Pakdemirli’den itiraf; “karkas etin maliyeti 45, satış fiyatı 43 lira”

Tarım Haberleri

·

30 Haziran 2021

·
Pakdemirli’den itiraf; “karkas etin maliyeti 45, satış fiyatı 43 lira”

30 Haziran 2021

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Hayvancılık yapanlar çok zor durumda. Süt hayvancılığı yapan da, besicilik(et hayvancılığı) yapan da çok büyük sıkıntıda. Yem fiyatı son bir yılda yüzde 60-70 zamlanırken, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin açıklamasına göre son 19-20 ayda karkas et fiyatı sadece yüzde 11-12 arttı. Bakan Pakdemirli maliyeti 45 lira olan karkas etin kilosunun 43 liradan satıldığını itiraf etti.

Habertürk TV’de Serap Belet’in sorularını yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli et ve süt fiyatları ile ilgili bir soruya verdiği yanıt aynen şöyle; “Türkiye’nin bugün ithalatla ilgili bir gündemi yoktur. İthalatla ilgili bir problemi yoktur. Gündemi de yoktur.

Ben size söyleyeyim. Besilik ve kasaplık ithalatı 2018 yılında 1.5 milyon başa yakındı. Bugün tahmin ediyorum besilikle alakalı geçen ay itibariyle 7 bindeydik. Yani bunlar da mücbir sebeplerden değil, bazı ihtiyati sebeplerle yani ahırların boş kalmaması için yapılan işlerden dolayı. Yani bunlara da Türkiye’nin ihtiyacı yok. Ama, pandemi dönemi ihtiyati davranmak. Yani bugün itibariyle Türkiye’nin ithal et gibi bir problemi yok. Üreticimiz üretiyor.

Son 20 ayda et fiyatı yüzde 11-12 arttı!

Son 19-20 ayda etteki fiyat artışı yüzde 11-12’dir. Bakın kasaptaki etteki artış yüzde 11-12’dir. En iyi regüle edilen fiyatlardan bir tanesidir aslında. Yeni yeni de et üreticilerimiz para kazanmaya başladı ve sürdürülebilir bir şekilde bu işi sürdürmeye çalışıyorlar aslında.

Bugün karkas et fiyatları, maliyetler 45 lira civarında, hatta mecburen bugün ortalamada 43 liradan üreticimiz kestirmek durumunda kalıyor. Kurbana doğru da gidiyoruz. Biraz bolluk da olduğu için, kurban ve kurbanı takip eden en az iki ay daha, biz fiyatlarda herhangi bir yukarı yönlü yükseliş beklemiyoruz.

Yem fiyatları yüzde 10 düştü

Süt fiyatı ile ilgili ertelenmiş bir zam vardı. O ertelenmiş zam yapıldı ama bu ertelenmiş zammı yaparken de şöyle bir öngörüde bulunduk. Dedik ki evet piyasaları regüle ettik. Toprak Mahsulleri Ofisi üreticiyi, çiftçiyi memnun etti. Şimdi tüketiciyi memnun edecek bir tedbir, et ve süt fiyatının fırlamaması maksadıyla, çünkü bütün emtialar arttı, bütün emtialarda belki yüzde 100’e varan artışlar oldu. Rafa yansımaması için biz dedik ki, Toprak Mahsulleri Ofisi olarak ayda 200 bin ton başta üreticilere ve yem sanayicilerine olmak üzere mısır ve arpa vereceğiz. Bunu da sabitlenmiş fiyatlardan vereceğiz. İki haftada yem fiyatları yüzde 10 düştü. Bunun sebebi şu, süte ve yeme de pozitif yansıyacak.

Süt üreticileri üç aşağı beş yukarı para kazanabilecek

Sütte yeni geçilen Süt Konseyi’nin bir fiyatı vardı. Bunda biraz hafif memnuniyetsizlik vardı. Ama süt üreticileri de yem fiyatlarını takip ediyorlar. Onların da üç aşağı beş yukarı para kazanabileceği 1.30’a yakın bir yem rasyosu tutturabileceği bir noktaya gelmiş oldu. Böylece üreticiyi memnun edeceğiz ama tüketiciyi de memnun edecek tedbirler almamız gerektiği zaman Toprak Mahsulleri Ofisi üzerinden o tedbirleri de alıyoruz.”

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler