Ziraat Bankası damızlık birlikleriyle “iş ortaklığı” kurdu

Tarım Haberleri

·

23 Haziran 2020

·
Ziraat Bankası damızlık birlikleriyle “iş ortaklığı” kurdu

23 Haziran 2020

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3. Tarım ve Orman Şurası’nın kapanış konuşmasında Ziraat Bankası’nın çok kapsamlı bir kredi programı üzerinde çalıştığını ve belki de üreticilerle ortaklık kuracağını söylemişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı ortaklık projesi 7 ay sonra hayvancılıkta yaşama geçiriliyor. Ziraat Bankası 4 ilde damızlık birlikleriyle iş ortaklığı kurdu.

Ziraat Bankası, büyükbaş dişi hayvanların kesimini önlemek ve damızlık hayvan ithalatını azaltmak amacıyla yeni bir proje yaşama geçiriyor. Banka, proje kapsamında Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği (TDSYMB), Aydın, Afyonkarahisar, Burdur ve Niğde İl Birlikleri ile iş ortaklıkları kurdu. Bu kapsamda, Ziraat Girişim Tarım Piyasaları Anonim Şirketi ile Aydın, Afyon, Burdur ve Niğde Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlikleri arasında ortak şirketler kuruldu.

Ziraat Bankası geliştirdiği model ile özellikle küçük ölçekli işletmelerde görülen ve buzağı ölümlerinde etken olan besleme ve bakım sorunu ile işletmelerin nakit ihtiyacının karşılanabilmesi için dişi hayvanların et üretimi amacıyla kestirilmesi sorununa çözüm sağlamayı amaçlıyor. Bu model ile ayrıca küçük ölçekli işletmelerin muhtelif nedenlerle bakamayacakları dişi hayvanlarını gerçek değerinden satılabilmesine ve bu hayvanların süt hayvancılığı yapan işletmelerde üretime devam etmelerine imkan sağlanması hedefleniyor.

Üreticiye 3 seçenek sunuluyor

Uygulama kapsamında Aydın, Afyonkarahisar, Burdur ve Niğde Damızlık Birlikleri ile ortaklıklar kuruldu. Bu ortaklıklar üreticilerin kapasite fazlası veya bakamayacaklarını düşündükleri dişi hayvanlarıyla ilgili olarak üç alternatif sunuluyor:

1- Değerinde satış, peşin ödeme: Üretici bakamayacağı ya da nakit ihtiyacını karşılamak amacıyla satmak istediği dişi buzağı, dana ya da düvesini gerçek değerinden bu ortaklıklara satıp parasını peşin olarak alabilecek.

2- Küçük hayvanla peşinat öde, yetişkin hayvan al: Üretici dişi buzağı, dana ya da gebe olmayan düvesini bu ortaklıklara gerçek değeri ile peşinat olarak verip, doğuma hazır gebe düve ya da inek alabilecek. Aradaki fark için Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın faiz desteği ile Ziraat Bankası’ndan kullandırılan düşük faizli kredilerden yararlanabilecek.

Bu iki alternatifte üreticilerden alınan hayvanlar uygun koşullarda beslenip, bakımı yapılacak ve gebe düve ihtiyacı olan üreticilere satılacak. Böylece dişi hayvanlar gerçek yetiştirilme amaçlarına uygun olarak süt üretimi için kullanılacak ve doğuracakları yavrular da sürüye katılmış olacak.

3 – Küçük hayvanını emanet bırak, yetiştiğinde geri al: Üretici bakımını yapamayacağı ama elden çıkarmak istemediği dişi buzağı, dana ya da gebe olmayan düvesini bu ortaklıklara teslim edecek. Bu hayvanlar, doğum yapıncaya kadar ortaklıklara ait işletmelerde bakılacak. Doğum yaptıktan sonra yavrusuyla üreticiye geri verilecek. Üreticiler yetiştirme dönemindeki bakım masraflarını ödemek için de Hazine ve Maliye Bakanlığı’ nın faiz desteği ile Ziraat Bankası’ndan kullandırılan düşük faizli kredilerden yararlanabilecek.

Kaba yem ihtiyacı sözleşmeli üretimle karşılanacak

Ziraat Bankası ile 4 damızlık birliğinin kurduğu ortaklıklarda, bakılacak hayvanların kaba yem ihtiyacı da sözleşmeli üretim modeliyle üretilecek. Proje ile, yonca ve silajlık mısır üretimi konusunda sözleşme imzalanan üreticilere ürün bedelinin belirli bir kısmı avans olarak verilirken, kalan kısmı ise ürünün teslim tarihinde ödenecek. Bu uygulama ile üreticiler pazar sorunu yaşamadan planlı şekilde üretim yaparken ve ürünlerini gerçek değeriyle satarak bedelini ürünü teslim ettiklerinde peşin olarak tahsil edecekler. Böylece hem ortaklıklar daha uygun maliyetle yem tedarik edecek hem de yem üreten çiftçiler kazanacak.

Hayvan ithalatına gerek kalmayacak

Ziraat Bankası Pazarlama Grup Başkanı Ferhat Pişmaf; bu uygulama ile amaçlarının yurt içinde doğan dişi hayvanların mümkün olduğu kadar büyük kısmının hayatta ve üretimin içinde tutulmasını sağlamak olduğunu söyledi. Pişmaf şu bilgileri verdi: “Kendi kaynaklarımızı bu şekilde koruyarak hayvan ithalatının sona erebileceğini, hatta ihracatçı konumuna geçebileceğimizi düşünüyoruz. Bu model kapsamında üretim fonksiyonunu damızlık birlikleri ve çiftçilerimiz yerine getiriyor. Biz de bu yapının finansal ve idari yönetimini sağlıyoruz.”

Bu modelle banka, üretici örgütü ve üreticilerin içinde bulunduğu bir eko sistem oluşturmayı ve ortaya çıkan kârı bu eko sistemdeki herkesle paylaşmayı amaçladıklarını anlatan Pişmaf, bu konuda özel sektörle de işbirliğine açık olduklarını ifade etti.

Yerli ve milli üretim hedefiyle üretmeye devam

Üreticilerin piyasalardaki dalgalanmalardan etkilenmemesi için istikrarlı bir fiyat yapısı kurulması amacıyla bu işbirliğinin yapıldığını ifade eden Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Kamil Özcan ise proje ile ilgili şunları söyledi: “Yetiştiricilerimizin sağlıklı ve kaliteli düve alırken, kaliteli kaba yeme ekonomik olarak ulaşmaya çalışırken ya da yetiştirdiği buzağı ve düvelerini piyasa koşullarının altında satmak zorunda kaldıklarında yaşamakta oldukları sorunlara çözüm üretmeyi amaçlıyoruz. İl Birliklerimiz son yıllarda damızlık düve işletmesi yatırımlarına hız vererek ve kurdukları makine parkları ile yem bitkisi yetiştiriciliğine destek olarak sahada bu açığı bir nebze de olsa kapatmaya çalışıyordu. Şimdi,Ziraat Bankası’nın verdiği destek ve güçle orta ve uzun vadeli yatırım ve planlamalar yapabilecek duruma gelindi. Kaliteli üretim odaklı planlama yaparak yılmadan ve yorulmadan yerli ve milli üretim hedefiyle çalışmaya ve üretmeye devam ediyoruz. “

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

  1. Bayram keskinkaya 26 Aralık 2020 - 22:31 - Yanıtla

    Büyükbaş hayvan beslemek istiyorum… bunun için nasıl yardım ediyorsunuz..

: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler