Elektrikli traktörün pili 50 bin dolar

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Elektrikli traktörün pili 50 bin dolar

30 Temmuz 2019

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 25, 2024

  • Türk Traktör’den ilk elektrikli traktör

    Türk Traktör’den ilk elektrikli traktör

    5 Mart 2024·

Elektrikli traktörün pili 50 bin dolar

Türkiye’nin ilk yerli üretim elektrikli traktörün prototipi üretildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Polatlı’da Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği geleneksel 69.Hasat Şenliği kapsamında elektrikli traktörün tanıtımını ve ilk deneme sürüşünü yaptı.

Çiftçinin en önemli girdi maliyetlerinden birisi olan mazottaki yüksek fiyat dikkate alındığında tarım sektörü açısından önemli bir girişim. Dünyada da bu konuda çalışmalar yapılıyor. Dünyanın dev traktör üreticisi John Deere bu konuda ilk çalışmayı yapan firma. Fakat piyasaya çıkarmadı. Massey Ferguson ve Fendt traktörlerinin üreticisi AGCO Grubu bünyesindeki Alman Fendt’in geliştirdiği elektrik ve pille çalışan traktörü Eylül 2017’de tanıtıldı. Fakat satış fiyatı açıklanmadı.Denemeleri sürüyor.

Maliyetler düşecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, test sürüşünü yaptığı elektrikli traktörle ilgili şu bilgileri verdi: “Bugün Türk tarımı adına gurur verici bir adım atıyoruz. Türkiye’nin ilk yerli üretim elektrikli traktörün tanıtımını ve deneme sürüşünü yaptım. 45 dakika şarj süresi ile 7 saat aralıksız çalışabilen bu traktörümüz inşallah seri üretime hazır. Ses yok, gürültü yok. Yüzde 95 yakıt tasarrufu sağlayan elektrikli traktörün çiftçilerimizin maliyetlerini düşüreceğine inanıyorum.”

Mazot derdi bitecek

Elektrikli traktörle ilgili çalışmaları Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli geçen Kasım ayından bu yana konuşmalarında bir kaç kez anlattı. En detaylı bilgiyi 26 Mart’ta yerel seçimden önce Manisa Alaşehir’de katıldığı mitingde verdi.

Ekrandan ilk kez elektrikli traktörün görüntülerini gösteren Pakdemirli şunları söyledi: Tarım ve Orman Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı ve gizli tuttuğumuz bir projemiz vardı. Alaşehir’deki bu coşkuyu görünce ben buradan ekrandan göstereyim istedim. Bu traktör dünyada bir ilk. Yerli ve milli.Elektrikli tamamen elektrikli. Günlük 7 liralık şarjla 8 saat çalışacak bu traktör. Prototipimiz seri üretime hazır. Hep ne diyoruz onlar konuşur biz yaparız. Burada direksiyonda ben varım. Son derece ekonomik olacak ve çiftçimizin artık mazot derdi bitecek. Debriyaj yok,ara gaz yok. Hiç bir şey yok.İnşallah seri üretime geçelim. İlk seri üretimden çıkan traktörü de birlikte Alaşehir’de tarlada deneriz.”

Seri üretime hazır

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli sosyal medyadan önceki gün yaptığı paylaşımda Türkiye’nin ilk yerli ve milli elektrikli traktörünün seri üretime hazır olduğunu yazdı. Pakdemirli, traktörün 45 dakika şarj süresi,20 lira maliyetle 7 saatlik çalışma,105 beygir gücü ve yüzde 95 yakıt tasarruflu olduğunu açıkladı.

Proje ortağı ve uygulayıcısı Önder Yol

Elektrikli traktör üretim projesi Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü(TAGEM) Projesi olarak İstanbul Teknik Üniversitesi’nin katkıları ile gerçekleştirildi. Projenin ortağı ve uygulayıcısı ise DMA(Derindere Motorlu Araçlar), OveO Enerji Depolama Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Önder Yol.

Elektrikli araçlar konusunda dünya çapında uzman olan ve Çin ile işbirliği yaparak bu alanda önemli çalışmalar gerçekleştiren Önder Yol, Çiftçi TV’ye proje hakkında özetle şunları söylüyor:

” Elektrikli traktör projesi Bakan Pakdemirli’nin projesi. Geçen Kasım ayından itibaren konuşmalarımız başladı Tarım Bakanlığı ile daha sonra, TAGEM ile devam ettim.Bu bir araştırma geliştirme projesi olarak devam etti. Mart ayı içerisinde bitirdik. Şu anda geliştirmelerini,güzelleştirmelerini yapıyoruz.

Hedef yakıt masrafını sıfırlamak

Burada Tarım Bakanlığının, TAGEM’in bir öngörüsü var. Biz bu traktörleri 65 beygirlik,105 beygirlik ve 250 beygirlik üretmeyi düşünüyoruz. Üç etapta yapmayı düşünüyoruz. Bunları Tarım Bakanlığının TAGEM’in proje öngörüsündeki en kısa sürede gerçekleştirip prototiplerini tamamlayıp seri üretime geçiyoruz.

Normalde içten patlamalı motorlara karşı elektrik motorlarının çok ciddi bir güç ve randıman verisi var. Dolayısıyla bizim kaba hesaplamalarımıza göre, 1’e 20 ila 1’e 50 arasında yakıt tasarrufu var. Fakat bizim amacımız bu da değil. Bu büyük bir projenin parçası olarak bizim amacımız yakıt masrafını azaltmak değil,sıfırlamak. Normal traktörlerde biliyorsunuz bütün ekipmanlar hidrolikle çalışıyor. Biz hidroliği motordan değil,doğrudan bataryadan elektrik verdiğimiz için çok daha randımanlı çok daha güçlü olarak enerji,güç verebiliyoruz. Bu bir proje olduğu için ilerde inşallah hidrolikten tamamen çıkarıp elektrikli sisteme geçeceğiz. Bunun başlangıcını yapacağız.”

Elektrikli araçlar ucuz değil

Elektrikli araçlarla uğraşmaya 2006 yılında başladığını belirten Önder Yol, bir başka söyleşisinde “Elektrikli araçlar kesinlikle ucuz değildir. Normal araçlarla aynı fiyata olsun ve benzin yakmasın.Maalesef böyle bir dünya yok.Ama, yakında olacak. Elektrikli araçlar daha emekleme safhasında bunlar doğacak, büyüyecek, emekleyecek, yürüyecek ve ondan sonra koşmaya başlayacak ” diyor.

Traktörün pili 50 bin dolar

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin elektrikli traktörle ilgili twiter hesabından yaptığı paylaşıma yorum yapan İnovatif Girişimci Alphan Manas şunları yazdı: “Cumhurbaşkanımızın tanıttığı elektrikli traktör konusunda projeyi yapan arkadaşım Önder Yol ile görüştüm. Önder,teknoloji konusunda dünya ile yarışacak bilgi seviyesine sahip. Kullandığı pil 240 kwh’a kadar çıkıyor. Sadece pil maliyeti 50 bin dolar.Dolayısıyla devlet desteği şart.

Özetle, elektrikli traktör üretimi önemli bir girişim. Sadece maliyetleri düşürmek için değil çevrenin korunması, fosil yakıtlara bağımlılıktan kurtulmak için çok önemli. Fakat, hemen yarın “mazottan kurtulacağız,çiftçi pili şarj edip üretim yapacak” diye bir durum yok. Denemeler,seri üretim çalışmaları yapılacak. Çiftçilerin en çok merak ettiği; traktörün fiyatı ne olacak? Seri üretim ne zaman başlayacak ve kim tarafından üretilecek? Kullanılacak piller nasıl ve nerede şarj edilecek? Devlet elektrikli traktör alan çiftçiye destek sağlayacaksa, ne kadar destek verilecek? Bu sorulara yanıt verilmeli.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

  1. Mehmet Aygün 30 Temmuz 2019 - 11:02 - Yanıtla

    Çok güzel bir çalışma. Daha düşük güçlerde de üretilmeli.
    Vestel yerli madenlerimizden yerli hesaplı piller üretecekti.
    Onlardan bu konuda katkı istenmeli ve pil maliyetleri düşürülmeli.

  2. eyup balta 30 Temmuz 2019 - 12:25 - Yanıtla

    ya o da olur tabide sen önce eldeki olan mazotlu traktörü çalıştırtsana mazot fiyatı senin elinde değilmi çiftçinin kapısının önünde traktör varken traktör satmak çok mantıklımı yanii koyun can derdinde kasap yağ….

  3. Kadir 30 Temmuz 2019 - 13:13 - Yanıtla

    Öncelikle pil maliyeti 10 kat düşürülmeli toplam maliyet ise 17 kat aşağıya cekilemeyecek seri üretime geçilsin yaptıkları işten eminsen gerisi teferuattır

    • Eyüp DURCAN 15 Ağustos 2019 - 20:00 - Yanıtla

      Helal olsun! Yorumcu dediğin böyle zeki olmalı. değil 50 bin dolara, 10 bin dolara bile mal olan bir bataryayı
      kullanan traktör ölü doğum demektir. Yeri tarla değil Devrim marka otomobilin atıldığı ÇÖPLÜKTÜR.
      5 bin dolar maliyetle üretime alınan pil ise dünyada açlık sorununun sona erdiğinin MÜJDESİDİR.
      Böyle bir batarya ile üretilen enerji ile her yere tatlı su pompalanabilir. Üretim patlaması olur. Gübre ve yem üretimi çok çok çok ucuzlar. Seraları ısıtmak çoook ucuzlayacağından her ürünü her mevsimde üretmek sorun olmaktan çıkar. En kaliteli lezzetli et, sebze, meyve ürünleri sadece zenginlerin sofralarını süsleyen şeyler olmaktan çıkar. Garip gureba da en kaliteli antrikot, şiş, ızgara ve daha akla ne gelirse sık sık yeme imkanına kavuşur.
      Dilerim bu gelişmeler 2 bin 25 yılına kadar gerçekleştirilir.

  4. Yusuf Çakır 30 Temmuz 2019 - 21:41 - Yanıtla

    Beki başkanım bu billerin ömrü ne kadar olaçak 2 veye 3 yılda biterse tassaruf degil tamamen zarar ederiz 50 bin dolar bili bu makinanın. Yinede Türkiye mühendislerini tebrik ederim başarılarını dil
    erim.

  5. Yusuf Çakır 30 Temmuz 2019 - 21:41 - Yanıtla

    Beki başkanım bu billerin ömrü ne kadar olaçak 2 veye 3 yılda biterse tassaruf degil tamamen zarar ederiz 50 bin dolar bili bu makinanın.

  6. David nicholas 31 Temmuz 2019 - 21:13 - Yanıtla

    Pil ömrü 15 senedir .
    1 pil 277.500 TL dir . 50.000 dolar.
    Günlük yakıt ihtiyacı 67 Tl. dir.
    Zaten günümüz şartlarında alınan mazot miktarı bu kadardır. 15 sene sonra dolar kuru artmayacakmı. En azından iki katı olur. O zaman günlük yakıt ihtiyacı 140 TL. Civarı olur. Yani , kimse aptal değil. Hiçbir çiftçide bu kadar pahalı olan bir pili almaz. Alamaz.
    Bu aslında 15 yıllık yakıt parasını iki misli olarak geri vermeye benziyor. Çiftçi kardeşim tuzağa düşme. Hesap başka hesap.

    • Muammer 5 Ağustos 2019 - 18:58 - Yanıtla

      Yahu ne kadar çirkef bir insansiniz. İnsanlar yerli bir traktör olsun milletimiz rahat etsin diye yola çıkmış çabalamış belki birçok zorlukla karşılaşmış emek vermiş 6 ay içerisinde ortaya bir ürün komuş hiç olmazsa emeğe saygı gösterip tebrik edeceğinize, bir fitnenin peşine düşüp iftira atıyorsunuz. Hemde yalan yanlış bilgilerle. mevcut traktörlerden hiçbirisi günde 24 saat çalışarak 67 tl harcamaz yalan söylemeyin. Bir traktör bu söylediğinizin en az 10 katından fazla yakıt tüketir. Heykel yapsa alkışlardınız, bi bitmediniz be.

      • bir çevreci 19 Nisan 2022 - 16:52 - Yanıtla

        2022 oldu çıkmadı ki bunun şarj dolumu da elektrikle ve özel sistem yerleştiricek eve galiba şarj etmesi için. onun yerine aracın tepesinde güneş pilleri olsa ve devre açık olsa, arabanın şarjı bittiğinde güneş pili ile aracın pili arasındaki o devre açılsa ve depolanan enerji araç piline aktarılsa çiftçi ev elektriğindeki eşşek yüklü faturadan da kurtulur traktörü de hep ve heryerde şarja müsait olur. lityum pilin masrafı düşmeyebilir belki ama teorimle şarj maliyeti sıfırlanır. çevraci olarak tebrik ediyorum ama eksik çok. çiftçi kazancı kesinleşmedikçe bu tür şeylere girişemez. zaten çok az kazanıyor.

    • Erhan Uludağ 31 Ekim 2019 - 13:39 - Yanıtla

      Yerli traktör diyolar pili 50 bin dolar diyolar dolar sahi bizim para birimimiz neydi ya dolar mı nasıl yerli oluyor o zaman birileri yapmış pili sen satın alıyorsun sonra hepsini bir araya getirip yerli diyorsun
      O traktör parçalarını bana verin toplayamaz isem namert im
      Yani şunu söylüyorum o pili kendi madenlerin ile üretecek mühendisleri yetistiremedigin sürece benim gözümde hiçbişey sinir nokta

      • Bilal 19 Ekim 2020 - 12:01 - Yanıtla

        Tamam hadi onu da sen üret. Sen de bir işe yara. Herşeyi devletten bekleme.

  7. ramazan 2 Ağustos 2019 - 12:42 - Yanıtla

    yahu hemen muhalefete başlamışsınız. daha deneme aşamasında. Elbette ucuza mal edebilmek için gerekli çalışmalar yapılacaktır. maliyet yüksek olursa devlet desteği olacaktır mutlaka… acele etmeyin bakalım….

  8. Akin 15 Ağustos 2019 - 13:12 - Yanıtla

    Pil nasil 50 bin dolar oluyor? Cok pahali degil mi? Ithal oldugu icin mi? Yerlilestirilse fiyati duser belki.

  9. burhan ekıncı 16 Ağustos 2019 - 14:18 - Yanıtla

    hemen serı urtıme gecılmelı fıyatıda uygun olmalı kı tarım gırdılerı dussun devlet tesvık de çok önemlı fıyatıda uygun olursa arza çok vermese çooook guzel olur ben hemen tarım yapmak ıçın koye gıderım

  10. Hamza 23 Eylül 2019 - 01:25 - Yanıtla

    Yerli üretim ise neden dolar ile satılıyor ben burdan Türk lira sının değersiz olduğunu çıkartmaktayım

  11. Ahmet Mehmet Süreyya 1 Aralık 2019 - 22:09 - Yanıtla

    240kwh lik bataryayı 45 dakikada şarj etmek demek şebekeden saatte 320kw güç çekmeniz demek. 3 faz kullansanız bile faz başına 1000A eder kayıpları da düşünürsek. Bu nasıl olacak. Hadi 240kw a kadar çıkıyor dedikleri için bunu çok büyük olanlar için söylediklerini varsayalım . Bu traktöre 10 da birini mi koyacaklar. O da 100A eder. Ayrıca 105 beygir 81KW eder. Bunu 7 saat ( bu haberde 8 diyor sonra 7 olmuş) ortalama üçtebir güçte kullansanız 81×7/3=189kwsaat eder. Eğer 240kwh lik bataryayı buna koyacaklarsa ve 7 saat kullanılacaksa bu bir şarj 240kwh elektrik maaliyeti (kayıplar hariç) 50 kuruştan, ki bu da ev için şu anda 59 kuruş galiba artı ıvır zıvır vergiler vs., 120Tl eder. Bu haberde 7TL deniyor, 20 TL diyorlar şu anda. Nasıl bir hesap. Birileri açıklasa da anlasak. Güneş enerjili sistem kursak 55kw lik güneş paneli ile 5 saatte şarj edebiliriz. Bu kadar gücün kurulum maaliyeti de çok. Anlamadım gitti.

    • Muvaffak GÖZAYDIN 5 Mart 2020 - 23:54 - Yanıtla

      Elektrikli Traktör super bir hadise .

      Ahmet Bey verdiğiniz rakamlar yanlış .
      240 kwh ile uçak uçurursunuz . Çok büyük bir kapasite .
      Traktörler 25 veya 50-60 kwh a kadar çıkar .

  12. İsmet yazıcı 5 Ocak 2020 - 08:25 - Yanıtla

    Cânım münâkaşayı mahal yok;
    Seni almaya zorlayan yok.
    Alma kendi traktorunu kullan.

  13. yener 20 Şubat 2020 - 18:46 - Yanıtla

    bu yapılanlar çok güzel, düşünülenler ondanda güzel. ancak ortada bir gerçek var bizim çiftçimizin 2025 leri bekleyecek kadar çok zamanı ve parası yok, bu nedenle çalışmalar devam ederken çiftçimiz içinde bayağı ucuz mazot desteği verilmeliki hali hazırdaki çiftçimiz o günleri görebilsin. yok bu şekilde devam ederse bu günkü çiftçi o güne kadar dayanamaz ve satar, satın alan ağalar da aldıkları elektirikli traktörlerle bu günün çiftçisini asgari ücretle çalıştırırlar. biraz gerçekçi olmak lazım.

  14. Muvaffak GÖZAYDIN 5 Mart 2020 - 23:46 - Yanıtla

    Elektrikli Traktör super bir hadise .

    Kusura bakmayın bir traktörü elektrişklşi hale getirmek pek öyle maharet değil .
    ABD de çiftçiler kendileri bile elektrikli hale getiriyor .
    Batarya 50.000 $ değil .

    14 yıl evvel evet 1 kwh lık batarya 1.000 $ idi .i 50 kwh lık da 50 x 1.000 = 50.000 $ idi .
    Son olarak fiatlar 100-120 $ a kadar indi.
    25 kwh lık bir traktör 25 x 120 = 3.000 $ dır . 50 kwh lık ise 6.000 $ . Nerden çıktı o 10-15 yıl evvelki fiatlar . Halkı ürkütmeyelim .

  15. Faro 6 Haziran 2020 - 12:56 - Yanıtla

    E bre baba bre baba

  16. Veli kocabaş 30 Temmuz 2020 - 16:12 - Yanıtla

    100 dekar 500 ve 1000 dekar hatta daha büyük araziler için uygun.
    Bu gibi büyük çiftçiler zaten dönüm başına aldığı teşvik yetiyor. ( ekşip dikmesede kurtarıyor )
    Bizim Isparta da 15 dönüm 30 dönüm 60 veya en çok 100 dönüm elma üreticisinin arazisi var.
    Üstelik 3 günde 5 günde hava şartlarına göre en geç 10 / 12 günde traktörü ike bahçesini ilaçlamak zorunda.
    Hem ilaç maliyeti hem yakıt maliyeti yanında dönüme verilen teşvik komik bir rakamda kalıyor.
    Yani küçük ve orta ölçekte çiftçilik meyvecilikle uğraşan çiftçikerimiz için 60/ 80 beygir gücünde traktörlerde üretilmesini arzu ediyoruz.
    Şuana kadar emeği geçen sayın Cumhurbaşkanımız, Tarım Orman bakanımız ve ilgili yetkili herkesten Allah razı olsun.
    Kadir şinas çiftçilerimiz sizleri dünya var oldukça hep hayırla yâd edecektir.

  17. İsmail Hayat 17 Ekim 2020 - 22:34 - Yanıtla

    Negatif görünümlü Başlıktan dolayı yıldız düşük. Traktörler aslında toprağı sertleştiriyor ve verim azalıyor. Bu konuda da bir haber yapmanızı tavsiye ederim.

  18. Orhan 8 Kasım 2020 - 21:59 - Yanıtla

    Peki bu kadar niye pahalı bataryalari akü ile olmuyor mu çalıştırsaniz
    Ayni tas aynı hamam

  19. Eyp 4 Şubat 2021 - 15:19 - Yanıtla

    Pekala bu traktörde kaç volt motor var acaba bilen varmı arkadaşlar

  20. mustafa şahin 18 Temmuz 2021 - 10:57 - Yanıtla

    araba aküleri çok daha ucuzken neden traktör aküsü bukadar pahalı BOR Madenimiz var bununla çok ucuza daha kaliteli yapılabilir biraz daha çalışma LÜTFEN

  21. Ne mutlu Türküm diyene 7 Haziran 2022 - 21:25 - Yanıtla

    Eletrikli traktör nerde kaldı aloooooo.
    Mazoda hergun zamm geliyo..sene 2022..sizi 2019 da paplasmistiniz bunu yalanmı soylediniz.

En Son Yayınlanan Makaleler