Et ve Süt Kurumu 38.6 bin ton et ihraç edecek

·

27 Temmuz 2019

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Et ve Süt Kurumu 38.6 bin ton et ihraç edecek

27 Temmuz 2019

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 23, 2024

Et ve Süt Kurumu 38 bin 663 ton et ihraç edecek

Şaka değil, son yıllarda “ithalat ofisi” gibi çalıştırılan Et ve Süt Kurumu, şimdi de et ihraç edecek.

Geçen yıl yüzde 233 artışla 55 bin ton kırmızı et ithal eden Türkiye, Et ve Süt Kurumu depolarındaki 38 bin 663 ton 115 kilo kırmızı eti ihraç kaydıyla satmak üzere ihale açtı. Et ve Süt Kurumu’nun satışa çıkardığı etin 17 bin 276 tonu dondurulmuş karkas et, 21 bin 387 ton 115 kilosu ise kemiksiz lop et. olmak üzere toplam 38 bin 663 ton 115 kilogram.

Plansız ithalatın zararı büyük

Plansız yapılan ithalat nedeniyle besiciler,üreticiler,tüketiciler büyük zarara uğrarken ülke hayvancılığı da olumsuz etkilendi.
Böylesi ancak Türkiye’de olur dedirtecek bir ihale açıldı. Geçen yıl plansız olarak yapılan canlı hayvan ve et ithalatı nedeniyle Et ve Süt Kurumu’nun depolarında 50 bin tona yakın karkas ve kemiksiz et stoku oluştu. Besiciler, ithalat nedeniyle hayvanlarını ucuza kestirmek zorunda kaldığı için zarar etti. İflas edenler,hayvancılığı bırakanlar oldu. Et ve Süt Kurumu 2018 yılında 491 milyon lira zarar etti.

Et tüketimi yüzde 20 azaldı

Üreticide ucuz,tüketicide pahalı olan etin tüketimi azalıyor.Tüketici yüksek fiyat nedeniyle et alamaz oldu. Et tüketimi bu yıl,Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, yüzde 20 azaldı. Buna rağmen ithalat devam etti. Ülkeye ciddi zarar veren kontrolsüz,plansız canlı hayvan ve et ithalatı ile birilerine rant sağlanırken ülke bundan zarar etti. Şimdi Et ve Süt Kurumu depolarındaki 38 bin 663 ton kırmızı et ihraç edilirken muhtemelen yeni bir zarar oluşacak.

Karkas, biftek,rosto,pirzola,kıyma ve konserve et satılacak

Et Ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından açılan ihalenin şartnamesine göre ihraç kaydıyla satışa çıkarılan et çeşitleri şunlar: Dondurulmuş Karkas Sığır Eti, Sığır Biftek-Rosto, Sığır Pirzola, Sığır Kontrfile, Sığır Kıymalık Lop Et, Sığır Lop Et, Sığır Kıyma ve dönemler halinde üretilecek olan Sığır Konserve ürünleri.

İhaleye son başvuru tarihi 5 Ağustos

Satış, teklif toplama usulüyle gerçekleştirilecek. Başvurmak isteyenlerin 5 Ağustos 2019 saat 10.00’a kadar Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü’ne başvurmaları gerekiyor.

Alıcılar talep etmesi halinde, karkas et ve parça etler depolandıkları adreslerden, sığır konserve örnekleri ise Sincan Et Kombinası Müdürlüğünden görülebilecek. Ayrıca edeli yatırılmak üzere tüm ürünlerden numune alınarak, analiz yaptırılabilecek.

Hayvan alım fiyatına 2 lira zam

Depolarındaki et stoku nedeniyle hayvan kesimi durma noktasına gelen Et ve Süt Kurumu, ihraç kaydıyla depodaki etleri satışa çıkarırken bir yandan da hayvan alım fiyatlarını artırdı. Fiyat artışı ile besicilerin elinde bekleyen ve besi süresini tamamlayan yerli ve ithal hayvanların kesilmesi öngörülüyor.

En yüksek fiyat 32 lira

Et ve Süt Kurumu’ndan yapılan duyuruya göre, 1. kalite yüzde 57 ve üzeri randımanlı yağsız kesim büyükbaş hayvan alım fiyatı kilo başına 30 liradan 32 liraya çıkarıldı. İthal büyükbaş hayvan kesim fiyatı kilogram başına (1.kalite yüzde 75 ve üzeri randımanlı yağsız) kesim fiyatı 31 lira oldu.

Randıman ve kaliteye göre yerli hayvan alım fiyatı kilogram başına 32 lira ile 24 lira 75 kuruş arasında değişirken, ithal hayvanlar için alım fiyatı 31 lira ile 24 lira 25 kuruş arasında değişiyor.

İthal hayvan alım fiyatı

Küçükbaş hayvan ve piliç fiyatları

Küçükbaş hayvan alımında ise, kuyruk yağlı 1.kalite kuzu kesim fiyatı kilo başına 25 lira, toklu 24 lira,koyun 21 lira, oğlak 20 lira,çepiç 19 lira ve keçi 18 lira olarak açıklandı. Kesimlik etlik piliç fiyatı ise canlı olarak kilogram fiyatı 5 lira 71 kuruş oldu.

Küçükbaş hayvan alım fiyatı

Ödemeler peşin

Bu fiyatlar 29 Temmuz itibariyle geçerli olacak ve üreticilere hayvan bedeli peşin olarak ödenecek.

Maliyet yüksek fiyat düşük

Besiciler, Et ve Süt Kurumu’nun fiyat artışını çok gecikmiş bir karar olarak değerlendiriyor. Konuştuğumuz besicilerin görüşleri özetle şöyle: “Maliyetler sürekli artarken hayvanlarımızı zararına kestirmek zorunda kalıyoruz. Bu fiyat artışı bir nebze hareket getirecektir. Fakat, Kurban Bayramı döneminde et satışı duruyor. Et ve Süt Kurumu fiyat artırdı. Fakat herkes Et ve Süt Kurumu’na hayvan kestiremiyor. Özel sektör de fiyat düşük. Zarar ettiği için besicilerin önemli bir bölümü bu işi bıraktı. İflas edenler oldu. Yapılan et ithalatı besiciye büyük zarar verdi.”

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler