Devlet eliyle “şarbon” ithalatı

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Devlet eliyle “şarbon” ithalatı

27 Ağustos 2018

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Şub 22, 2024

Devlet eliyle “şarbon” ithalatı

Et ve Süt Kurumu’nun Brezilya’dan ithal ettiği sığırlarda şarbon hastalığı tespit edildi. Kesimlik olarak ithal edilen yaklaşık 4 bin sığırın 50’si şarbon hastalığı nedeniyle telef oldu.

Ankara Gölbaşı İlçesi Ahiboz Mahallesinde bulunan özel sektöre ait bir işletmeye Et ve Süt Kurumu tarafından ithal edilen 3 bin 959 adet büyükbaş kesimlik hayvanlarda şarbon tespit edilmesi üzerine bölge karantinaya alındı.

ESK doğruladı

Et ve Süt Kurumu şarbon hastalığı çıktığını doğrulayarak kamuoyuna açıklama yaptı. Açıklamada özetle şöyle denildi:
“Ankara Gölbaşı İlçesi Ahiboz Mahallesinde bulunan özel sektöre ait bir işletmeye Et ve Süt Kurumu tarafından ithal edilen 3.959 adet büyükbaş kesimlik hayvan getirilmiştir.Kesimi yapılan hayvanların veteriner hekimler tarafından yapılan muayenesi sonucu numune alınarak Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü’ne gönderilmiş ve sonuç Anthrax (Şarbon) yönünden pozitif çıkmıştır.”

Etler imha edilmiş

Et ve Süt Kurumu’nun açıklamasında kesilen hayvanlara ait karkas etlerin Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü elemanları gözetiminde imha edildiği belirtilerek: “İşletmeye karantina uygulanarak tüm giriş ve çıkışlar yasaklanmış, geriye kalan hayvanların aşılama işlemleri tamamlanmıştır.” bilgisi verildi.

Endişeye gerek yok

Söz konusu etlerin piyasaya sürülmesi gibi bir durum söz konusu olmadığı belirtilen açıklamada: “Hastalığın çiftlik dışındaki başka hayvanlara bulaşmaması için de gerekli bütün tedbirler alınmış olup, endişe edecek bir durum bulunmamaktadır.” denildi.

İthalat varsa hastalık kaçınılmaz

Türkiye 2010 yılından bu yana canlı hayvan ve kırmızı et ithal ediyor. Aslında ithal edilen sadece canlı hayvan ve et değil, aynı zamanda hastalık da ithal ediliyor. Bir ülke hayvancılıkta bu kadar dışa bağımlıysa ve bu kadar yoğun ithalat yapılıyorsa hastalıkların olması da kaçınılmaz.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

Hayvancılık,Tarım: İlişkili Diğer Makaleler

En Son Yayınlanan Makaleler