Bakanlıktan ithal sığıra "canlı" önlem

·

12 Mayıs 2017

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Bakanlıktan ithal sığıra "canlı" önlem

12 Mayıs 2017

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Bakanlıktan ithal sığıra “canlı” önlem

Romanya’dan ithal edilen ve hastalık nedeniyle öldüğü veteriner hekim raporu ile tespit edilen besi hayvanı için üreticinin zararı karşılanacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının girişimi ile besicinin zararı Romanya’da hayvan satın alınan firmalar tarafından karşılanacak.
Et ve Süt Kurumu(ESK) tarafından Romanya’dan ithal edilen ve yurt içi satış ve dağıtım organizasyonu Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği tarafından yapılan yaklaşık 700 hayvan hastalık nedeniyle öldü. DÜNYA’ nın 8 Mayıs Pazartesi günü manşetten verdiği “İthal sığırda panik” haberi üzerine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı harekete geçti. Gıda,Tarım ve Hayvancılık bakanı Faruk Çelik’in talimatıyla Romanya’dan ithal edilen ve veteriner hekim raporu ile hastalık nedeniyle öldüğü tespit edilen besilik hayvanların yerine yetiştiricilere yeni hayvan verilecek.
Üreticinin zararı karşılanacak
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, hiç bir üreticinin mağdur edilmesine izin vermeyeceklerini belirterek, Et ve Süt Kurumu tarafından ithal edilen ve veteriner hekim tarafından hastalık nedeniyle öldüğü tutanakla tespit edilen hayvanlar için üreticinin zararının karşılanması talimatını verdi. Bakan Çelik, hastalık nedeniyle hayvanı ölen yetiştiricilere yeni hayvan verilmesini istedi. Amaçlarının hayvansal üretimi artırmak olduğunu vurgulayan Çelik, üreticinin mağdur edilmemesini istedi.
Yetiştirici rahat nefes aldı
Romanya’dan aldığı ithal hayvanların ölmesi nedeniyle büyük mağduriyet yaşadıklarını belirten üreticiler, Gıda,Tarım ve hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in talimatı ile zararlarının karşılanacağı haberini almaları üzerine rahat bir nefes aldı. Üreticiler,” Devletin ithal ettiği hayvanları aldık. Hastalık nedeniyle hayvanlarımız ölünce derdimizi kimseye anlatamadık. DÜNYA Gazetesi aracılığıyla sesimizi duyurabildik. Bakanımız Faruk çelik, duyarlılık göstererek hastalıktan ölen hayvanların yerine yenisini vereceklerini söylemesi bizi rahatlattı. Rahat bir nefes aldık.Bizim amacımız ülkenin et ihtiyacını karşılamaktır. Bunu da sağlıklı hayvanlarla yapmak istiyoruz.” bilgisini verdi.
İthalatı hayvancılığı bilenler yapsın
Romanya’dan ithal edilen besilik hayvanlardaki ölüm oranının çok yüksek olmasında hayvancılığı bilmeyen,hayvanları tanımayanların ithalat yapmasına” bağlayan sektör temsilcileri ise, hayvan ihtiyacının öncelikle yerli kaynaklardan temin edilmesi gerektiğini söylüyor. Yerli kaynak yetersiz olması durumunda ithalatın sektörü bilen,hayvancılığı bilen kooperatif ve birlikler tarafından yapılması gerektiğini anlatan sektör temsilcileri:” Et ve Süt Kurumu ithalat yerine yerli üretimi ve üreticiyi desteklemeli. Hayvan ithalatı yapılacaksa bunu hayvancılığı bilenler yapmalı. Hayvan alacak kişi gidip hayvanını görebilmeli.” bilgisini verdi.
Ölüm tutanağı olmayana hayvan yok
Romanya’dan ithal edilen hayvanların yurtiçi satış ve dağıtım organizasyonunu gerçekleştiren Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Tunç, ithal hayvanlardaki ölüm oranında bir anormallik olduğunu ve bu konuyu sansasyondan uzak,doğru bir biçimde gündeme getirdiği için DÜNYA Gazetesi’ne teşekkür ettiklerini bildirdi. Tunç: “Asıl teşekkürümüz Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Faruk Çelik’e. Bakanımız konuyu öğrenir öğrenmez, üreticinin mağdur edilmemesini, ölen hayvanların yerine yeni hayvan verilmesi talimatını verdi. Ancak, üreticilerimizin mutlaka ölüm tutanağı tutturmaları gerekiyor. Tutanağı olmayana hayvan verilmeyecek. “dedi.
Ne olmuştu?
Bakanlar Kurulu, 2017 yılı için Et ve Süt Kurumu’na 500 bin baş besilik sığır ithalatı için yetki verdi. Et ve Süt Kurumu aldığı yetki kapsamında Romanya’da iki firma ile 17 bin baş besilik hayvan ithalatı için anlaşma imzaladı. Anlaşma kapsamında ithalatına başlanan hayvanlarda “Sığır Pasteurellozu”- strese bağlı solunum yetmezliği hastalığına bağlı olarak 700 hayvanın öldüğü belirlendi. Ölüm oranının yüksek olması yetiştiricileri büyük zarara uğratırken,sektörde hayvan hastalığının ve ölümlerin artması endişesi dile getirildi. Hayvanı ölen besiciler devletin bu zararı karşılaması gerektiğini ifade etmişti.

Yetiştiriciler ne istiyor?
– Yerli besilik hayvan üretimi artırılsın
– İthalat yapılacaksa hayvancılığı bilenler tarafından yapılsın
– Devlet yerine, kooperatif ve birlikler ithalat yapsın
– İthalatta karantina hayvan alınan ülkede değil,Türkiye’de olsun
– Ölen hayvanların yerine yenisi verilsin, fakat, hastalığın yayılmaması için önlem alınsın

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler