Portakal ihracatını durduracak karar

Tarım Haberleri

·

31 Aralık 2020

·
Portakal ihracatını durduracak karar

31 Aralık 2020

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, portakal ihracatını durduracak önemli bir adım atıyor. Hangi ülkeye ihraç edilirse edilsin, 1 Ocak 2021 itibariyle ihraç  portakalın yüzde 100 analize tabi tutulmasına karar verildi. Analizin kamu laboratuvarlarında yapılması, ihracatı durdurmaya yönelik bir adım olarak değerlendiriliyor.

Mesajla bildirildi 

İhracatta yüzde 100 analiz yapılmasına ilişkin talimatın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin ilgili müdürlüklere mesajla gönderdiği iddia edildi,

Mesaj şöyle:

“ Sn Müdürlerim, son dönemde Avrupa Birliğine yapmış olduğumuz portakal ihracatında pestisit kalıntısı nedeniyle yoğun bildirim alınmakta ve ürünler geri iade edilmektedir. Bu sebeple portakal ihracatında belirli bir süre pestisit kalıntısına yönelik izleme yapılmasına karar verilmiştir.

1 Ocak tarihi itibariyle (karantina kontrolü yapılarak sertifika verilmeye hazır olanlar hariç) tüm ülkelere yapılacak portakal ihracatında %100 pestisit analizi yapılması uygun görülmüş olup ülke ayrımı olmaksızın portakal ihracatı için yapılacak sertifika başvurularının pestisit analizi için Gıda ve Yem Şube Müdürlüklerimize yönlendirilmesi, Gıda ve Şube Müdürlüklerimizce her portakal ihracat partisinden pestisit analizi için numune alınması ve numune gönderilecek laboratuvar seçiminde öncelikle kamu laboratuvarları olmak üzere fazla pestisit etken maddesi bakan laboratuvarların tercih edilmesi, analiz sonucunun öncelikle alıcı ülke mevzuatına göre, alıcı ülke mevzuatı yoksa Ülkemiz Pestisit Yönetmeliğine göre değerlendirilmesi hususunda gereğini rica eder iyi yıllar dilerim.”

Sektör temsilcileri bu uygulamanın ihracatı durdurmaya yönelik bir adım olduğunu ifade ediyor.

Ticaret Bakanlığı karşı çıktı

Edindiğimiz bilgilere göre, portakalda ihracatı durduracak bu uygulamaya Ticaret Bakanlığı karşı. Maliye Bakanlığı İke Tarım Bakanlığı birlikte hareket ederek bu kararı uygulamaya koyuyor.

Pestisit bahane

Portakal üreticileri ve ihracatçılar ihracatın durdurulması için pestisit kalıntısının bahane edildiğini belirterek, mandalina, portakal, limon greyfurt için aynı ilaçların kullanıldığına dikkat çekiyor. Üretici ve ihracatçıların görüşleri özetle şöyle: “Neden sadece portakal için yüzde 100 analiz yapılıyor? O zaman diğer ürünlerin de aynı prosedüre tabi tutulması gerekirdi. Ayrıca kalıntı değerleri (MRL) ülkeler bazında değişiyor. Rusya’nın kabul ettiği kalıntı değeri farklı, Avrupa Birliği’nin, başka ülkelerin farklı. Yapılmak istenen ihracatı durdurmak.”

Limon ihracatı da yasaklanmıştı

Daha önce 7 Nisan 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Ticaret Bakanlığı tebliği ile limon ihracatı Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ön iznine bağlanarak fiilen yasaklanmıştı. Yasak 31 Ağustos’a kadar sürecekti. Mayıs ayında 10 bin ton ihracata izin verildi. Ağustos’ta da fiilen yasak kaldırıldı.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

  1. Kaya 3 Ocak 2021 - 22:22 - Yanıtla

    Biz ciftciler olarak tepkimizi nasil ortaya koyabiliriz videoda enflasyonu dusurmek icin demissiniz portakal ureticilerimi gunah kecisi secildi sadece neden caya findigada uygulanmiyor

: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler