İspanya’dan hayvan ithal eden şirkete devlet 1.3 milyon lira hibe vermiş

·

24 Temmuz 2019

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

İspanya’dan hayvan ithal eden şirkete devlet 1.3 milyon lira hibe vermiş

24 Temmuz 2019

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 23, 2024

İspanya’dan hayvan ithal eden şirkete devlet 1.3 milyon lira hibe vermiş

Türkiye’ye sahte evrakla besilik sığır ithal ettiği iddia edilen MKA Hayvancılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 2014 yılında Tarım Bakanlığına bağlı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan 1.3 milyon lira hibe aldığı ortaya çıktı. Şirketin Kurucusu Veteriner Hekim M.Kazım Aşuk, Ankara Sincan’da 2.3 milyon liralık yatırımla kurduğu besilik hayvancılık işletmesi yatırımının 1.3 milyon lirasını hibe olarak devletten aldı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin, İspanya’dan yola çıkan ve Lübnan’a gönderilen 2 bin 939 baş besilik sığırı sahte evrakla Türkiye’ye soktuğunu iddia ettiği MKA Hayvancılık şirketinin sahibi Kazım Aşuk devletten aldığı hibe desteği ile hayvancılık sektörüne yatırım yaparak büyüdü.

Tarım Bakanlığı “Başarı hikayesi” olarak sundu

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından yayınlanan Kırsal Kalkınma dergisinin 6.sayısında (Ekim- Kasım -Aralık 2016) Kazım Aşuk’un çalışmaları “Başarı Hikayesi” olarak yayınlandı. Dergide, Kazım Aşuk’un, 2014 yılında 2.3 milyon liralık yatırım yaptığı ve bunun 1.3 milyon lirasının kendisine TKDK tarafından hibe olarak verildiği yer alıyor.

Dergide,asıl mesleği veteriner hekimlik olan Kazım Aşuk’un, mesleki birikimini, TKDK’nın destekleri ile birleştirerek, dev bir besicilik tesisinin sahibi olduğu ifade ediliyor.. Besicilikle ilgili bilgi birikimiyle çevresindeki herkese yol gösteren Aşuk’un başarı hikayesi şöyle ifade ediliyor:” Aşuk’un başarı hikâyesi, 1997’de Ankara Üniversitesi’nden veteriner hekim olarak mezun olması ile başlıyor. Mezun olduktan sonra Ankara Yem Sanayii’nde işe girdi. 2008 yılının sonuna kadar da burada çalıştı. 2009’dan itibaren, kendi işini kurma kararı aldı. Yurtdışından canlı hayvan alıp, Türkiye’de satışını yapma işine adım attı. Tesis kurma gerekliliği oluşunca, TKDK’dan hibe almak için girişimde bulundu. 2013’ün sonunda projelerini hazırlayarak, Kuruma sundu. 2014 yılının başında projeleri kabul edilen Kazım Aşuk, kısa süre içinde tesisin inşasına başladı. Sincan Doğal Besin Hayvancılık Kooperatifi bölgesinde Közde Tarım ismi ile kurulan tesis için 2,3 milyon liralık yatırım yaptı. Aşuk, bu miktarın 1,3 milyon liralık kısmını TKDK’dan hibe olarak aldı.”

Tesisi 1 yılda kurdu

Dergideki yazıya göre Kazım Aşuk 1 yılda dev bir tesis kurdu. Dergide tesisi yatırımı ile ilgili şu bilgilere yer verildi. “Toplamda 12 aylık bir süreçte; projemizi hazırladık, kabul edildi, arazimizi bulduk, tesisimizi inşa ettik. İlk hayvanlarımız da bir yılın sonunda tesisin içindeydi.” diyen Kazım Aşuk, sürecin hızlı ilerlemesinden oldukça memnun… Aşuk, tesisini şöyle anlatıyor: “Hibe almış olmaktan dolayı işletmemizi çok daha yüksek standartlarla kurabildik. Destek almasak bu kadarını yapamazdık. Tüm tesisat üstün özellikli ve modern. Yem sistemi, depolama sistemi son derece modern. Hibe geldiği için daha modern tesis kurma şansımız oldu. TKDK’nın getirdiği avantajla çok hızlı bir şekilde tesisi bu standartta kurabildik.”

Yerli hayvan tercih etmiyor

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun yayınladığı Kırsal Kalkınma dergisinde Kazım Aşuk’un yerli besi hayvanları yerine ithal hayvanları neden tercih ettiği ise o tarihte şöyle anlatılıyor: “Şu anda üçüncü dönem ithal hayvanları getiren Aşuk, aynı anda 250 baş hayvanı tesisinde besleyebiliyor. 9-11 aylık ve 250-280 kilo ağırlığındayken, Fransa, Çek Cumhuriyeti, Avusturya’dan getirilen buzağıların cinsi; şarole, limuzin, simental… Bu cins hayvanları et yönünden verimli oldukları için tercih eden Kazım Aşuk, 8 aylık besi döneminden sonra kesilmek üzere hayvanları satıyor. Yerli ırkları neden tercih etmediği ile ilgili soruyu yanıtlayan Aşuk, “Aynı besleme ile yerli ırkların bir günde aldığı kilo 900 gr civarında, ithal ırklarda bu miktar 1,5 kilo. O sebeple yerli ırkları tercih edemiyoruz çünkü besicilik işi aynı zamanda para kazanma işidir.” diyor. Hayvanların pazarlanma işini de kendisi yürüten Aşuk, Ankara bölgesine satış yapıyor. ”

Hastalık riskine karşı işletmesini koruyor

Çevresinde besicilik işine girecek olanlarla tecrübelerini paylaştığını, işletmesinin sık sık ziyaret edildiği vurgulanan dergideki yazıda hastalık riskine karşı şu bilgilere yer veriliyor: “Yurt dışından da gelip tesisleri gezenler oluyor. Ancak hijyen ve hastalık tehlikesi dolayısıyla, tesis kısıtlı ziyaretçiye açılıyor. Mesleği gereği hayvanları çok iyi tanıyan, onların beslenmesi, hastalıkları ile yakından ilgilenen Aşuk şu değerlendirmeyi yapıyor: “Hayvanların yemlerini yemesi çok önemli. Sabah-akşam yemlerini yerler. Ben de sürekli olarak gelir yemlerini yiyip yemediklerini kontrol ederim. Çünkü hayvanlarda hastalığın en önemli belirtisi yemlerini yememeleridir. Hayvanlarımızı doğal besliyoruz ve tamamen sağlıklı et ulaştırıyoruz tüketiciye. Biz hazır yemle, samanla hayvanları beslemeyiz. Bu etin kalitesini çok düşürür. Yonca, mısır silajı (turşu), özel yaptırdığımız konsantre yem yediriyoruz. Uzmanlığım yem üzerine olduğu için hayvanların beslenmesini en iyi şekilde yaptırıyorum. Yılların birikimini burada değerlendiriyoruz.”

“Türkiye büyükbaş hayvana uygun değil” diyerek büyükbaş ithal etti

Hayvan ithalatı yapan ve son iki yılda 278 bin baş sığır ithalatı yapan Kazım Aşuk, Kırsal Kalkınma Dergisi’ne 2016 yılında Türkiye’nin büyükbaş hayvancılığa uygun olmadığını söylüyor. Dergide yer alan yazıya göre Aşuk’un görüşleri şöyle: “Türkiye’nin coğrafyası büyük baş hayvancılığa uygun değil çünkü meramız yok, kurak bir ülkeyiz. Mera olmadan etçi ırk yetişme şansı da yok. Kapalı besleme sistemleri de pahalı. Bizde merası uygun olan 8-10 il var. Bu durumda damızlık hayvanı artırarak, et ihtiyacını karşılayamazsınız. İthal edilmek durumunda.”

Bakan Pakdemirli ne demişti?

Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu’nun soru önergesi ile ortaya çıkan MKA Hayvancılık şirketinin İspanya’dan yaptığı 2 bin 939 baş besilik hayvan ithalatı ile ilgili yaşanan skandal üzerine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli bu hayvanların İspanya’dan Lübnan’a gönderilirken sahte evraklarla Türkiye’ye sokulduğunu iddia etti.

“Yeraltı Barajları Eylem Planı” tanıtım toplantısında gazetecilerin soruları üzerine açıklama yapan Pakdemirli, söz konusu hayvanların İspanya’dan yola çıkıp, Lübnan’a gitmesinin planlandığını ancak Türkiye’ye getirildiğinin tespit edildiğini, bakanlığın şüphe ve tespitleri üzerine hayvanların kontrol belgelerinde sahtekarlık yapıldığının görüldüğünü belirterek, şunları söyledi: “Bundan sonra hayvanlara el koyduk. Hayvanlar karantina altında, her türlü kan alındı. Hiçbir sıkıntı yok, karantina süresi devam ediyor. Karantinada Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü 21 gün süre veriyor. Bu 21 gün süre içerisinde siz karantina tedbirlerini alıyorsunuz ve sağlıklıysa hayvanları Türkiye’ye ithal edip millileştiriyorsunuz, sağlıklı değilse de itlaf ediyorsunuz. Normal şartlarda İspanya’dan alınarak Lübnan için yola çıkmış ama evrakta bir sahtekarlık yapılarak Türkiye’ye sokulmak istenmiş.”

Suç duyurusunda bulunuldu

Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü’nün şüphe üzerine İspanya’dan gıda kontrol sertifikalarını doğrulama yoluna gittiğine dikkati çeken Bekir Pakdemirli, bu kapsamda sertifikalarda değişiklik olduğunu görerek, hayvanlara el konulduğunu söyledi. Pakdemirli; “Konu tamamen teknik, siyasete alet edilemeyecek bir konudur. Cumhuriyet savcılarına intikal etmiş bir konudur. Yani konu, hem teknik, bakanlığımızca değerlendirilecek, hem de suç tarafı olan, günlük siyasete mal edilmemesi gereken bir konudur. Bırakalım teknik adamlar işlerini yapsınlar. Arkadaşlarımız işlerini de gayet güzel yapıyorlar. Bu konudaki neticeler çıktıkça kamuoyuyla paylaşmaya devam ederiz.”

Bakanlıkla şirketin çelişkili açıklamaları kafaları karıştırdı

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının İspanya’dan sahte evrakla ithal edildiği iddia edilen hayvanlarla ilgili açıklamaları ile ithalatı yapan şirketin açıklaması birbiriyle çelişiyor. İthalatı yapan şirket 4 Temmuz’da İspanya’dan ithal edilen hayvanların besicilere teslim edildiğini belirtirken, Bakanlık 22 Temmuz’da yaptığı açıklamada hayvanların serbest dolaşıma sokulmadığını açıkladı.

Bakanlığın basın açıklaması

Bakanlığın resmi açıklaması

Tarım ve Orman Bakanlığından 22 Temmuz 2019 tarihinde yapılan açıklama şöyle:

“İspanya’dan Spiridon II isimli gemi ile sahte evrak düzenlenmesi suretiyle ülkemize getirilen besilik sığırlar, İskenderun Liman’ında Bakanlığımız birimlerince veteriner kontrollerine tabi tutulmuştur.

Söz konusu sevkiyata ilişkin İspanya yetkili otoritesi tarafından düzenlenen “veteriner sağlık sertifikaları doğrulanması” amacıyla ilgili ülkeye gönderilmiştir.

İspanya yetkili otoritesi tarafından söz konusu hayvanların;  Lübnan’a gönderilmek üzere İspanya’nın Tarragona Limanı’ndan yüklendiği ve sertifikalandırıldığı, bu hayvanlar için ülkemize yönelik herhangi bir sertifika düzenlenmediği ve kendilerine iletilen sertifikaların sahte olduğu belirtilmiştir.

Söz konusu durum hakkında Bakanlığımız ilgili birimleri tarafından ilgili gümrük idaresi bilgilendirilmiş ve Cumhuriyet Savcılıgı’na suç duyurusunda bulunulmuştur.

Bu çerçevede Bakanlığımızca karantina işletmesinde söz konusu hayvanlarla ilgili olarak, sağlık taramaları tekrar yaptırılmış, hayvanların diğer hayvanlar ile teması engellenmiş ve karantina tedbirlerinin sıkı bir şekilde uygulanması için ilgili tüm idari tedbirler arttırılmıştır.
Yapılan sağlık taramalarında herhangi bir klinik bulguya rastlanılmamış olup halk ve hayvan sağlığına yönelik risk oluşturan bir durum tespit edilmemiştir.

Söz konusu hayvanlar halen gümrük gözetimi altında olup, serbest dolaşıma girişi yapılmamıştır.”

Şirketin açıklaması

Firmadan kamuoyuna duyuru

MKA Hayvancılık şirketinin internet sayfasında İspanya’dan ithal ettiğimiz Limuzin ve Şaroleler besicilerimize teslim edildi başlığıyla şu açıklamaya yer veriliyor: ” 04 Temmuz’da İskenderun’a yanaşan Spiridon II ile İspanya’dan ithal ettiğimiz 3000 baş şarole ve limuzin besi danası üreticilerimiz teslim edildi. Üreticilerimize hayırlı ve bereketli olsun.”
MKA Hayvancılık ispanyol firmayı suçluyor

İspanya’dan yapılan besilik hayvan ithalatı ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı ile aynı gün kamuoyuna açıklama yapan MKA Hayvancılık Sanayi ve Ticaret A.Ş. sahte sertifika konusunda İspanyol firmasını suçladı.

Yapılan açıklamanın tam metni şöyle:

Kamuoyu Bildirisi
Bazı basın ve yayın organlarının 22 Temmuz 2019 tarihli yayınlarında şirketimiz tarafından ithal edilen besi hayvanları ile ilgili çıkan haberler nedeni ile gerek vatandaşlarımızın gerekse medyamızın sağlıklı bilgilendirilmesi adına işbu kamuoyu bildirisinin yapılması zaruri hale gelmiştir.

Şirketimiz sektörünün öncülerinden olup; bugüne kadar yapmış olduğu gerek uluslararası gerekse ulusal ticaretlerinde kamu menfaatini önde tutmuş, faaliyet alanı nedeni ile üzerine düşen her türlü yükümlülükleri eksiksiz olarak yerine getirmiştir. Zira, şirketimizin bu tutumu sektör katılımcıları tarafından da benimsenmiş ve şirketimizin ticari faaliyetleri hem idareler hem de müşterimiz nezdinde hiçbir olumsuzluk yaşanmadan bugüne kadar gelinmiştir.

İş bu kamuoyu bildirisini yayınlama zaruretini doğuran konu ile ilgili öncelikle ve özellikle belirtmek isteriz ki şirketimiz kurulduğu tarihten 05 Temmuz 2019 tarihine kadar İspanya’dan herhangi bir besi hayvanı ithalatı gerçekleştirmemiştir. Medyaya yansıyan haberlerde unvanı geçen Pinsos Ursa ile tek bir sözleşme imzalanmış ve sadece bir ithalat işlemi gerçekleştirilmiştir.

Her ne kadar ticari gizlilik kuralları kapsamında bazı sözleşmesel ve hukuki konuların ifşa edilmemesi gerekmekte ise de yakın bir tarihte Kurban Bayramını kutlayacak olmamız nedeni ile vatandaşlarımızın doğru bilgilendirilmesi, akabinde ise Sayın CHP Manisa Milletvekilimiz başta olmak üzere medya kuruluşlarının gerçeklere vakıf olması adına aşağıdaki bilgileri kamuoyuna sunmaktayız.

Medyaya yansıyan ve Sayın CHP Manisa Milletvekilimizin demecinde: “… besilik dana ithalatı yapan bir firmanın evraklarda sahtecilik yaptığı düşünüldüğünde ülkemiz hayvancılığının nasıl bir tehlike içinde olduğu açıkça görülmektedir.” şeklinde ifadelere yer verilmiştir. Özellikle ve üzülerek belirtmek isteriz ki Sayın vekilimizin beyanı kendisinin yanlış ve eksik bilgilendirilmesinden kaynaklanmaktadır. Zira, hem Türkiye hem de Avrupa Birliği mevzuatına hem de ilgili firma ile imzalamış olduğumuz 31 Mayıs 2019 tarihli sözleşmeye göre; habere konu besi hayvanlarına ait Veteriner Sağlık Sertifikaları da dahil tüm evrakların Pinsos Ursa firması ve İspanya’da ki yetkili otoriteler tarafından hazırlatılması gerekmektedir.Bu durum, ulusal ve uluslararası mevzuatın zorunlu kıldığı bir prosedür olup; aksinin yapılması veya kararlaştırılması dahi mümkün değildir. Bu aşamada, konu ile ilgili detaylı bilgi talep edenler ile ilgili mevzuat, karşılıklı yazışmalar ve sözleşme maddeleri şirketimiz tarafından paylaşılacaktır. Burada belirttiğimiz üzere; ithalat evraklarının, menşei ülkesi olan İspanya’da Pinsos Ursa firması tarafından hazırlandığı gerçeğinden habersizce, şirketimizi ileride telafisi mümkün olmayacak zararlara sürükleyebilecek beyanların, konu hakkında şirketimizin açıklamaları sorulmadan ve şirketimizin izahatları dinlenmeden haber konusu yapılmasını üzüntü ile karşılamış bulunmaktayız.

