Temel gıdada KDV indirimi ile fiyat düşer mi?

Güncelleme: Şub 22, 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temel gıda ürünlerinde KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirildiğini açıkladı. Erdoğan, kararın 13 Şubat tarihli Resmî Gazete’de yayınlanacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KDV’de yürütme olarak %7 oranında bir indirim yaptıklarını aynı oranda indirimi, üretici, toptancı ve perakende sektöründen de talep ettiklerini belirterek pazartesi gününden itibaren toplamda yüzde 14 indirim olacağını ifade etti.

Yem ve gübrede indirim olmamıştı

Açıklanan yüzde 7 indirimin tüketiciye yansıyıp yansımayacağı tartışılıyor. Daha önce 2016 yılında yemde yüzde 8, gübrede yüzde 18 olan Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 1’e indirilmişti. Ancak bu indirimler tüketiciye pek yansıtılmadı. Gübre ve yemde fiyat artışları devam etti.

Maliyetler düşürülmeden fiyatlar düşmez

Gıdada fiyat artışının tek nedeni yüzde 8 KDV değil. Bu nedenle vergide yapılan yüzde 7 indirim geçici olarak gıda fiyatlarını birkaç puan düşürebilir ama kalıcı olarak fiyatların düşmesini sağlamaz. Gıda fiyatlarının artışındaki en büyük faktör yüksek girdi maliyetleri. Mazot, gübre, tohum,ilaç, sulama elektriğinin fiyatı düşürülmeden ve üretim artırılmadan gıda fiyatlarının düşmesini beklemek hayal olur. Sorun tarlada yaşanıyor. Tarladaki sorunu çözmeden gıda fiyatlarını düşürmek mümkün olmayacaktır.

Polisiye tedbirle fiyat düşürülemez

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, yeni ekonomi paketini açıklarken fiyat artışlarını önlemek için Enflasyonla Mücadele Timi oluşturulacağını söyledi. Uzaktan algılama, gıda komitesi ve daha bir çok masa başı önlem gibi Enflasyonla Mücadele Timi’nin de fiyatların düşürülmesine çare olmayacağını söyleyebiliriz. Polisiye tedbirle gıda fiyatları düşmez.

KDV indirim yapılacak ürünler:

Pirinç, makarna, balık, çay, kahve, su, süt ve süt ürünleri, peynir, yumurta, yemeklik yağlar, şeker ve şekerli ürünler, meyve, sebze ve kuru baklagiller, kuruyemişler.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

En Son Yayınlanan Makaleler