Kuraklık önlemleri…

·

27 Mayıs 2008

·

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Kuraklık önlemleri…

27 Mayıs 2008

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 22, 2024

Hükümet, kuraklıktan zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarını faizsiz olarak 1 yıl ertelemek ve çiftçilere tohumluk desteği vermek üzere çalışma başlattı.
Medyadaki haberlere bakılırsa, sanki çiftçilerin borcu ertelenmiş, kuraklık zararı karşılanmış ve çiftçiye yüksek miktarda destek verilmiş.
Henüz ortada verilmiş bir destek, ertelenmiş bir borç yok. Tarım Bakanı Mehdi Eker’in açıklamasına göre Güneydoğu Anadolu’da 9 ilde (Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak) çiftçi bazında hasar tespit çalışmaları yapılacak. Hasarın boyutuna göre önlemler alınacak.
Bu nedenle çiftçiler fazla hayale kapılmasın. 2007’de ülkeyi kasıp kavuran kuraklıkta nasıl bir destek verildiği biliniyor.
2007’nin başında Tarım Bakanı Mehdi Eker, “kuraklık yok” dedi. Hasat başladı, “2-3 milyar YTL’lik zarar var” dedi. Sezon sonunda gerçekler ortaya çıkınca ve gıda fiyatları artmaya başlayınca, kuraklığın zararı 5 milyar YTL olduğunu kabul etti. Kabul etti de ne oldu?
Zarar 5 milyar YTL, verilen destek sadece 264 milyon YTL oldu.
Hatırlarsanız, 2007’de de bugünkü gibi, sanki çiftçilerin tüm borçları ertelenecek, kuraklık zararlarının tamamı ödenecekmiş gibi kuraklık desteği seçim malzemesi yapıldı. Oysa, sadece 40 ilde ve sadece buğday, fiğ, arpa ve korunga kuraklık kapsamına alındı. İncir, ayçiçeği, soya, zeytin ve daha bir çok üründe zarar yüzde 25-50 oranında olmasına rağmen kuraklık kapsamına dahi alınmadı.
Bu yılda aynı oyun daha kötü bir biçimde sahneye konuluyor. Daha bir ay öncesine kadar Tarım Bakanı, “kuraklık yok” diyordu.
Güneydoğu’da hasat başlayınca gerçekler ortaya çıktı. Buğday, arpa, mercimek ve diğer ürünlerde zararın yüzde 80-90 olduğu anlaşıldı.
Cumhuriyet Halk Partisi, Şanlıurfa’da tarım kurultayı düzenleyeceğini açıklayınca hükümet harekete geçti. Güneydoğu’daki 9 ilde kuraklık için hasar tespiti yapacaklarını duyurdu. Başbakan Erdoğan, bölgeye giderek ekonomik paket açıklayacak.
Hasar tespit edilecek, ancak parasal destek verilmeyecek. Çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi borçları 1 yıl süre ile ertelenecek. Sonbaharda da çiftçiye tohumluk desteği verilecek.
Yine, 9 il dışındaki üretim bölgelerinde yaşanan kuraklık görmezden gelinecek. Örneğin, Türkiye kiraz üretiminde ilk sırada yer alan ve ürettiği kirazın büyük bölümü ihraç edilen İzmir Kemalpaşa’daki üreticilerin yüzde 90’a varan üretim kaybı kuraklık kapsamında değerlendirilmeyecek.
Bir dönem Tarım Bakanlığı’nda üst düzey yöneticilik yapan dostumuz uyardı. Aman dikkat, sorun sadece Güneydoğu’ da değil. İç Anadolu’da da durum pek parlak değil. Önce don zararı, sonrasında devam eden kuraklık, Konya, Karaman, Ankara, Eskişehir, Afyon ve diğer illerde arpa üretimini çok olumsuz etkiledi. Kuruda şu anda kayıp yüzde 60 civarında. Böyle giderse bu oran daha da yükselecek. Buğday için de, sulular bir tarafa, durum aynı.
Henüz hasadı yapılmayan pamuk, üzüm, incir, ayçiçeği, soya, mısır ve daha bir çok üründe kuraklıktan dolayı zarar meydana gelirse ne olacak?
Bu ürünleri üreten çiftçiler haklı olarak, “Güneydoğu’dan başlayarak tespitler yapılsın. Diğer ürünlerin kuraklıktan etkilenme durumuna göre Temmuz veya  Ağustos’ta geniş kapsamlı bir kararname hazırlansın ve zarar gören her bölge ve her çiftçi yararlansın” diyor.
Hükümet çiftçinin bu uyarısını dikkate alır mı?
Dikkate alınmadığında neler yaşanabileceğini herkes 2007’de gördü. Bu yıl, en azından kuraklık konusunda sağlıklı bir tespit yapılmalı ve önlemler zamanında alınmalı.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. Ali Ekber Yıldırım 28 Mayıs 2008 - 06:07 - Yanıtla

    —– Original Message —–
    From:
    To:
    Sent: Wednesday, May 28, 2008 11:25 AM
    Subject: Re: [tarim.gen.tr:4132] Kuraklıkönelmleri…

    Ali bey merhaba,
    Onlemlerin zamaninda alinmasi deyince yakindan ilgilendigim iklim,
    degisimi, kuraklasma ve collesme konularindaki notlarimdan cok ozet
    bilgiyi iletmekte yarar gordum, saygilar
    Ergin

    2000
    Karas, J. tarafindan IPCC tarafindan yapilan, ve Akdeniz Havzasi ile
    ilgili iklim arastirmalari sonuclarini degerlendiren “Climate Change
    and the Mediterranean Region” Raporu yayınlandi. Kuraklasma ve
    tersinmez collesmenin hizlandigi uyarisi yapildi.
    2000
    Güney Avrupa Ulkelerinde siddetlenmekte olan kuraklik konusunda yapilan
    arastirmalari derleyen “European Drought Book” yayinlandi.

    Kayseri Meteoroloji Bolge Muduru 1. Dünya Meteoroloji Gunu olan
    24 Mart 2001’de
    “Son 70 yilin yagis ortalamasi 500kg/m2 idi, son 10 yilda, özellikle de
    son 3 yıldaki kuraklaşma sonucunda ortalama %30 azalma, 350 kg.a dusus,
    akarsu debilerinde %5 ile %15 azalis” oldugu aciıklamasini yapmiştir”
    dedi (Örn. Hurriyet Gazetesi 25 Mart 2001).

    26. Haz.2002 gunku MGK Toplantisinda generallerin sorusu üzerine Enerji
    ve T. Kaynaklar Bakanı Z.Cakan da
    “Hidroelektrik santrallarında yaz aylarinda ekonomik elektrik üretimi
    icin yeterli su kalmadığından dogal gaz tüketiminin arttigi aciklamasini
    yapmistir
    (Örn. Cumhuriyet Gazetesi 27 Haz. 2002).

    2003’te Bulgar Bilimler Akademisi Küresel Değişim Merkezi
    araştırmalarının da geniş şekilde yer aldığı “Bulgaristan’da Kuraklık:
    Analog Çağdaş İklim Değişikliği: Kuraklaşmanın Çevresel, Ekonomik ve
    Sosyal Etkileri, 1982-1994” kitabı yayinlandi (Raev ve ark.ları. 2003).

    28 Ocak 2008, Pazartesi – İran gazı kesti, Keban suyunu çekti
    (Orn Sabah Gazetesi 28 Oc. 2008).

    27 Mayis 2008, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Hilmi Guler “Kuraklik
    vurdu, HES’lerin uretiminde sikinti var”. (Orn. Hurriyet Gazetesi 25.
    05. 2008)

  2. ferhat 28 Mayıs 2008 - 02:57 - Yanıtla

    sayın başbakanımız çok güzelkonuştu,konuştuda bu kim uygulayacak.dıyarbakırda güzel vaatler verildi.gelgelelim 2007 yılında başbakanın açıklaması aynen ,artık desteklemelerdesarkma olmayacak.2007 nin destegi 2007 de ödenecektir. ama neoldu.2006 sonbahardaektıgımız yem bıtkısının destegını daha alamadık.ve kuraklık dahılindeolan 9 ilden bırınde yaşıyorum.bu ne turşu bu ne lahana.atıp tutuyor hukumet.eskı alacaklarımızı bı ödeyın de biz de size güvenelim.4 ayda üç degişik hayvancılık paketi açıkladı tarım bakanımız.hangisi dogru.birdogru var bakanımız artık mandalara da destek verecek.vatanamıllete hayırlı olsun.ben bugdaydan arpadan yüzde 85 zarargörmüşüm.eger pamuk mısır ekersen kuraklıktan faydalanamazsın.nıye bugdaydazararettın mısırda kar ettın .sanayok.yetkılılerden şunu istıyoruz en az beş yıllık tarım paketi istiyoruz.bir yılda üç tebligat degil.

  3. AYKAN 29 Mayıs 2008 - 02:12 - Yanıtla

    desteklemeleri seçim zamanında veriyorlar. yada çiftçi tam borçlandıktan sonra.peki soruyorum çiftçi öldükten sonra verilen paradan ne hayır gelir?

    bu arada sayın ALİ EKBER YILDIRIM a böyle bir sayfadan dolayı teşekkürler………..

  4. şahin 30 Mayıs 2008 - 04:19 - Yanıtla

    kuraklık var. sayım tarım bakanımız, sayın başbakanımız.eylem planı açıklayacagınıza bızım ıkı yıldır vermedıgınız hayvancılık ve yem bitkılerı destegımızı verın.artık dayanamıyoruz.satacak urun zaten yook.kuraklık.verın paralarımızı yaw.kapılarımıza icra dayandı.sayın hukumet duy sesımızı.bagıra bagıra artık ses cıkmıyor.borc istemıyoruz .emegımızın karşılıgını istıyoruz.

Tarım: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler