Tarım Bakanlığı’nın 4/B’li çalışanları…

·

01 Haziran 2010

·

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Tarım Bakanlığı’nın 4/B’li çalışanları…

01 Haziran 2010

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Haz 1, 2010

Ziraat mühendislerinin en önemli derdi işsizlik. Ülkenin yüksek tarım potansiyeline rağmen binlerce ziraat mühendisi ve veteriner iş bulamıyor. Asıl üzücü olan yetiştirici bilgiye aç, bilgi sahibi mühendis ve veteriner iş bulamıyor. Yıllardır çiftçi ile mühendis buluşturulamıyor.
Bugünkü hükümet döneminde özellikle seçim olan yıllarda ziraat mühendisi alınması gündeme getirildi. Seçim yatırımı da olsa çok sayıda kişi işe alındı.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in açıklamalarına göre,AKP Hükümeti döneminde 15 binin üzerinde teknik eleman alındı.Bunların 5 bini köylere gönderildi. İşe alınan ziraat mühendisi, veteriner ve teknik elemanlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’n 4.maddesinin B bendi(4/B) kapsamında sözleşmeli personel olarak işe alındı. Çalışanlar, devlet memuru kadrosuna geçmek umuduyla aylardır, yıllardır bekliyor.
TEKEL işçilerinin haklı olarak isyan ettiği 4/C benzeri sorunları Tarım Bakanlığı’nın 4/B’ li çalışanları da yaşıyor. Bu konuda bize şikayet yüklü çok sayıda mektup,mesaj geliyor. Sorunu ortaya koyan bu mektuplardan birini aynen paylaşmak istiyoruz. Umarız sorunların çözümüne katkısı olur.

“Sayın Ali Bey;
Yazılarınızı severek ve beğenerek takip eden biri olarak, sizden biz Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nda çalışan 4/B’ li (sözleşmeli, targelli, tarım danışmanı vs.. görüyorsunuz daha unvanımızda da bir karmaşa var..) sorunlarını yansıtan bir yazı yazmanızdır.
Bizler biliyoruz ki, Türkiye’de tarımsal üretimde bir çok sorun var, bunlar elbetteki bizim sorunlarımızdan daha önemli. Bunun farkındayız..Bu yüzden bize özel bir yazı değilse bile, yazınızın bir bölümünde bizlerden ve bizim sorunlarımızdan bahsetmeniz.
Sayın Ali Bey ; bakınız bu ülkede bir gecede 200 bin işçi kadroya geçirildi..Yanlış anlaşılmasın kimseyi küçümsemiyorum. Herkesin iş garantisi olan bir yerde çalışması en doğal hakkıdır. Fakat ben sorabilir miyim? Bizlerin onlardan eksiğimiz nedir ki 4 yıldır köylerde unutulduk. Köylere resmen devlet eliyle sürüldük, hiçbir alt yapı yok,finansman yok. Daha ne kadar sabretmemiz gerekiyor. Siyasi bir malzeme idiysek, son seçimlerde misyonumuzu tamamlamadık mı?
Hakkımızı istiyoruz,hakkımız olanı istiyoruz..
İlçelere çekilmek istiyoruz, kadro istiyoruz, aile birlikteliği istiyoruz..
Sayın Ali Bey, siz eminim bizim problemlerimizi çok iyi biliyorsunuz. Bizden önce uygulanan köy grubu tarım merkezi uygulaması bile alt yapı ve finansman olarak daha iyi bir uygulama imiş.
Köylerde bekar bayanların yaşadığı sorunları düşünebiliyor musunuz? Kendi güvenliğinden emin olmayan bir mühendisin, tarımsal yayım yapması beklenebilir mi?
Ayrıca istifa edenlerde çoğaldı son yıl içinde. Çünkü artık herkesin sabrı tükenmeye başladı. Şartlarda hiçbir düzelme olmuyor. Dört yıl geçti . Koskoca dört yıl. Bakanlıktan bir yetkili televizyona çıkıyor. “Onlar sizin emrinizde,çalıştırın” diyor. Sayın Bakanımız bizi hala emekli sandığına bağlı çalışıyoruz zannediyor. Daha bir çok sorunumuz var.Fakat onlarla başınızı ağrıtmak istemiyorum..
Bizlerden bu ara yoğun mail alabilirsiniz.Lütfen kusura bakmayın.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı norm kadrosunun yarısıyla çalışmakta iken bizlere kadro vermekte bu kadar çekince niye!
Sonuç olarak istediğimiz çözüm, ilçelere çekilmemiz ve bize kadro verilmesidir..
Sayın Ali Bey bizlerin de sesi olursanız bizleri çok mutlu edersiniz.”

Okurumuzun mektubu böyle. Köye mühendis, veteriner, teknik eleman göndermek elbette önemli, fakat daha da önemlisi onları orada güvencesiz, umutsuz bırakmamaktır. Umutsuz, güvencesiz ve geleceğinden emin olmayan personelin verimli ve yararlı çalışması mümkün değil.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. metin aksoy 1 Haziran 2010 - 13:40 - Yanıtla

    Teşekkürler Ali Bey.

  2. ferman yıldırım 1 Haziran 2010 - 12:50 - Yanıtla

    SAYIN TARIM DANIŞMANI KARDEŞLERİMİZİN AKLI ÇOCUKLARINDA, AKLI EŞLERİNDE,AKLI GERİDE BIRAKTIKLARINDA İSE NE DERECEDE VERİMLİ OLUR.AİLE BİRLİKTELİKLERİ SAGLANMALI, YARIN BUNLARIN ÇOCUKLARI OLACAK HANGİ OKULA GİDECEKLER,YA DEVLET BU ARKADAŞLARIMIZI GÖREV YAPTIKLARI YERLERDE LOJMAN, MAAŞ İYİLEŞTİRMESİ,EŞİYLE YAKIN YERDE GÖREV YAPMA GİBİ KONULARDA İYİLEŞTİRME YAPMASI GEREKİYOR.BİR ARKADAŞIMIZ TARIM BAKANLIGINDA VEYA DSİ DE ZİRAAT MÜHENDİSİ 2000 TL NİN ÜSTÜNDE MAAŞ ALIYOR ÖBÜR TARAFTA AYNI ÜNİVERSİTE AYNI BÖLÜM MEZUNLARI VE MAAŞLARI ARKADAŞLARININ YARISI MAAŞ ALAN TARIM DANIŞMANI OLARAK KÖYLERE GÖNDERİLEN ARKADAŞLAR.BU ARKADAŞLARIMIZIN DURUMU İYİLEŞTİRİLİRSE YENİ KÖY ENSTÜTÜLERİNİN BOŞLUGUNU DURDURURLAR.GÖREV YAPTIKLARI YERLERDE ÇOK VERİMLİ ÇALIŞMALAR YAPIYOR BÜTÜN ARKADAŞLAR.AMA DEVLET DE BU ARKADAŞLARA SAHİP ÇIKMASI GEREKİYOR.BU ARADA KÖYLERDE ÇALIŞAN BÜTÜN TARIM DANIŞMANI ARKADAŞLARA BAŞARILAR DİLERİM.

  3. cancan 1 Haziran 2010 - 13:03 - Yanıtla

    merhaba,
    4bli calisan arkadaslarda tayin hakkı yok becayis imkanı var ama suana kadar bunu yapabilende olmadı.çünkü şartları çok zor.
    aynı ilde farkli ilcelerde gorev yapan karı koca 4bliler gorev yerinde ikamet zorlamsı nediyle bir araya gelemiyorlar.aile butunlugu nerede kaldı.benim ilcemde kendi evim var ama gorev yaptiğim beldede ikamet etmem gerektiği icin 5 km mesafe için kirada oturuyorum.bu çagda gorev yerinde ikamet dayatmasını aklım yuregim almiyor.bu sekilcilik degildirde nedir.gorev yerinde kalıyormuyuz diye bazı illerde jandarma ile baskınlar yapıldı evlerde fotolar alındı sanki sucluymusuz gibi!!!
    bakanlık mustesari kadın ciftcileri degil ziraat muhendislerini egitmek gerek demisti bir toplantida buda bizlere bakıs acisini gosteriyor.bizler genc muhendis ve veteriner hekimler meslegimizi layıkıyla yapıiyoruz ciftciler bizim oldugumuz yerde inanin gercekten mutlu ayrılıyorlar.onlar bizlere guveniyor inaniyor ama bakanlıgımız bizleri surekli kucumsuyor.genclere ve genclige yapilan hic bir yatırım karsiliksiz kalmaz.Ali Bey teşekkürler.iyiki varsınız…

  4. halime duyar 2 Haziran 2010 - 15:32 - Yanıtla

    iyi günler ali bey yazmış olduğunuz yazıdan dolayı size çok teşekkür ederim. problemlerimizin önemsenmiş olup sizler tarafından dile getirilmesi bizleri çok mutlu etti. gerçekten problemlerimiz çok ciddi boyutlara ulaştı.
    ben bunları size 3 yıl boyunca kızından ayrı kalmış olan, ne ii gününde nede kötü gününde çocuğumun bana ihtiyacı olan zamanlarda yanında olamayan bir anne olarak yazıyorum.
    diğer arkadaşlarım size köydeki şartları anlatmışlardır ben bunları tekrar dile getirmek istemiyorum. o şartlara ben ekmek kavgası yüzünden katlanmak zorundaydım ama kızıma yaşatmak istemediğimden 3 yıl boyunca sadece hafta sonları görebildim. gece yarısı kalbiniz çarparak uyandığınızda acaba hasta mı ateşi mi var ağlıyor mu diye düşünmenin ne kadar yıpratıcı bir süreç olduğunu ancak benimle birlikte bunları yaşayan arkadaşlarım bilebilir.
    şartlarımızda biraz iyileştirme yapıp zorunlu tayin yönetmeliğine tabii olan eşler için bizlere tayin hakkı verildi 3 sene geçtikten sonra bende o gruba giriyordum. ocak 2010 tarihinden itibaren kendi memleketimde çalışmaya başladım.
    ne güzel kavuşmuşsunuz dediğinizi duyar gibi oluyorum ama öyle omadı geldiğimden beri psikologtayım kızım o günleri unutamıyor davranışları değişti. bu sancılı süreç problemleri doğurmaya devam ediyor. psikoloğun söylediği sizden ayrı geçirdiği 3 yıl çocuğunuzda çok derin yaralar açmıştır düzelmesi uzun zaman alabilir. peki bunun hesabını kim verecek… köylerde dizinizin dibinde mühendisiniz veterineriniz diyerek kazanılan bir kaç oy bu kadar yaşananın hesabını verebilir mi çok merak ediyorum
    tamam iş sahibi olduk sokakta gezen bir sürü işsiz var (biz problemleri dile getirdiğimizde bize böyle söyleniyorda) ama ben bu işe kpssyle bileğimin hakkıyla girdim dayım olduğu için değil. tabiiki özlük haklarımın düzeltilmesini istemem en doğal hakkım. yada ben öyle düşünüyorum?
    umarım bu olayın peşini bırakmazsınız ben kavuştum yavruma dün gece gök gürlediğinde yanındaydım sarıldım korkma yanındayım diyebildim tamam sancılı bi süreç iz bıraksa da yavrumun yanında olduğum sürece aşabilirim ya kavuşamayanlar ne olacak daha derin yaralar açıldığını bilip dışardan izlemek gerçekten çok zor arkadaşlarımı arayamıyorum bile nasılsın diye çünkü biliyorum nasıl olduklarını canlarının nasıl acıdığını.
    ben duyarlılığınız için size tekrar teşekkür ediyor,
    çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

  5. Orhan Şahin 21 Haziran 2010 - 10:34 - Yanıtla

    Kanunen şartlar ve durum nedir bilemem ama köylere danışman olarak alınana ve ikamet şartı konulan kişler ilçe tarım müdürlükleründe hizmetli gibi çalışıyorlar. Dediğiniz gib ikamet şartı aranan kişilerin çoğu beklide görev taptığı köyü bilmiyor. Bir tarafta anlatılanlara baınca hangisinin gerçek olduğuna inanacağımız şaşırıyoruz doğrusu..

  6. hurkan tekin 12 Temmuz 2010 - 05:03 - Yanıtla

    arkadaşlar bu targel uygulaması dünyada hangi ülke uyguluyor türkiyeden baska merak eddim

Tarım: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler