Cumhurbaşkanı Erdoğan’a göre kırmızı et ve şekerde sorun yok

·

31 Mart 2022

·
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a göre kırmızı et ve şekerde sorun yok

31 Mart 2022

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Özbekistan dönüşü gazetecilere açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kırmızı et ve şeker ile ilgili önemli bir sorun olmadığını iddia etti.

Gıda güvenliği noktasında hiçbir sorun olmadığını belirten Erdoğan: ”Buğdayda biraz sıkıntımız vardı. Nitekim bu sıkıntı da büyük ölçüde aşılmış vaziyette. Yani bizim şu anda silolarımızda bir sıkıntı yok. Ama biz daha da takviye alalım diyoruz.” dedi.

Kırmızı ette önce iç piyasa sonra ithalat

Kırmızı eti fırsata dönüştürmek isteyen bazı fırsatçılar olduğunu belirten Erdoğan: “ Bu konuyla ilgili Tarım Bakanımla konuştuk. Dedik ki, elimizdeki, TİGEM( Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü) çiftliklerimizdeki kesimlik hayvanları bir an önce keselim ve bu ramazan ayında bir defa evlere kıymada, kuşbaşında ucuz et girme imkanı olsun. Bu arada da yine belki duruma göre Türkiye’nin dört bir yanına ekiplerini gönder, elinde kesimlik hayvanı olanlardan biz bu hayvanları da alalım. Yine ithal noktasında da ramazan sonrasına yönelik bir adım atmış olalım. Çünkü biz vatandaşımıza ucuz et yedirmekte kararlıyız. Kıymada, kuşbaşı ette bunu başarmamız lazım dedik. Karkas olarak getirirsek karkas ette de bu adımları atabiliriz dedik. Tarım Bakanımız önce ülkemizin dört bir yanında çalışmasını yapacak, ondan sonra da ithalde de neler yapabiliriz, bunun üzerinde de ayrıca çalışmasını sürdürecek.” dedi.

Şekerde pahalı fiyat uygulaması yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şeker fiyatının pahalı olmadığını belirterek şu değerlendirmeyi yaptı: “Şekerde de biliyorsunuz fırsatçılar bazı yanlışlar yaptılar. Şekerle ilgili de gerek Türk Şeker gerek Konya gerek Kayseri buralarda yine adımlarını olumlu istikamette atacaklar ve bu fırsatçılara bu üç önemli merkez fırsat vermeyecek. Mümkün olduğunca Türk Şeker orijinli bir adımı inşallah şekerde de atacaklar. Bunun dışında da şu anda bizim şekerde ithale falan da ihtiyacımız yok. Mevcut imkanlar buna elveriyor. Fiyatlarda şekerde fena değil, yani şekerde öyle pahalı bir fiyat uygulaması yok. Bu da böyle devam ediyor. Ama şekerde fiyat piyasada balans ediliyor. Onun için de herhangi bir endişe taşımıyoruz.”

Karkas et ithalatı gündemde

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üzerinde durduğu iki önemli üründen birisi kırmızı et diğeri şeker. Kırmızı et konusunda öncelikle içerdeki hayvanların alımı, kesilmesi ve ramazanda fiyatın artmaması için çaba gösteriliyor. Fakat, ramazan sonrası için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da açıkladığı gibi karkas et de dahil ithalat seçeneği üzerinde duruluyor. Yani bir süredir ithalat gündemden düşmüşken yeniden kırmızı et ithalatı gündeme geldi. Ramazan sonrası için karkas et de dahil ithalat yapılacak görünüyor.

“Şeker pahalı değil” dediği gün şekere zam geldi

Şeker konusunda ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “şekerde pahalı fiyat uygulaması yok” dediği gün Türk Şeker yüzde 31 zam yaptı. Özel sektör fabrikalarının şekerin 50 kiloluk çuvalını 570-600 lira aralığında satarken, Türk Şeker yeni zamlarla aynı şekeri 550 liradan satmaya başladı. Şu anda şeker ithalatı gündemde değil ama eldeki stokların yeni sezona kadar yeterli olmayacağı da sektör tarafından dile getiriliyor.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler