Brezilya nota verdi, Türkiye hayvanları kabul etti

·

22 Ekim 2018

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Brezilya nota verdi, Türkiye hayvanları kabul etti

22 Ekim 2018

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Brezilya nota verdi, Türkiye hayvanları kabul etti

Brezilya’dan İzmir Limanı’na Julia AK gemisiyle getirilen ve sağlık testleri zamanında yapılmadığı iddiası ile Türkiye’ye alınmayan besilik hayvanlar, Brezilya’nın nota vermesinden sonra ülkeye girişine izin verildiği iddia ediliyor.

İddiaya göre, sağlık testleri uygun olmadığı gerekçesiyle Türkiye hayvanları kabul etmeyince, başka bir ülkeye gönderilmek istendi. Ancak, bir süre önce Türkiye’de şarbon hastalığının görülmesi ve hayvanların kıyıya yanaşması nedeniyle hiç bir ülke hayvanları kabul etmedi. Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü devreye girerek bu hayvanların karantina altına alınmasını istedi.

Diplomatik girişim sonuç verdi

Başka ülkelerin hayvanları kabul etmemesi üzerine Brezilya ile Türkiye arasında yoğun diplomatik trafik yaşandı. Türkiye hayvanların sağlık testlerinin zamanında yapılmadığı gerekçesi ile hayvanları almak istemedi. Brezilya Hükümeti ise, hayvanların sağlıklı olduğunu ve Türkiye’ye girişine izin verilmesini istedi.

İddiaya göre, Türkiye’ye nota veren Brezilya Hükümeti, hayvanlarla ilgili testlerin usülüne uygun yapıldığı, ancak gemideki arıza nedeniyle yüklemenin geciktiği ve testlerin zaman aşımına uğradığı ifade edildi. Ayrıca testlerle ilgili tüm işlemlerde Brezilya resmi otoritesinin imzası olduğu ve uluslararası anlaşmalar gereği Türkiye’nin bu hayvanları kabul etmesi gerektiği belirtildi. Nota verildikten sonra, Türkiye’nin bu hayvanları kabul ettiği ifade ediliyor.

Bakanlığın açıklamasında önemli ipuçları var

Tarım ve Orman Bakanlığı konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada da hayvanların önce ülkeye girişine izin verilmediği,Brezilya yetkilileri ile yoğun bir diplomatik trafik yaşandığı anlaşılıyor.

Bakanlığın açıklaması aynen şöyle:

“Brezilya’dan Julia AK isimli gemi ile İzmir Limanı’na getirilen besilik hayvanlara ait Veteriner Sağlık Sertifikasında; ‘Hayvanlarda yapılan testlerin istenilen zaman periyodu içinde yapılmadığı’ tespit edilmiş ve ülkeye giriş izni verilmemiştir.

Brezilya veteriner otoritesi, hayvanlarda hastalık testlerinin istenilen zaman periyodunda yapılmadığını kabul etmekle birlikte hayvanların izolasyon süresi içerisinde gerekli test ve analizlerin yapıldığını, yüklemenin gecikmesi ile zaman periyodunun aşıldığını, gemiye yükleninceye kadar geçen sürede izolasyon şartlarının muhafaza edildiğini belirtmiştir.
denildi.

Ayrıca ülkemizin üyesi olduğu Dünya Hayvan Sağlığı (OIE) örgütü de ‘hayvan refahının’ dikkate alınıp, hayvanların uygun izole alanlara alınmasını talep etmiştir.

Brezilya veteriner otoritesinin bilgilendirmesi ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütünün (OIE) tavsiyeleri de dikkate alınarak;

Bakanlığımızca ‘halk ve hayvan sağlığını’ tehdit etmeyecek bir şekilde hayvanların izolasyon altına alınması, test ve analizlerin yapılması yönünde karar alınmıştır.

Hayvan sahiplerinin İzmir ve civarında izolasyona uygun alan bulamamaları nedeniyle talepleri üzerine Julia AK isimli gemi İskenderun Limanı’na yönlendirilmiştir.

Söz konusunu gemi, İskenderun Limanı’na yanaşmadan önce Sağlık Bakanlığı ve Bakanlığımız uzmanlarınca ‘halk ve hayvan sağlığı’ yönünden gerekli tetkikler yapılmış, salgın ve bulaşıcı hastalık taşımadıkları, klinik olarak sağlıklı oldukları tespit edilmiştir.

Bakanlığımızın öncelikli görevi ‘halk ve hayvan sağlığını korumaya yönelik’ her türlü tedbiri almaktır.”

Bakanlık süreci yönetemiyor

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Brezilya’dan ithal edilen besilik hayvanlarla ilgili süreci iyi yönetemediği yapılan açıklamada da görülüyor. Açıklamada hayvanları ithal edenlerin İzmir ve civarında izolasyon yeri( karantina demek isteniyor,metni yazanlar karantinayı bile bilmiyor.) bulamadığı bu nedenle İskenderun’a yönlendirildiği yazıyor. Uzmanlar haklı olarak soruyor: “İzmir’e ilk kez mi hayvan ithal ediliyor? Karantina yeri bulunmaması mümkün mü? Ama izolasyon diye aradılarsa bulamamış olabilirler. Bakanlıkta işi bilen deneyimli bürokratlar işten uzaklaştırıldığı için bu tür sorunlar daha bir çok konuda yaşanacaktır.”

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler