Gıda enflasyonuna mevsim ve ithalat etkisi

·

04 Aralık 2017

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Gıda enflasyonuna mevsim ve ithalat etkisi

04 Aralık 2017

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Gıda enflasyonuna mevsim ve ithalat etkisi

Kasım ayı enflasyon verileri açıklandı. Enflasyon yıllık bazda yüzde 12.98 oranında artışla beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Kasım ayında tüketici fiyat endeksi bir önceki aya göre yüzde 1.49 oranında artarken, aynı dönemde gıda ve alkolsüz içeceklerde artış yüzde 2.11 oldu. Bir önceki yılın aynı ayına göre ise gıda ve alkolsüz içeceklerde artış oranı yüzde 15.78 olarak gerçekleşti.
Enflasyondaki artış gıda fiyatları açısından değerlendirildiğinde mevsimsel etkinin yanı sıra ithalatın da fiyatlar üzerinde önemli etkisi olduğu dikkat çekiyor.

Domates ilk sırada

Kasım ayında fiyatı en çok artan ürünler sıralamasında ilk sırada domates yer aldı. Fiyat artışı en çok olan ilk 20 üründen 10’u işlenmemiş tarım ve gıda ürünü olması dikkat çekiyor. Domates, Kasım ayında yüzde 45.29 ile fiyatı en çok artan ürün oldu. Kabak yüzde 23.33 ile ikinci sırada yer alırken,patlıcanda yüzde 14.30, salatalıkta yüzde 13.42,yumurtada yüzde 12.77 ve patateste yüzde 8.77 artış oldu. Bu ürünlerdeki fiyat artışı büyük oranda mevsim değişikliğinden kaynaklanıyor.

Tarla üretimi bitti fiyat arttı

Tarla üretiminin büyük oranda sona erdiği,sera üretiminin ise henüz yeterli miktarda olmadığı bir geçiş dönemi yaşanıyor. Üretimin az olması nedeniyle fiyat yükseliyor. Ayrıca Antalya’da ve diğer bölgelerde yaşanan olumsuz hava koşullarının yarattığı hasarın psikolojik etkisi de fiyatların yükselmesinde bir başka faktör olarak öne çıkıyor.

İthal ürünlerde fiyat düştü

Fiyatı en az artan veya düşen ürünlere bakıldığında ise ithalatın etkisi görülüyor. Fiyatı düşen ürünlere bakıldığında mercimek,dana eti,koyun eti,muz gibi ithal edilen ürünlerin listede yer alması şaşırtıcı değil. Ayrıca ıspanak,pırasa,ayva,kivi,portakal gibi bu mevsimde üretimi yaygın olan ürünlerde fiyat düşüşleri oldu. Fiyatı en çok düşen ürünler arasında karnabahar yüzde 19.95 ile ilk sırada yer aldı. Portakalın fiyatı Kasım ayında yüzde 19.24, kivide yüzde 12.59, ayvada yüzde 11.98, pırasada yüzde 11.83,ıspanakta yüzde 11.48 düşüş oldu. İthalatın yoğun olarak devem ettiği hayvansal ürünlerden dana etinin fiyatı Kasım’da yüzde 2.56, koyun etinde ise yüzde 3.38 oranında düşüş oldu. Yine üretimin azaldığı ithalatın arttığı mercimekte de yüzde 2.84 oranında fiyat düşüşü oldu.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler