Çiftçiye hem destek hem ithalat sopası olmaz

Tarım Haberleri

·

26 Mart 2020

·
Çiftçiye hem destek hem ithalat sopası olmaz

26 Mart 2020

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli NTV’de katıldığı programda çiftçiye 1.8 milyar liralık desteğin 27 Mart itibariyle ödeneceğini açıkladı.

Çiftçinin 2019 üretim yılına ait desteklerin ödeneceğini açıklayan Pakdemirli, aynı zamanda buğday ve ette gerekirse ithalat yapılacağını belirterek çiftçiye İthalat sopasını da gösterdi. Böyle bir dönemde üretim için çalışan çiftçiyi ithalatla korkutmak doğru değil. İthalat değil üretim odaklı bir politika uygulanmalı.

Hangi destekler ödenecek?

Pakdemirli’nin açıklamasına göre, mazot ve gübre desteği 20 ilde 1 milyar 145 milyon lira, anaç koyun keçi desteği 80 ilde 580 milyon lira hububat, baklagil desteği 14 ilde 120 milyon lira, dane mısır isteye 6 ilde 20 milyon lira hayvan hastalıkları tazminatı 68 ilde 16 milyon 200 bin lira, tiftik için ilave desteği 3 ilde 226 bin lira 27 Mart itibari ile TC kimlik numarasına göre ödemelere başlayacak.

“Stoklar yeterli ama ithalat yapılabilir“

Tarım ve orman Bakanı Bekir Pakdemirli ayrıca Türkiye’nin buğday bakliyat ürünlerinde yeterli stok olduğunu ancak daha fazla ihtiyaç olursa İtalat için Cumhurbaşkanlığına gerekli başvurunun da yapıldığını anlattı. Pakdemirli çiftçilerin tarlasına ulaşabilmeleri için içişleri Bakanlığının bir genelgeyi yayınladığını ve üretimin devamlılığı açısından çalışmaları sürdürdüklerini belirtti.

“Depolar et dolu, fiyat artarsa gereği yapılacak“

Et ile ilgili de açıklamalarda bulunan Pakdemirli, ithalatı durdurduklarını, Et ve Süt Kurumu’nun depolarının etle dolu olduğunu o konuda bir sıkıntı yaşanmayacağını ancak fiyatlar arttığı taktirde ithalatı da gündeme alabileceklerini vurguladı.

İthalat kolay değil

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yaptığı açıklamalarda özellikle et ve buğdayda ithalat seçeneğini dile getirmesi açıkçası böyle bir dönemde üreticinin moralini bozacak nitelikte. Bu zor şartlarda çiftçi üretim yapmaya çalışırken ithalat sopasını göstermek doğru değil. Kaldıki ithalat yapmak da kolay değil. Türkiye’nin en fazla buğday aldığı Rusya tahıl ihracatını 10 gün süreyle durdurdu. İthalat değil üretim odaklı çalışmalıyız.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler