Tarımda yaşanan krize 13 çözüm önerisi
19 Ağustos 2024
Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.
19 Ağustos 2024
Ali Ekber Yıldırım
Köşe Yazısı
Tarımda son günlerde yaşanan ve her geçen gün krize dönüşen sorunlarla ilgili olarak Adana Çiftçiler Birliği, 13 maddelik çözüm önerisi sundu. Öneriler arasında çiftçilerin belli miktardaki kredilerinin faizinin silinmesi, yeni kredi açılması, desteklerin artırılması var. Uygulanmayacak talepler değil.
Adana Çiftçiler Birliği, tarımda yaşanan sorunlara ilişkin 13 maddelik çözüm önerisi hazırladı. Birlik Başkanı Mutlu Doğru, tarımda yaşanan sorunları ve 13 maddelik çözüm önerilerini şöyle sıraladı:
“Türkiye’nin farklı bölgelerindeki çiftçilerin her yıl artan yüksek maliyetler ile ürettikleri farklı tarımsal ürünleri; ülkemizdeki ekonomik şartlar, düşen dünya fiyatları ve talep daralması gibi farklı sebeplerle çiftçinin beklentilerinin altında piyasa fiyatlarına satmaları sebebiyle tarım kesiminde oluşan memnuniyetsizliğin giderilmesi ve tarımsal üretimin devamı için alınması gereken bazı önlemleri görüşlerinize sunarız.
Faizler silinsin krediler ertelensin
1- Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan zirai kredilerden; kişi veya grup başı 1 milyon liraya kadar olan kredilerin faizi silinerek, 5 milyon liraya kadar olan kredilerin ise aynı sübvansiyonlu faizle vadelerinin bir yıl uzatılmalı.
2- Faizi silinen veya vadesi uzatılan kredi sahiplerine, üretime devamlarını sağlamak için artan maliyetler ölçüsünde ilave kredi açılması
3- Tarımsal sulama bedellerine geçen yıl olduğu gibi yüzde 50 devlet desteklemesi sağlanmalı.
4- Tarımsal elektrik abonelerine uygulanan tarifede ilave indirim yapılmalı.
2024 destekleri artırılarak açıklanmalı
5- 2024 yılı bitkisel üretim desteklerinde mazot, gübre ve yem bitkisi gibi alan bazlı desteklerin birim miktarları yükseltilmeli.
6- 2024 yılı bitkisel üretim desteklerinde, piyasada beklentinin altında satılan ürünlerin fiyat fark desteği sağlanmalı.
7- 2024 yılına ait tarımsal destekler yıl sonuna kadar ödenmeli.
8- Ziraat Bankası Başak Kart’a yüklenen desteklerin sulama birlikleri dahil tüm kamu borçlarının ödenmesinde kullanılması sağlanmalı.
9- Üretim açığımız olan ve fiyat fark desteği ile desteklenen hububat ve diğer endüstriyel bitkilerin piyasa fiyatlarının düşmesi ile zarar eden çiftçilerin çoğunluğu son yıllarda yaş meyve ve sebze ekimine yöneldi ve arzın artmasıyla büyük zararlar ettiler. Bu çiftçileri tekrar hububat ve endüstriyel bitkilere yöneltmek için ekim öncesi farklı ve yüksek bir destekleme ile teşvik edilmeli.
Çiğ süt desteği litre başına 1 lira olmalı
10- 2024 yılı Nisan ayından itibaren, süt primlerinin örgüt üzerinden yapılmasına bakılmaksızın tüm çiftçiler için çiğ süt desteği litre başına 1 liraya çıkarılmalı.
11- Birlikler ve kooperatifler üzerinden toplanan çiğ sütün miktar sınırlaması olmadan ESK(et ve Süt kurumu) tarafından USK(Ulusal Süt Konseyi) fiyatıyla alınarak süt tozu yapılmalı.
12- Okul sütü projesinin 2024-2025 öğretim yılı için yeniden hayata geçirilmesi için ihale hazırlıkları yapılmalı.
13- Süt ve süt ürünleri ihracatında, kullanılan çiğ süt miktarı oranında ihracat teşviği verilmeli.
Yerine getirilmeyecek istekler değil
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru’nun paylaştığı bu talepler yerine getirilmeyecek talepler değil. Hepsi de makul ve zaten bugüne kadar yerine getirilmesi gereken taleplerdir. Ülkenin gıda güvenliği, gıda güvencesi için gelecek yıl ve sonrasında üretimin devamlılığı açısından mutlaka bu adımların atılması gerekiyor. Kimse “bütçe sınırlı, para yok “ demesin. İthalata milyarlarca dolar ödenerek ürünler ithal ediliyor. Kendi çiftçinizden bu desteği esirgeyemezsiniz. Esirgerseniz dışa bağımlı olursunuz, aç kalırsınız.
Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar