İhracatçılar fındık rekoltesini 670 bin tona çıkardı

·

22 Temmuz 2020

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

İhracatçılar fındık rekoltesini 670 bin tona çıkardı

22 Temmuz 2020

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Karadeniz Fındık ve Mamülleri İhracatçıları Birliği, 2020 yılı fındık rekoltesini 613 bin tondan 670 bin 285 tona çıkardı.

Türkiye İstatistik Kurumu 2020 Yılı Bitkisel Üretim ilk tahmininde fındık rekoltesini 600 bin ton olarak duyurduğunda, ihracatçılar ilk tahminlerinde rekolteyi 613 bin ton açıklamıştı. 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli geçen hafta Ordu’da katıldığı toplantıda rekolteyi 665 bin ton açıklayınca, Birlik,  bu kez rekolteyi 670 bin tona çıkardı. 

Karadeniz Fındık ve Mamülleri İhracatçılar Birliği’nin rekolte tahminine ilişkin açıklaması şöyle:

“Bilindiği üzere, her yıl İhracatçı Birlikleri tarafından üç aşamalı bir çalışma sonrasında, o yıla ait rekolte tahmini yapılmaktadır. Yine bu yıl da mutat olmak üzere;

– Şubat ayı karanfil sayımı,
– Mayıs ayı karanfilden çotanağa geçiş sayımı,

– Temmuz ayı çotanak ve çotanaktaki sağlam tane sayımı, yapılarak çalışmalarımız tamamlanmıştır.

Sayımlar, 15 yıldır bu çalışmaları büyük bir isabetle gerçekleştiren uzman ziraat mühendisleri tarafından fındık yetiştirilen 13 ilin 87 ilçesinde, 408 bahçede 1378 dal sayılarak yapılmış olup, yılların birikimi istatistiksel veri tabanında değerlendirilmiştir.

Özellikle pandemi sürecinde üreticilerimizin bahçeleri ile geçmiş yıllara göre daha çok ilgilenebildikleri, yeterli gübreleme ve zararlı mücadelesi yapılan bahçelerde iyi sonuçlar alındığı gözlenmiştir. Bu nedenle de, Mayıs – Temmuz sürecinde önceden tahmin edilenin altında bir ürün kaybı olduğu memnunlukla gözlenmiştir.

Sayımlar sonucunda 2020 rekoltesi:

– Doğu Karadeniz : 461.440 Ton/Kabuklu (Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Gümüşhane, Tokat)

– Batı Karadeniz : 208.845 Ton/Kabuklu (Sinop, Bartın, Kastamonu, Zonguldak, Düzce, Sakarya, Kocaeli, Bolu, İstanbul, Bursa)

– Türkiye toplamı: 670.285 Ton/Kabuklu olarak hesaplandı.

2019 yılındaki çok büyük bir rekolteden sonra ülkemizde iyi sayılabilecek bir rekoltenin tekrar görülmesi, sevindirici olması yanında fındık üreticilerimizin de büyük başarısıdır. 2019 ürününden devir olacak ciddi miktarda bir ürün de bu miktara eklenecektir. “

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler