Rusya'ya ihracatta domates dışındaki yasaklar kalkıyor

·

03 Mayıs 2017

·

Bu haberde ele alınan konular hakkında hızlı bir genel bakış.

Rusya'ya ihracatta domates dışındaki yasaklar kalkıyor

03 Mayıs 2017

·

Ali Ekber Yıldırım

·

Haber

Güncelleme: Şub 20, 2024

Rusya’ya ihracatta domates dışındaki yasaklar kalkıyor

Türkiye ile Rusya arasında tarımsal ürünlerde uygulanan yaptırımlar karşılıklı olarak kaldırılıyor. Domates dışındaki 13 ürünün Türkiye’den Rusya’ya ihracatı serbest bırakılacak. Türkiye ise, buğday,ham ayçiçekyağı ve diğer ürünlerde Rusya’nın ihracatına olanak sağlayacak.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Soçi’deki görüşmesinden sonra iki lider ortak basın toplantısı yaptı. Toplantıda domates dışındaki diğer tüm ürünlerdeki yaptırımların kaldırılması konusunda tam mutabakat sağlandığı açıklandı.
Domates yasağı sürecek
Gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, domates konusundaki kısıtlamanın bir süre daha devam edeceğini belirterek bunun gerekçesini şöyle açıkladı: ” Bizim üreticilerimiz,yatırımcılarımız bankalardan kredi aldılar.Teknik ve altyapı yatırımları için. Kısıtlamalar kalkarsa zor durumda kalacaklar. Bu nedenle domateste kısıtlamalar devam edecek.”dedi.
Domatesteki kısıtlamanın sonsuza dek devem etmeyeceğini anlatan Putin: “Sonsuza kadar pazarımızı kapatmayacağız. Üreticilerimizin yatırımları tamamlandığında kısıtlama kaldırılabilir.” dedi
Rusya tarımını geliştirecek
Gazetecilerin aynı konuda soru sormayı sürdürmesi üzerine Putin, daha net konuşarak:” Rusya’da tarım sektörümüzün gelişmesini istiyoruz.Yatırımcılarımızı,üreticilerimizi zor durumda bırakamayız” görüşünü dile getirdi.
Erdoğan:”Türk domatesi ucuz ve lezzetli”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Putin’in konuyla ilgili her şeyi söylediğini belirterek domates dışında diğer yaptırımların kaldırılması konusunda tam bir mutabakata varıldığını ve krizden önceki dönemden daha iyi bir gelişme kaydedildiğini söyledi. Erdoğan: “Türk domatesi hem ucuz ve hem de lezzetli. Rus tüketicilerin bundan yararlanmasını isteriz.” dedi.
Bundan sonra ne olacak?
İki liderin açıklamalarından anlaşıldığı kadarıyla tarım ürünleri konusunda domates dışındaki diğer ürünlerde kısıtlamalar kaldırılacak. Bunun için teknik çalışmalar yapılacak ve kamuoyuna duyurulacak. Fakat, domates konusundaki yasak devam edecek. Rusya’nın domates konusunda ısrarcı olacağı biliniyordu. Rusya, kendi domatesini üretmek için çalışmalarını sürdürecek.Bu konuda başlatılan yatırımlar var. Türkiye’den ithalata izin verilirse bu yatırımların atıl kalınacağı endişesi var. Bu nedenle dolaylı yollardan Rusya’ya domates ihracatı devam edecek. Ama doğrudan ihracat yapılamayacak.
Yasağı kalkacak ürünler
Erdoğan ile Putin görüşmesinde yaptırımların kaldırılması konusunda tam mutabakat sağlandığı açıklanan 13 ürün var.Türkiye’den Rusya’ya ihracatında yasağı kalkacak ürünler: Hıyarlar ve kornişonlar (taze veya soğutulmuş), Üzüm(taze), Elma(taze),Armut(taze),Çilek, Kabak- bal kabağı, Marul,Aysberg marul, Patlıcan, Biberler, Nar, Tavuk (parça halindeki et ve sakatatlar (dondurulmuş),Hindi (parça halindeki et ve sakatatlar (dondurulmuş).
Rusya’dan Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ithal edilen ürünler ise şunlar: Buğday, ham ayçiçekyağı, mısır,pirinç,küspe ve bezelye.

Bu haber ile ilgili yapılan yorumlar

Güncel: İlişkili Diğer Haberler

En Son Yayınlanan Makaleler