Et, buğday, arpa ve mısır ithalatına asgari fiyat uygulaması

·

30 Haziran 2017

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Et, buğday, arpa ve mısır ithalatına asgari fiyat uygulaması

30 Haziran 2017

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Et, buğday, arpa ve mısır ithalatına asgari fiyat uygulaması

Ekonomi Bakanlığı, canlı hayvan,karkas et, buğday, arpa ve mısır ithalatına gözetim uygulaması getirerek asgari ithalat fiyatı belirledi.
Bakanlar Kurulu’nun 27 Haziran’da Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Kararı ile ithalatta gümrük vergisi düşürülen canlı hayvan,karkas et,buğday.mısır ve arpanın ithalatında 1 ay sonra gözetim uygulaması başlatılacak.
Ekonomi Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 30 Haziran 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 2017/7 numaralı İthalatta Gözetim Uygulamasına İlişkin Tebliğe göre, canlı hayvan ithalatında ton başına 3 bin dolar,karkas ette 4 bin 500 dolar, buğday,arpa ve mısırda ise 200 doların altında ithalat yapılamayacak.
Bakanlık izni ile ithalat yapılacak
Tebliğe göre canlı hayvan,karkas et, buğday, arpa ve mısır ithalatı ancak Ekonomi Bakanlığınca (İthalat Genel Müdürlüğü) düzenlenecek Gözetim Belgesi ile yapılabilecek. Gözetim belgesi olmayan ithalat yapamayacak. Bu ürünleri ithal etmek isteyenlerin İthalat Genel Müdürlüğü’ne başvurarak belge almaları gerekiyor. Başvuru ya da inceleme aşamasında istenen belgelerde başvuru sahibinin beyanının gerçeğe aykırı olduğunun veya sunduğu bilgi ve belgelerde tutarsızlık veya eksiklik bulunduğunun tespit edilmesi halinde gözetim belgesi verilmeyecek.Gümrük beyannamesinin tescili sırasında gümrüklerce tespit ve kabul edilen kıymet veya miktarın, gözetim belgesinde kayıtlı kıymet veya miktarı, toplam yüzde 5’ten (5 dahil) daha az bir oranda aşması ithalatın yapılmasını engellemeyecek.
Uygulama tebliğin yayımı tarihini takip eden 30. uncu gün yürürlüğe girecek.
Gözetim uygulaması ile üretici korunabilir mi?
Ekonomi Bakanlığı’nın ithalatta gözetim uygulaması ile ithal edilecek canlı hayvan,karkas et, buğday, mısır ve arpanın asgari ithal fiyatını belirlemesi ile üretici korunabilir. Bunun için belirlenen asgari ithalat fiyatın iç piyasadaki fiyatın çok altında olmaması gerekiyor. Ekonomi Bakanlığı’nın belirlediği asgari ithal fiyatına bakıldığında mısır,arpa, ve buğdayda ton başına 200 doların altında ithalat yapılamayacak. Buna gümrük vergisi ve katma değer vergisi de eklenecek. Buna göre, 1 ton buğday,mısır ve arpanın fiyatı dolar kuru 3.50 kabul edildiğinde 700 lira civarında olacak. Bunun üzerine buğdayda yüzde 45,arpada yüzde 35 ve mısırda yüzde 25 gümrük vergisi ve katma değer vergisi eklenecek. Ortaya çıkacak fiyat iç piyasadaki fiyattan daha düşükse üreticinin korunması mümkün olmayacaktır. Daha yüksekse üretici korunmuş olur. Fakat iç piyasadan daha yüksek olduğunda ithalat yapmanın anlamı da olmayacak.

Asgari ithalat fiyatları
Canlı hayvan 3.000 dolar/ton
Karkas et 4.500 dolar/ton
Buğday,arpa,mısır 200 dolar/ton

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler