Bu makalede ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Güncelleme: Şub 25, 2024

Tarımda 2017’de ne oldu?

Bir yılın daha sonuna geldik. Savaşlar,terör olayları,gerginlikler,kutuplaşma, iklim değişikliği, hızla artan otoriterleşme dünyayı her geçen gün yaşanmaz hale getiriyor.
Bu yılın son yazısında 2017’ye damgasını vuran gelişmeleri özetliyoruz:

1- Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2017 yılının ilk 9 aylık döneminde Türkiye ekonomisi yüzde 7.4 büyürken, aynı dönemde tarım yüzde 3.3 büyüdü. Yılın üçüncü çeyreğinde fark çok daha büyük. Üçüncü çeyrekte ekonomideki büyüme yüzde 11.1 ile rekor kırarken tarımdaki büyüme sadece yüzde 2.8 oldu.

2- Tarımsal destekleme bütçesi 2017 yılı için 12.8 milyar lira olarak belirlendi. Son 7 yılda olduğu gibi 2017’de de tarım desteklerini ilk olarak DÜNYA Gazetesi’nde yayınladık. 5 Haziran 2017’de açıkladığımız destekler, 18 Ağustos 2017 tarihli Resmi Gazete’de aynen yayınlanarak yürürlüğe girdi. Destekler ilk kez bu kadar geç açıklanmış oldu.

3- Milli Tarım Politikası 1 Ocak 2017 itibariyle uygulamaya konuldu.Bitkisel üretimde havza bazlı destekleme modeli ile 941 havzada belirlenen 21 ürün desteklendi. Destek ödemeleri iki taksitte ödendi. Hayvancılıkta ise “yetiştirici bölgesi” besi bölgesi” ile “süt ve sanayi bölgesi” oluşturularak destekler farklılaştırıldı.

İthalatın altın yılı

4- Tarımda ithalatın “altın yılı” olarak tarihe geçecek olan 2017’de gıda fiyatlarının düşürülmesi ve enflasyonla mücadele programı çerçevesinde hububat,bakliyat, yem hammaddeleri, canlı hayvan ve kırmızı ette gümrük vergileri düşürüldü veya sıfırlandı.

5- Canlı hayvan ve kırmızı ette Et ve Süt Kurumu’na, hububat ürünlerinde Toprak Mahsulleri Ofisi’ne sıfır gümrükle ithalat yetkisi verildi.

6- Hububatta hasat başlarken, 27 Haziran 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile yüzde 130 olan gümrük vergisi buğday ithalatında yüzde 45’e,arpada yüzde 35’e,mısırda ise yüzde 25’e düşürüldü. Aynı gün canlı büyükbaş hayvan ithalatında gümrük vergisi yüzde 135’ten yüzde 26’ya düşürüldü. Karkas ette ise yüzde 100 ile yüzde 225 arasında değişen gümrük vergisi oranı yüzde 40’a düşürüldü. Besilik hayvan ithalatında daha önce gümrük vergisi yüzde 60’tan 10’a indirildi.

7- Bakanlar Kurulu’nun 22 Kasım 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Kararları ile yağlı tohumlar, tıpta kullanılan bitkiler, saman ve kaba yemi de kapsayan ürünlerle hayvan yemlerinde gümrük vergisi oranları yeniden belirlendi. Kaba yem ve kepek türlerinde gümrük vergisi sıfırlanırken bazı ürünlerde yüzde 10 bazılarında ise yüzde 20’ye indirildi.

8- Resmi Gazete’nin 2 Aralık 2017 tarihli sayısında yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile nohut, kuru fasulye,barbunya ve börülce türlerinin ithalatında da gümrük vergisi sıfırlandı. Uygulama 1 Haziran 2018’e kadar sürecek.

Bakan değişince politika da değişiyor

9- Bakanlar Kurulu’nda yapılan değişiklik kapsamında Temmuz ayında Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik görevi Ahmet Eşref Fakıbaba’ya devretti. Her bakan değişikliğinde olduğu gibi,üst düzey bürokratlar ve tarım politikasında değişiklikler oldu. Ahmet Eşref Fakıbaba hem kadroyu hem de politikayı değiştirerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “halk ucuz et yesin” talimatı doğrultusunda kırmızı ete odaklandı. Et ithalatının 3 yıl daha devam edeceğini açıkladı. Canlı hayvan ve kırmızı et ithalatı daha da artırıldı. İki market zincirinde “ucuz et” satışına başlandı.

10- Tarım sektöründe verilen kredilerin yüzde 60’ını tek başına karşılayan, tarım desteklerinin çiftçiye ulaşmasında ve daha pek çok tarımsal hizmeti olan Ziraat Bankası Varlık Fonu’na devredildi.

11- Geçen yıl olduğu gibi 2017’de de Rusya ile domates krizinin yankıları devam etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in hemen her görüşmesinde domates konusu gündeme geldi. Rusya’nın Türkiye’ye uyguladığı ambargoya karşı, Türkiye’de Rusya’dan aldığı 6 tarım ürününü Dahilde İşleme Rejimi kapsamı dışına çıkararak ithalatı fiilen durdurdu. Domatese karşı buğday kozunu kullanan Türkiye, 45 gün sonra bu engellemeden vazgeçti. Rusya’nın domates ithalatına yasağı ise yılın son dönemine kadar devam etti. Rusya, Ekim ayında 3 firmaya 50 bin ton domates ithalatı için izin vermesi ile kriz aşıldı.

Piyasalara müdahale edildi

12- Toprak Mahsulleri Ofisi 8 yıl aradan sonra fındık piyasasına müdahale etti. Bakanlar Kurulu tarafından ilk kez 2006-2007 sezonunda fındık almakla görevlendirilen Ofis, üç sezon üst üste fındık aldıktan sonra piyasadan çekildi. Bu sezon fındık fiyatının düşmesi ile tekrar fındık almakla görevlendirildi.Ayrıca, TMO, ilk kez Ege Bölgesi’nde kuru üzüm alımı ile görevlendirildi.Et ve Süt kurumu’nun kırmızı et ve süt piyasasına müdahalesi sürdü.

13- Türkiye’de genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO) üretimi ve gıdada kullanımı yasak olmasına rağmen Adana’da üretilen ekmekte GDO tespit edildi.

14- Türkiye 5 yıl aradan sonra 2017’de tekrar saman ithal etti.

15- Cumhuriyet Halk Partisi, ülkenin değişik bölgelerinde tarım toplantıları yaparak ürün bazında çiftçilerin sorunlarını gündeme taşıdı. Ordu’dan Giresun’a kadar yapılan fındık yürüyüşü ise büyük yankı uyandırdı.

16-Malatya kayısısı Avrupa Birliği’nden coğrafi tescil aldı.

17- Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2018-2022 Stratejik Planı’nı yayınladı.

18- Zeytin sahalarını madencilik yatırımları ve imara açacak olan yasa tasarısı 7. kez Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde red edildi.

19- Dünyanın en büyük zeytinyağı müzesi, “Köstem Zeytinyağı Müzesi” İzmir Urla’da açıldı.

20- Antalya’da yaşanan hortum, milyonlarca lira zarara neden oldu.

21- Dünyanın en büyük traktör üreticilerinden Mahindra yüzde 100 yerli olan Erkunt Traktör’ü satın aldı.

22- Çin’in kimya devi ChemChina dünya tohum devlerinden İsviçre merkezli Syngenta’yı satın aldı.

23- Şeker Kurumu ile Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu kapatılarak Tarım bakanlığına devredildi.

24- Yol hikayeleri ile Anadolu’nun sesi olan Tayfun Talipoğlu yaşama veda etti.
Sağlık,mutluluk ve barış dileklerimizle yeni yılınızı kutlarız.

Bu makale ile ilgili yapılan yorumlar

En Son Yayınlanan Makaleler