20 tarım ürününe ihracat kısıtlaması geliyor

Tarım Haberleri

·

27 Ocak 2022

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

20 tarım ürününe ihracat kısıtlaması geliyor

27 Ocak 2022

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 23, 2024

Resmî Gazete’de yayınlanan tebliğ ile 20 tarımsal üründe dönemsel ihracat düzenlemesi Tarım ve Orman Bakanlığına verildi. Bu düzenleme ile gıda fiyatlarını düşürmek için 20 üründe ihracatın belli dönemler kısıtlanacağı iddia ediliyor.

Bir süre önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekilleri ile yaptığı toplantılarda gıda enflasyonunun düşürülmesi için tarım ürünleri ihracatına kısıtlama gündeme gelmişti. Bun konuda iktidara yakın gazeteler de haber yapmış, yazılar yazılmıştı.

İhracata miktar kısıtlaması

27 Ocak 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayınlanan “Bazı Tarım Ürünlerinin İhracatına İlişkin Tebliğ” 1995 yılında Tansu Çiller hükümetinin aldığı 95/7623 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararına dayandırılıyor.

Tebliğin atıfta bulunduğu Bakanlar Kurulu Kararı’nın 3. Maddesinin c fıkrasında “Gerektiğinde ihracatı müsaadeye veya kayda bağlamaya, ihracatta miktar kısıtlaması uygulamaya” düzenlemesi var.

İhracat düzenlemesi ile Tarım Bakanlığı’na geçen ürünler şunlar: Patates, domates, kuru soğan, kuru sarımsak, elma, kornişon hıyar, fasulye, zeytin, patlıcan, sivri biber, kırmızı mercimek, portakal, mandarin, limon, karpuz, adi fasulye, zeytinyağı, beyaz et, yumurta, tereyağı.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

  1. Aydın Şener 27 Ocak 2022 - 11:03 - Yanıtla

    Yazıda bahsi geçen 20 ürünün ihracatının kısıtlanmasında Tarın ve Orman Bakanlığı değil Ticaret Bakanlığı yetkili kılınmıştır.
    Tebliğin yürütme ile ilgili son maddesinde bu durum açık olarak belirtilmiştir.

  2. Güven Durmaz 29 Ocak 2022 - 00:59 - Yanıtla

    Destekliyorum.
    Milli Servet kendimiz tüketelim.

  3. Ali YAYCIOGLU 9 Şubat 2022 - 10:29 - Yanıtla

    ÜRETİCİ LİMON AĞACIN ÜSTÜNDEYKEN AĞACI KESİYOR, İHRACATINA KOTA GELİYOR? BU İŞLERİN ANLIK DEĞİLDE EN AZINDAN BİR KAÇ YILLIK PLANLAMA İLE YAPILMASI ÜRETİCİLERİN YETERSİZ OLAN ÇEŞİTLERE YÖNLENMESİNİN DESTEKLENMESİ KANAATİNDEYİM.

: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler