Yem zamları et ve süte yansıtılamıyor, hayvancılık tehlikede

Tarım Haberleri

·

06 Şubat 2021

·
Yem zamları et ve süte yansıtılamıyor, hayvancılık tehlikede

06 Şubat 2021

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Son günlerde döviz kurlarında düşüş olunca çiftçiler haklı olarak “döviz artarken yem ve gübre fiyatı artırılıyor, döviz düşerken neden fiyatlar düşürülmüyor” diye soruyor. Biz de bu soruyu yem ve gübre sanayicilerine sorduk. Genel olarak dövizdeki artışın önemli bir faktör olduğu ancak fiyat artışında en önemli etkenin hammadde fiyatları olduğu ifade ediliyor. Yani dövizdeki artış veya düşüşten çok yem ve gübre üretiminde kullanılan hammaddelerdeki fiyat artışına bakılması gerektiği belirtiliyor. Yem sanayicileri, asıl sorunun hammadde ve yem fiyatı artarken kırmızı et ve çiğ süt üreticilerinin bu artışı fiyata yansıtamamaları olduğuna dikkat çekiyor. Sanayiciler, bu nedenle hayvancılığın geleceğinin tehlikeye atıldığını iddia ediyor.

Yem maliyeti yüzde 90 hammadde fiyatına bağlı

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş sorumuz üzerine gönderdiği bilgi notunda şu bilgilere yer verdi: “Yem maliyetleri yüzde 90 oranında yem hammadde fiyatlarına bağlıdır. Yem sanayisinin üretiminin yarısının ithal ürünlere dayalı olduğu göz önüne alındığında yem maliyetlerinin döviz kuru artışlarından etkilenmemesi söz konusu değildir. İç piyasa hammadde fiyatları da dünya hammadde fiyatları ile bağlantılıdır. Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO) dahi alım fiyatlarını dünya fiyatlarını da göz önüne alarak açıklamaktadır. Yem sanayisinde serbest piyasa ekonomisi işlemektedir. 500’den fazla yem fabrikası en uygun fiyattan yem satabilmek için sürekli birbiriyle rekabet halindedir.

Karma yem fiyatları yem hammadde fiyat artışlarına bağlı olarak artmakta, yem hammadde fiyatlarında düşme olduğunda da düşmektedir. Bu durum, uzun yılların verildiği yem hammadde ve karma yem fiyat endeksi tablosunda görülebilir.

Mayıs, Haziran ve Aralık’ta fiyatlarda indirim yapıldı

Karma yem fiyatlarının sürekli artış trendinde olmadığını belirten Ülkü Karakuş: ” 2020 yılının gösterildiği grafikten de anlaşılacağı üzere karma yem fiyatları sürekli artış trendinde olmamıştır. Görüleceği üzere yem hammadde fiyatlarındaki gerilemeye bağlı olarak Mayıs, Haziran ve Aralık aylarında karma yem fiyatlarında indirimler yapılmıştır.” dedi.

Hammadde fiyatı yüzde 60, yem fiyatı yüzde 46 arttı

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş Ocak 2020-Ocak 2021 arasında yem hammaddelerinde ortalama yüzde 60 fiyat artışı olmasına rağmen aynı dönemde karma yem sektöründeki fiyat artışının yüzde 46 seviyesinde olduğuna dikkat çekiyor. Sektördeki yoğun rekabet, karma yem sektörünün finansal konulardaki becerisi, yem hammadde fiyat artışlarının anında karma yem fiyatlarına yansımasını engellediğini vurgulayan Karakuş: “Bu nedenle yem hammadde fiyatlarındaki çok keskin artışların olduğu dönemlerde dahi karma yem fiyatlarında daha yumuşak artışlar olmuştur.” bilgisini verdi.

Hayvancılığın geleceği tehlikede

Asıl sorunun yem hammadde ve karma yem fiyatları artarken, artmayan çiğ süt ve kırmızı et fiyatları olduğunun altınız çizen Ülkü Karakuş: ” Maliyet artışlarını fiyatlarına yansıtamayan besici ve sütçülerimiz üretim yapamaz hale gelmektedir. Bu durum süt üretimi başta olmak üzere hayvancılığımızın geleceğini tehlikeye atmaktadır” dedi.

 

 

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

  1. Atakan 6 Şubat 2021 - 18:55 - Yanıtla

    sonuçtan değil asıl sorundan yola çıkılırsa yol alınacaktır. üretiminin %40-60 arası ithalata bağımlı olunan bir ürünün fiyatının sürekli katlaması normal değil midir ?

  2. İsa 9 Şubat 2021 - 00:04 - Yanıtla

    Ne hikmetse hammadde ye gelen zamlar et’ e lsüt’ e gelen zammın hemen ertesi gün gelir.Adeta yemci zam yapmak için pusuda bekliyor.Halbuki bindiği dalı kesiyor.ilaç sektörü de aynı kafada.

  3. Serbülent Arısoy 12 Şubat 2021 - 11:02 - Yanıtla

    Herkes ne hikmetse çifciden geçinmek istiyor buna en başta partililer ülkeyi yönetiyoruz sanıyor lar ülkeyi yöneten çifciler

  4. Tahsin 12 Şubat 2021 - 22:44 - Yanıtla

    Besi yapiyordum geçen seneye kadar yem saman pahalandi busene hiç bişey anlamadım et yerli yerinde sayiyor süt yerinde sayıyor delimiyiz desinler için besi yapim

: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler