm tarla işletıyorum ve 35 büyükbaş hayvanım var.bu sene ekımsezonu geldı ne tohum var ne gübre ne de mazot.hayvan yemı zaten sorun ne olacak dıye kara kara düşünüyorum.gecen sene tarım kredıden gübre mazot tohum aldık.kurakık oldu devlet baba borclar ertelendi dedı..sonra foyası çıktı ertelenmiş de faizsiz degil.faizin yarısı bıze ait.bu sene tohum da bıze vermıyor gübre de vermıyor mazot da vermıyor.tarımda ki büyüme küçülmesın de ben küçüleyim.bu tabloya imza atanlar utansın yüzleri kızarsın.yaptıklarıyla gurur duysun.

  2. Ali Ekber Yıldırım 12 Eylül 2008 - 03:40 - Yanıtla

    From: M.Hakan Boyar
    To: [email protected]
    Sent: Friday, September 12, 2008 10:45 AM
    Subject: Yanıt: Büyüme rakamları ne kadar inandırıcı?”

    Merhaba Ali Ekber Bey,

    Hayat sorgulanmali,kurum ve kuruluslar sorgulanmali, ki herkes
    kendisine ceki duzen versin.Bu elestirel yazinizi belgeligime
    kayit ettim;elinize,emeginize saglik.

    Saygilarimla

    Vet.Hek.M.Hakan Boyar

Tarım: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler