Tarım desteklerini kim engelliyor?

Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Tarım desteklerini kim engelliyor?

08 Ağustos 2017

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Köşe Yazısı

Güncelleme: Ağu 8, 2017

Tarım desteklerini kim engelliyor?

Eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Haziran ayı başında tarımsal desteklemelerle ilgili kararnamenin Bakanlar Kurulunda imzalandığını, 1-2 imza dışında eksik olmadığını ve bir kaç gün içinde Resmi Gazete’de yayınlanacağını söylemişti.
Ancak bu imzalar bir türlü tamamlanamadı ve destekler açıklanmadı.
Peki tarım desteklerinin açıklanmasını kim engelliyor?
Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı yüzde 50 mazot desteği, hayvancılık desteklerindeki politika değişikliği ve havza bazlı ürün desteklerinde kapsamın genişletilmesi tarım destekleme bütçesinde 1 milyar lira ek kaynak gerektiriyor.
Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Maliye Bakanı Naci Ağbal, tarım desteklerinde bütçe sınırlarının aşılmasını istemedikleri için imzalamıyor.
Eski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik desteklerin verilmesi gerektiğini belirterek, diretiyordu. Bakan değişikliği ile Ahmet Eşref Fakıbaba’nın gelmesi, bu sorunun aşılacağını düşündürmüştü. Ancak Fakıbaba’nın da konuya hâkimiyetinin yetersiz olması nedeniyle sorun bir türlü aşılamadı. Bu nedenle tarım destekleri açıklanamadı.
Hatırladığımız kadarıyla ilk kez desteklerin açıklanması Ağustos ayına kaldı. Haziran ayında yayınlanması beklenen kararnameyi DÜNYA Gazetesi’nde yayınladık. Ancak bu kararname de bazı düzeltmeler yapılacak ve bazı kalemlerde destekler düşürülecek.
Özetle Amerika’da 5 yıllık, Avrupa Birliği’nde 7 yıllık tarım bütçesi yapılırken Türkiye’de tarım mevsimi, birçok üründe hasat mevsimi geride kalmasına rağmen, tarım desteklerinin açıklanamaması tarıma verilen önemin ne kadar yetersiz olduğunu gösteriyor.
Oysa yılbaşında tarım desteklerinin 3 yıllık açıklanacağı, 2017 destekleri belirlenirken, aynı zamanda 2018 ve 2019’un da desteklerinin de açıklanacağı ifade edildi. Bırakın 3 yıllık açıklamayı bu yılın hasat sezonu geride kalıyor hala 2017 destekleri açıklanmadı. Yapılan bakanlık değişikliği ile tarımda yine politika değişikliği olacak ve önümüzdeki dönem daha da zorlu geçecek.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

En Son Yayınlanan Makaleler