Konunun kamuoyu ve medyamız tarafından daha sağlıklı bir şekilde takip edilmesi için vurgulamak isteriz ki:

– Hem Türkiye hem de Avrupa Birliği mevzuatına hem de ilgili firma ile imzalamış olduğumuz 31 Mayıs 2019 tarihli sözleşmeye göre habere konu besi hayvanlarının Veteriner Sağlık Sertifikaları da dahil tüm evraklarının İspanya’da ve Pinsos Ursa firması tarafından hazırlatılması gerekmektedir. Dolayısı ile habere konu evrakların şirketimiz tarafından hazırlanması gibi bir durum söz konusu değildir.

– Medyaya yansıyan haberlerde, besi hayvanlarının İspanya’nın karantina bölgesinden ithal edildiği iddia edilmiş ise de bu iddia tamamen asılsız olup; hiç bir somut belgeye dayanmamaktadır. Aksine, söz konusu besi hayvanlarının tamamı İspanya’nın güvenli yetiştiricilik bölgeleri olarak kabul edilen bölgelerden seçilmiş ve ithal edilmiştir.

– Her ne kadar medya kuruluşları tarafından yapılan haberlerde Kurban Bayramı öncesi vurgusu yapılarak söz konusu hayvanların kesim hayvanı olduğu şeklinde bir ifade kullanılsa da; haber içeriklerinde de sıklıkla geçtiği şekilde Pinsos Ursa firmasından ithal edilen hayvanlar sadece besi hayvanlarıdır. Bu hayvanların, yasal mevzuat ve ithalat rejimleri gereği Kurban Bayramı döneminde kasaplık hayvan olarak kullanılması ve vatandaşlarımızın tüketimine sunulması mümkün değildir.

– Pinsos Ursa firması tarafından sağlanan belgelerdeki muhtemel yanlışlık ve sahtelik hususunun Bakanlığımızın ilgili birimleri tarafından şirketimize iletilmesi ile derhal ve en hızlı şekilde Bakanlığımız nezdinde, Cumhuriyet Savcılığımız nezdinde ve Pinsos Ursa firması ile aramızdaki sözleşme gereği Uluslararası Ticari Tahkim nezdinde gerekli her türlü süreç işletilmeye başlanmıştır. Bu konuya ilişkin bilgi ve belge taleplerinin olması halinde şirketimiz söz konusu belgeleri tüm şeffaflığı ile paylaşmaya hazırdır.

– Söz konusu besi hayvanlarının tamamı hem Bakanlığımız hem de şirketimiz tarafından dikkatlice takip edilmekte olup; İthal edilen hayvanların teknik ve sağlık şartlarına ilişkin tüm prosedürleri yetkili otoriteler tarafından da takip edilmektedir.

Son olarak, MKA Hay. San. ve Tic. A. Ş. olarak yukarıda belirtmiş olduğumuz konuların sıkı takipçisi olduğumuzu, öncelikle Milli menfaatlerimizin, sonrasında ise şirketimizin ticari itibarı için her türlü çalışmanın eksiksiz bir şekilde devam ettiğini bildirir, bu süreçte asılsız, dayanaksız, kasıtlı ve doğrudan doğruya şirketimizin ticari itibarını hedef alan haber, yayın, beyan ve sair konu hakkında gerekli her türlü yasal yollara başvurulacağını kamuoyunun bilgisine sunarız.
Saygılarımızla.

Şirket sahibi telefona çıkmadı

Haberi hazırlarken, MKA Hayvancılık tarafından kamuoyuna yapılan açıklamada “Bu konuya ilişkin bilgi ve belge taleplerinin olması halinde şirketimiz söz konusu belgeleri tüm şeffaflığı ile paylaşmaya hazırdır.” sözünden cesaret alarak ve gazetecilik meslek ilkeleri doğrultusunda şirketin internet sayfasında yer alan telefon numarasından MKA Hayvancılık yetkilisi Kazım Aşuk’u aradık. Telefona bakan görevli, Aşuk’un bakanlıkta olduğunu ve telefon numaramızı alarak arayacaklarını söyledi. Ancak üzerinden 24 saat geçmesine rağmen arayan olmadı.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler