Buğday verimi düştü, fiyat arttı

·

27 Haziran 2019

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Buğday verimi düştü, fiyat arttı

27 Haziran 2019

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Buğday verimi düştü fiyat arttı

Hasadın yüzde 25’i tamamlanan buğdayda Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde verimin yüzde 30-40 oranında düşük olması özellikle makarnalık buğday fiyatında artışa neden oldu. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin makarnalık buğday için açıkladığı ton başına 1450 liralık fiyat 1750 TL’ye kadar çıktı. Toprak Mahsulleri Ofisi, fiyat artışı devam ederse müdahale edecek.

Sektör temsilcileri ile toplantı yapıldı

Toprak Mahsulleri Ofisi’nde Un, makarna ve bulgur sektörü temsilcileri ile yapılan
toplantıda fiyatların yapay olarak yükselmesinin üreticiye de sanayiciye de yaramadığı, aracıların haksız kazanç sağladığı iddia edildi.

Toplantıda, sektör temsilcileri tarafından bu sezon hasadın ötelenmiş olmasından kaynaklı olarak özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde hızlı fiyat artışlarının endişe verici olduğu dile getirildi.

Müdahale edilebilir

Toplantıda fiyat artışının devam etmesi durumunda piyasaya müdahale edileceği de dile getirildi.

Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal, İç Anadolu ve Trakya’ da hasadın yeni başladığını ve burada verimlerin iyi olduğunu söyledi.

Güldal şu bilgileri verdi: “Son günlerde özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde iklimsel nedenlerle hasadın yoğunlaşamaması ve verim düşüklüğüne bağlı olarak suni fiyat artışları gözlenmektedir. Endişe edilecek herhangi bir durum yoktur. Trakya ve İç Anadolu Bölgesinde hasat yeni başladı, verim yönüyle olumsuz bir durum yok. Hasadın yoğunlaşması ile birlikte yaşanan suni fiyat artışları normale dönecektir. TMO bütün teşkilatıyla piyasaları yakından takip etmektedir.”

İthalat yapılabilir

Daha önce konuştuğumuz Ahmet Güldal hasat sürerken kesinlikle İthalat yapmayacaklarını belirtmişti. Ancak, aşırı fiyat yükselmesi durumunda bu seçeceğim de gündemde olduğunu yapılan konuşmada görülüyor.

Güldal’ın piyasaya müdahale edileceğini ima eden açıklaması şöyle: “Kuruluşumuz dilediği zaman sektörün ihtiyaç duyacağı buğdayı temin edecek kabiliyettedir. Hububat piyasalarını düzenlemek adına TMO stokları sigortadır. Bu doğrultuda stoklarımızı takviye etmek için gerekli yetkilendirmeler yapılmıştır. Üreticinin mağdur olmaması ve üretimde sürdürülebilirliğin sağlanmasının yanı sıra piyasa fiyatlarının tüketici aleyhine aşırı yükselmemesi için de ilgili bakanlıklarla koordinasyon içerisinde gereken her türlü tedbir alınabilecektir.”

Fiyat gevşedi

Toprak Mahsulleri Ofisi’nde yapılan toplantı ve sonrasındaki açıklama üzerine makarnalık buğday fiyatında bir gerileme görüldü.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler